Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Hedda Foss Lilleng er juryleder for DOGA-merket. Til daglig er hun designer og leder for Snøhetta Design.

Foto: Snøhetta

– De som bærer Merket viser at de har mot – og det er en valuta verden trenger mer av, sier juryleder i DOGA-merket og Designer og Managing Director i Snøhetta Design, Hedda Foss Lilleng.

Idet DOGA-merket for design og arkitektur nå åpner for årets søknader, er den høythengende merkeordningen mer nødvendig enn noensinne. I møte med store samfunnsendringer trenger vi nettopp modige forbilder som tenker kritisk og former fremtidens praksis.

– DOGA-merket er ikke bare en hederstittel, men en plattform som synliggjør prosjekter og profiler som faktisk gjør en forskjell – som utfordrer, åpner samtaler og endrer strukturer, sier Foss Lilleng.

Begeistring og ubehag

DOGA-merket løfter frem banebrytende prosjekter som viser hvordan design og arkitektur kan bidra til en mer inkluderende, ansvarlig og bærekraftig verden. Utmerkelsen gis til modige initiativ som skaper verdi, utfordrer det etablerte og inspirerer til handling.

Juryen ser dessuten etter et prosjekts evne til å skape begeistring – og kanskje også litt ubehag.

– Begeistring handler ikke bare om det umiddelbart vakre eller tilgjengelige. De mest kraftfulle designgrepene er de som rører ved noe dypere. Vi trenger nysgjerrighet, håp – noen ganger ubehag – for å drive frem endring, sier Foss Lilleng.

Dette perspektivet deles også av Atdhe Illyrian Belegu, juryleder for DOGA-merket Nykommer og arkitekt i Sweco Architects:

– Ingen store ideer vokser ut av likegyldighet. Vi ser etter prosjekter som treffer, som får folk til å kjenne det i kroppen, som skaper engasjement. Glede og begeistring er selve drivstoffet for endring, sier han.

Atdhe Illyrian Belegu_fotograf Jan Khur
Atdhe Illyrian Belegu er juryleder for DOGA-merket Nykommer. Han er utdannet arkitekt fra Bergen Arkitekthøgskole og fikk i 2020 DOGA-merket Nykommer for sin masteroppgave om sosial bærekraft, transformasjon og stedstilpasset byutvikling. I dag er han arkitekt i Sweco Architects.
Foto: Jan Khur

Unge stemmer med nye ideer

Studenter og nyetablerte utøvere kan søke DOGA-merket Nykommer – en kategori som er skapt nettopp for å fange opp de mest banebrytende ideene fra neste generasjons designere og arkitekter.

– Verden trenger nye ideer, og det er nettopp den unge, uetablertes ideer som kan være det som forandrer alt! DOGA-merket Nykommer handler ikke bare om å bli sett, men om å sette en ny standard. Dette er en sjanse til å vise hva design og arkitektur kan være når det tenkes større, skarpere og friere, sier Belegu.

En jury som våger

DOGA-merkets jury er sammensatt av fagpersoner med dyp kunnskap og skarpe blikk, og speiler de ulike fagfeltene. Den gir en fri, kritisk og kunnskapsbasert vurdering, og er satt til å løfte frem prosjekter som tør å utfordre status quo.

– Design som ikke tar ansvar for morgendagen, kan ikke kalles godt design i dag. Det handler ikke om å redusere fart, men å styre i riktig retning – mot regenerering, sosial rettferdighet og varig økonomisk verdi, sier Foss Lilleng. 

DOGA-merket utfordrer alle fagfelt til å tenke større. Design og arkitektur er mer enn form og funksjon – det er systemer, strukturer og nye måter å skape verdi på.

– Det handler ikke om ekskludering. Alle disipliner som vil være med og løse vår tids største utfordringer har en plass i dette, utdyper jurylederen.

Møt juryen for DOGA-merket her

Søk nå – vis oss fremtiden!

De to jurylederne leter nå etter prosjekter som viser hvordan design og arkitektur kan bidra til en bedre fremtid – for mennesker, samfunn og planet. Er ditt prosjekt et av dem?

👉 Søknadsfristen er 24. juni. Les mer og søk på www.doga.no/merket

👉 Les mer om DOGA-merket nykommer og søk på www.doga.no/nykommer

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.