Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Sykehuskorridorer der alle finner fram. Nettsider som alle forstår. Transportmidler som alle kommer seg av og på. Fortauskanter som alle kommer seg over. Syltetøyglass alle kan åpne. Stemmeskjemaer som alle kan bruke. I et universelt utformet samfunn kan alle delta på like premisser, uansett hvilket utgangspunkt de har. Det er det god økonomi i.

Senere i år skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut for tredje gang. Frem til fredag 12. mai er det mulig å nominere kandidater til prisen, som har til hensikt å løfte fram de mest innovative og brukervennlige produktene, tjenestene og omgivelser som finnes i Norge. Programansvarlig Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA) ønsker seg så mange nominasjoner som mulig.

– Absolutt alle – både fagpersoner og vanlige borgere – kan komme med nominasjoner. Vi vet det allerede finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av gode, inkluderende løsninger i Norge innenfor alle tenkelige områder. Ved å løfte fram de beste og mest innovative av disse, håper vi å inspirere enda flere til å satse på universell utforming, sier Eikhaug.

Universelt hotell måtte bygge flere rom

Første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, i 2011, gikk nybygde Scandic Oslo Airport til topps.

– Innovasjonsprisen vi mottok i 2011 satte Scandic Oslo Airport på kartet for konferansemarkedet og ga hotellet en voldsom publisitet året etter åpningen. Samtidig var dette en fantastisk anerkjennelse av at valget vårt om å satse på universell utforming var det rette, sier Ulf Johansen, konstituert leder ved Scandic Oslo Airport.

Hotellet, som ble bygget med mål om å bli et godt sted å være for absolutt alle gjester, har blitt så ettertraktet at det allerede har måttet utvide kapasiteten. 

– Nettopp det faktum at vi er universelt utformet gjør at mange velger oss som destinasjon gang på gang. For å ta unna etterspørselen har vi vært nødt til å bygge på konferansesalene våre, og da ble det også naturlig å utvide antall rom ved hotellet, sier Johansen.

Han forteller at hotellet er så godt gjennomtenkt og planlagt at det gir et uvurderlige fortrinn når det gjelder gjennomføring av kurs. Alle universelle rom ligger på første plan.

Mann i rullestol foran resepsjon på hotell. Scandic Hotel Gardermoen var hovedvinner av Innovasjonsprisen for universell utforming i 2011.
Universelt hotell: Scandic Oslo Airport vant Innovasjonsprisen for universell utforming i 2011. Foto: Scandic Hotel.
Foto: Scandic Hotel Gardermoen

Leverer inkluderende båter til Kina

I 2011 vant verftet Brødrene Aa, rederiet Norled, tidligere Tide Sjø, og transportselskapet Kolombus, som da het Rogaland Kollektivtrafikk, transportkategorien innen Innovasjonsprisen for universell utforming for sine inkluderende hurtigbåter.

– Prisen har hjulpet oss med å ta en posisjon i markedet som en leverandør med faglig kompetanse til å levere på kravene til universell utforming. En av erfaringene vi har gjort oss er at det ikke koster mer å ta slike hensyn, så lenge de kommer med allerede på tegnebordet, sier Tor Øyvin Aa, administrerende direktør i Brødrene Aa. 

I kjølvannet av prisen har verftet i Gloppen sikret seg oppdrag også utenfor Norge. Selskapet har blant annet levert universelt utformede passasjerbåter som nå går mellom flyplassen i Hong Kong og fastlandet.

Maritim eksportsuksess: Hurtigbåtene i Ryfylke vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori transport, i 2011. Rederiet Brødrene Aa har brukt suksessen til å få fotfeste i blant annet Kina. Foto: Brødrene Aa.
Maritim eksportsuksess: Hurtigbåtene i Ryfylke vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori transport, i 2011. Rederiet Brødrene Aa har brukt suksessen til å få fotfeste i blant annet Kina. Foto: Brødrene Aa.
Foto: Brødrene Aa

– Et kvalitetsstempel

Driftsleder Tomas Nesheim i Kolombus forteller at selskapet har hatt betydelig glede og nytte av den oppmerksomheten prisen ga dem, og anbefaler alle som tror de sitter på en inkluderende løsning om å søke på Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Universell utforming er i dag et kvalitetsstempel, heller enn noe som er utviklet for spesielle grupper mennesker. Å vinne denne innovasjonsprisen kan også fremme lagånden internt i organisasjonen. Da blir medarbeiderne ekstra stolte av løsningen og trekker den fram når de snakker om arbeidsplassen sin til andre. Det blir en del av organisasjonens særpreg, sier han.

Løsninger alle tjener på

Ifølge juryleder John Arne Bjerknes (til høyre på hovedbildet), til daglig partner i arkitektselskapet Nordic, skiller en universell utformet løsning seg fra tradisjonelle hjelpemidler ved at de fungerer bedre for alle, ikke bare brukere med funksjonsnedsettelser. Som eksempel nevner han den tidligere forhatte og fryktede selvangivelsen. 

– Den nye skattemeldingen er utformet slik at hvem som helst skal kunne levere den. Innovasjonen ligger i at den er tilgjengelig og forståelig, og at du ikke bruker dagevis på kompliserte utregninger. Resultatet er noe vi alle tjener på, sier jurylederen. Skatteetaten fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien interaksjons- og informasjonsdesign i 2014.

Innovasjonsprisen for universell utforming har blitt delt ut av DOGA siden 2011 på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming. Prisen deles ut i åtte kategorier, og hedrer oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

Fakta om Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).
  • Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
  • Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.
  • Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.
  • Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.