Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– MakersHub handler om flere ting: å vise at det å dele et mål og jobbe sammen for å nå det, er bra for inkludering og psykososialt velvære. Det viser også at interiørarkitektur kan brukes i samfunnsnyttig arbeid, som for eksempel å hjelpe asylsøkere og andre marginaliserte grupper til en bedre hverdag, forteller interiørarkitekt Else Abrahamsen. 

Sammen med arkitektene Maria Årthun og Jack Hughes, interiørarkitekt Ida Bergli Wold og problemløser Karam Kifah Thanoon, driver hun MakersHub.

Det oslobaserte kollektivet ønsker å utforske hvordan man som designer kan ta et sosialt ansvar og møte dagens samfunnsutfordringer. Ett av deres mål er å gi flyktninger på asylmottak verktøy som gjør at de kan bidra til å bygge og male, og dermed skape et mer inkluderende miljø. På denne måten håper de å bekjempe beboernes ofte påtvungne passivitet. 

Meld deg på prisutdelingen her

Teambilde av MakersHub, fra venstre: Karam Kifah Thanoon, Jack Hughes, Maria Årthun, Ida Bergli Wold og Else Abrahamsen.
Teamet bak MakersHub består av Karam Kifah Thanoon (til venstre), Jack Hughes, Maria Årthun, Ida Bergli Wold og Else Abrahamsen. Foto: MakersHub
Foto: MakersHub

Vinneren avsløres 15. november

Nå er altså MakersHub en av seks nominerte til DOGA Hedersmerket, Norges fremste design- og arkitekturpris. Utmerkelsen deles ut årlig av Design og arkitektur Norge (DOGA) og de nominerte velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, som hedrer de etablerte utøverne, eller blant DOGA-merket nykommer.

Den 15. november skal rundt 50 mottakere feires før næringsminister Monica Mæland avslører hvem av de seks nominerte som vinner Hedersmerket. 

Å gjøre livene til folk bedre

– Det er jo ikke til å komme fra at mange ser på interiørarkitektur som overfladisk, nesten som sminke, sier Abrahamsen. Det er synd, for egentlig handler interiørarkitektur om å gjøre livene til folk bedre. Vi ønsker derfor å vise at faget også kan ha en sosial funksjon, fortsetter hun. 

MakersHub vil også vise hvordan de kan bruke selve designprosessen, det å jobbe på tvers av profesjoner og kulturer, til å fremme forståelse og integrering.

– Når folk jobber og løser problemer sammen, oppstår det en type fellesskap som går utenom hvor folk kommer fra, eller hvilken religion de praktiserer. Dessuten gir det enkeltmennesket en følelse av nytte og hensikt, noe som er spesielt viktig for asylsøkere, som ofte sliter med depresjon og en følelse av håpløshet. 

Ferdig resultat fra prosjektet Barnebasen, et rom som inspirerer til lek og læring for både barn og foreldre.
Ferdig resultat fra prosjektet Barnebasen, et rom som inspirerer til lek og læring for både barn og foreldre. Foto: MakersHub
Foto: MakersHub
Fra prosjekt Barnebasen, der alle interiørelementene til rommet er spesialdesignet. Valget falt på en teknikk slik at MakersHub kunne prefabrikere bitene, så frivillige enkelt kunne sette de sammen og overflatebehandle møblene.
Fra prosessen i prosjektet Barnebasen. Alle interiørelementene til rommet er spesialdesignet, og delene prefabrikert så frivillige enkelt kunne sette de sammen og overflatebehandle møblene. Foto: MakersHub
Foto: MakersHub

De yngste som er nominert

DOGA-merket for design og arkitektur het frem til i år Merket for god design, en utmerkelse som har nesten 60 års historie. For å favne bredden i fagene er prisen nå utvidet til å inkludere arkitektur. DOGA-merket nykommer hedrer studenter og nyetablerte utøvere.

– Juryen var imponert over årets søknader til DOGA-merket nykommer, og spesielt prosjektet MakersHub som de valgte å nominere til den høythengende prisen DOGA Hedersmerket. Jeg tror at MakersHubs metode vil inspirere andre fagutøvere, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer.

MakersHub er de yngste som noen gang har blitt nominert til DOGAs øverste pris.

Hver dag fremover mot prisutdelingen vil DOGA annonsere ett prosjekt som er nominert til Hedersmerket. Følg med på DOGA.no og i våre sosiale kanaler. 

Pressebilder og mer informasjon

Last ned høyoppløselige bilder her

Ønsker du å delta på prisutdelingen som presse kan du melde deg på gratis her.

Om du har spørsmål kan du kontakte

  • MakersHub: Else Abrahamsen / else@makershuboslo.com / 465 03 312
  • Prosjektleder for DOGA nykommer: Caroline Olsson / co@doga.no / 916 24 612
  • Kommunikasjonsrådgiver, DOGA: Line Aandal Røijen / lar@doga.no  /  911 74 639