– Produktutvikling starter med å lytte og finne de riktige spørsmålene. Spørsmålet «hva redder liv» gir retning for den kreative prosessen og styrer hvordan vi evaluerer ulike konsepter, forteller Ole Terje Østrem og Tor Inge Garvik fra Laerdal Global Health, et nonprofit selskap som spesialiserer seg på utstyr for helsearbeidere i lavressursområder.
Helsearbeidere i disse områdene har ofte veldig høyt arbeidspress med dårlig tilgang på godt utstyr til pasientbehandling og begrenset mulighet for trening og opplæring. Dette er noen av grunnene til at 99 prosent av mødre- og spedbarnsdødeligheten i verden skjer i lavressursområder.
– Vår oppgave er å støtte organisasjoner og helsearbeidere med gode verktøy for kompetanseutvikling og pasientbehandling, slik at jordmødre får mulighet til å gjøre sin livreddende jobb, fortsetter Østrem.
I 2015 gjennomførte Laerdal Global Health en workshop i Stavanger. Tjue representanter fra globale organisasjoner tilknyttet fødselsomsorg i lavressursområder delte sine kunnskaper og innsikter om temaet. Behovet for mer effektiv trening og opplæring sto frem som noe å jobbe videre med. Dette ledet videre til unnfangelsen av fødselssimulatoren MamaBirthie.
Redder liv fra første dag
I områder hvor tilgangen til ressurser er begrenset, får bare rundt halvparten av fødende kvinner kompetent og trygg støtte under fødselen. Mangel på kompetanse og erfaring kan ha fatale konsekvenser for både mor og barn.
– Årlig er det 2,9 millioner barn og 292 000 mødre på verdensbasis som ikke overlever fødselen, av årsaker det ofte er mulig å forhindre med profesjonell hjelp, forteller Østrem.
Praktisk basisopplæring av helsepersonell kan redde mange liv, og det er her MamaBirthie kommer inn. Simulatoren demonstrerer fødselsforløpet på en svært realistisk måte, og gir helsepersonell mulighet til å øve på individuelle ferdigheter og på å jobbe sammen i team. Den er lett å ta med seg, virkelighetstro og rimelig.
– Når vi utvikler produkter til kontekster som mangler mange av de ressursene vi tar for gitt her hjemme, setter det ekstra krav til kvaliteten, forteller Østrem.
Nominert til DOGA Hedersmerket
Med MamaBirthie er Laerdal Global Health blant seks nominerte til DOGA Hedersmerket, Norges fremste design- og arkitekturpris. Utmerkelsen deles ut årlig av Design og arkitektur Norge (DOGA) og de nominerte velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.
Den 15. november skal rundt 50 mottakere feires før det blir avslørt hvem av de seks nominerte som vinner Hedersmerket.
Laerdal konkurrerer mot hovedkvarteret til Mills, styringssystemet Ulstein Marine Automation, Oslo Bysykkel, signseetingbåten Seasight og nykommerne MakersHub.
Søkelys på prosessen
DOGA-merket for design og arkitektur setter søkelyset på selve prosessen som leder frem til løsningene. De som får denne utmerkelsen må alle kunne vise til gode, tverrfaglige samarbeid og en gjennomført bruk av metoder fra design- og arkitekturfagene.
– Laerdal Global Health innfrir på alle punkter. De samarbeider tett med andre fagfelt, og de er kompromissløse på å sette brukerne og deres behov i sentrum. De har virkelig satt seg inn i utfordringene til helsepersonell som arbeider under ekstreme forhold, sier Thea Mehl prosjektleder for DOGAs priser.
Involverte i prosjektet
Design: Laerdal Global Health
Bedrift: Laerdal Global Health
Prosjekt: MamaBirthie
Pressebilder og kontakter
Last ned høyoppløselige bilder her
Ønsker du å delta på prisutdelingen som presse kan du melde deg på gratis her
Kontaktpersoner:
Laerdal Global Health: Tor Inge Garvik tor.inge.garvik@laerdal.com 97684864
Laerdal Global Health: Ole Terje Østrem ole.terje.ostrem@laerdal.com 41450809
DOGA: Thea Mehl, prosjektleder tm@doga.no 41309819
DOGA: Line Aandal Røijen, kommunikasjonsrådgiver lar@doga.no 91174639