Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Hvem er du?
– Jeg er Ramona Salo Myrseth og jeg kommer fra Kåfjord kommune i Nord-Troms. Kåfjord er en trespråklig kommune, et forvaltningsområde for samisk språk og også hjem for urfolksfestivalen Riddu Riddu. Jeg har bodd og studert i Oslo i ti år, og i 2018 ble jeg uteksaminert med mastergrad i design fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Svart/hvitt-bilde av Ramona Salo Myrseth som tilpasser klær på en modell.
Ramona Salo Myrseth mener oppmerksomheten hun fikk gjennom å vinne DOGA-merket nykommer åpnet dører og ga nye, spennende muligheter.

– Hva betydde det for deg å få DOGA-merket nykommer? 
– Det betydde veldig mye. Jeg fikk vist frem prosjektet mitt, og mange ble oppmerksom på hva jeg jobber med og jeg fikk mange spennende muligheter etterpå. Jeg er veldig stolt og beæret over å ha mottatt DOGA-merket nykommer, det er en stor annerkjennelse. Jeg tror også folk ble mer oppmerksomme på det samiske perspektivet.

– Hvilket prosjekt fikk du prisen for?
– Jeg prisen for min masteravhandling på Kunsthøgskolen, Den Samiske Halvtimen. Det er en samling reiseberetninger fra en verden som heter Sáivu, en verden man kan besøke i gammel samisk mytologi. Reisene til Sáivu skal vise andre perspektiver, og er en utforskning i mine egne samisk røtter.

Masterstudent ved Kunsthøgksolen i Oslo, Ramona Salo Myrseth, får DOGA-merket nykommer for sin samiske kleskolleksjon.
«Den samiske halvtimen» er en kleskolleksjon basert på samisk historie og mytologi.
Foto: Alberto Palladino

– Hva gjør du nå?
– «Den Samiske Halvtimen» lever videre. Deler av kolleksjonen er med på gruppeutstillingen «Travel as a Tool» som vises på Designmuseet i Helsingfors, så skal den til Vandalorum i Värnamo og Kunstmuseet i Tønder. Jeg lager også min egen forestilling som mottok Ungkunst-stipendet av Festspillene i fjor, og skal vises på Festspillene i Nord-Norge i 2021. De siste to årene har vært hektiske – på en god måte. Jeg har fått frihet til å definere min egen praksis, et sted mellom kles- og kostymedesign, performance, tekstilkunst og historieformidling.

– Hva er ditt beste tips til andre som vil søke?
– Min oppfordring til alle som tenker på å søke er: Bare gjør det! Jeg er så glad jeg tuslet innom DOGA den dagen med en pappeske som blant annet inneholdt en magisk samisk stein. Ingen prosjekter er for store eller små, men du får aldri muligheten hvis du ikke søker. Hvis det ikke går denne gangen, søk igjen. 

– Hvem vil du oppfordre til å søke DOGA-merket nykommer?
–  Jeg håper at det at jeg mottok prisen vil motivere andre med urfolks- og minoritetsbakgrunn til å søke.

Møt også: 

Aurora Bratli Brunvoll:
– DOGA-merket nykommer var en stor klapp på skulderen

Vilde Hagelund: 
– Ga meg selvtillit nok til å starte eget selskap

Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue:
– DOGA-merket nykommer ga drømmestart

Atdhe Illyrian Belegu:
 – En viktig anerkjennelse

Elias Olderbak og Erlend Grimeland:
– Vi fikk motivasjon til å stå på videre

 

Vurderer du å søke?

Søknadsfrist for DOGA-merket 2020 var 16. september. Følg med for informasjon om neste søknadsrunde.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.