Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Paal Holter er Creative Director i EGGS Design, byrået som har designet systemet – med et solid utgangspunkt i designforskning fra Ocean Industries Concept Lab hos Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). 

– Å lage styringssystemer til båter av denne typen er rett og slett utrolig komplekst. Det stiller ekstreme krav til kraft og presisjon og vi ville lage et system som var intuitivt, interaktivt og oversiktlig. Målet var å forbedre operatørens arbeidssituasjon med tanke på færre feilgrep, bedre sikkerhet og på arbeidsmiljø, forteller Holter.

Tverrfaglighet en selvfølge

For å få til dette trengte vi kompetanse fra mange fagfelt, og gjennomførte en tverrfaglig designprosess som inkluderte designere, ingeniører, IT-spesialister, domene-eksperter og flere brukere, som kapteiner og maskinoperatører, fortsetter han.

Holter berømmer Ulstein for å være et modig selskap som satser på design og innovasjon i en bransje preget av smertefulle kutt. De befester posisjonen som en fremoverlent aktør som bruker utfordringene i bransjen som en mulighet til å reposisjonere seg.

– Jeg vil si at Ulstein er et selskap som ‘har skjønt det’. De har skjønt at design ikke er pynt, men en innovasjonsmetodikk, og de fortjener all mulig honnør for å være tro mot den i et tøft marked der mange ville tenke at design må komme i andre rekke på grunn av kostnadskutt, sier Holter. 

Workshop. Mennesker som sitter rundt et bord, mann ved tavla som snakker.
Ulstein Marine Automation er resultatet av en tverrfaglig designprosess som inkluderte designere, ingeniører, IT-spesialister, domene-eksperter og flere brukere, som kapteiner og maskinoperatører. Foto: EGGS Design
Foto: EGGS Design

Nominert til DOGA Hedersmerket

Og det er nok denne holdningen til design som har gjort at Ulstein og EGGS Design nå er nominert til DOGA Hedersmerket, Norges fremste design- og arkitekturpris. Utmerkelsen deles ut årlig av Design og arkitektur Norge (DOGA) og de nominerte velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

Meld deg på prisutdelingen 15. november her

– DOGA-merket for design og arkitektur hedrer samarbeid mellom virksomheter, og legger vekt på prosessen som leder frem til innovative løsninger. Ulsteins nye styringssystem er et stjerneeksempel på hvordan design bidrar til å skape verdier og kan være en avgjørende konkurransefaktor, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

I år er det seks nominerte til Hedersmerket. Den 15. november skal rundt 50 mottakere feires før det blir avslørt hvem av de seks nominerte som vinner Hedersmerket. 

Ulstein konkurrerer mot Oslo Bysykkel, sightseeingbåten Seasight og nykommerne MakersHub. Frem mot prisutdelingen avslører vi ett nominert prosjekt om dagen på DOGA.no. 

Har truffet markedet

Det er ikke første gang Ulstein lykkes gjennom å satse på design som innovasjonsmetodikk. Skipsbaugen X-Bow må ta mye av æren for at selskapet kom seg gjennom krisen i shippingbransjen i første halvdel av totusentallet. X-Bow snudde i sin tid opp ned på våre forventinger om hvordan en skipsbaug skulle se ut. Med sin utradisjonelle form ga den bedre sjøegenskaper, økt komfort og lavere forbruk av drivstoff, og ble en umiddelbar suksess. Siden lanseringen i 2005 er det levert over hundre skip med X-Bow.

Nå er det igjen nedgang i markedet og usikre tider. Likevel har Ulstein allerede solgt det nye styringssystemet til flere kunder.

– Det virker som om Ulstein Marine Automation har truffet markedet godt. Det er bra for dem, og det er også bra for vår bransje, fordi det demonstrerer verdien av design både som prosess og som integrert i produktet, fastslår Holter.

Styringsflater
Styringssystemet Ulstein Marine Automation er intuitivt, interaktivt og oversiktlig. Foto: EGGS Design
Foto: EGGS Design

Involverte i prosjektet

Designbyrå: EGGS Design, forprosjekt hos Ocean Industries Concept Lab hos Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Kunde: Ulstein Power & Control AS
Prosjekt: Ulstein Marine Automation

Pressebilder og kontakter

Last ned høyoppløselige bilder her

Ønsker du å delta på prisutdelingen som presse kan du melde deg på gratis her

Kontaktpersoner:

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med:

  • Thea Mehl
    Seniorrådgiver | Satsingsområdene priser og internasjonal profilering og satsingsområde offentlig system- og tjenesteinnovasjon