– Hvem er du?
– Jeg er Ramona Salo Myrseth og jeg kommer fra Kåfjord kommune i Nord-Troms. Kåfjord er en trespråklig kommune, et forvaltningsområde for samisk språk og også hjem for urfolksfestivalen Riddu Riddu. Jeg har bodd og studert i Oslo i ti år, og i 2018 ble jeg uteksaminert med mastergrad i design fra Kunsthøgskolen i Oslo.
– Hva betydde det for deg å få DOGA-merket nykommer?
– Det betydde veldig mye. Jeg fikk vist frem prosjektet mitt, og mange ble oppmerksom på hva jeg jobber med og jeg fikk mange spennende muligheter etterpå. Jeg er veldig stolt og beæret over å ha mottatt DOGA-merket nykommer, det er en stor annerkjennelse. Jeg tror også folk ble mer oppmerksomme på det samiske perspektivet.
– Hvilket prosjekt fikk du prisen for?
– Jeg prisen for min masteravhandling på Kunsthøgskolen, Den Samiske Halvtimen. Det er en samling reiseberetninger fra en verden som heter Sáivu, en verden man kan besøke i gammel samisk mytologi. Reisene til Sáivu skal vise andre perspektiver, og er en utforskning i mine egne samisk røtter.
– Hva gjør du nå?
– «Den Samiske Halvtimen» lever videre. Deler av kolleksjonen er med på gruppeutstillingen «Travel as a Tool» som vises på Designmuseet i Helsingfors, så skal den til Vandalorum i Värnamo og Kunstmuseet i Tønder. Jeg lager også min egen forestilling som mottok Ungkunst-stipendet av Festspillene i fjor, og skal vises på Festspillene i Nord-Norge i 2021. De siste to årene har vært hektiske – på en god måte. Jeg har fått frihet til å definere min egen praksis, et sted mellom kles- og kostymedesign, performance, tekstilkunst og historieformidling.
– Hva er ditt beste tips til andre som vil søke?
– Min oppfordring til alle som tenker på å søke er: Bare gjør det! Jeg er så glad jeg tuslet innom DOGA den dagen med en pappeske som blant annet inneholdt en magisk samisk stein. Ingen prosjekter er for store eller små, men du får aldri muligheten hvis du ikke søker. Hvis det ikke går denne gangen, søk igjen.
– Hvem vil du oppfordre til å søke DOGA-merket nykommer?
– Jeg håper at det at jeg mottok prisen vil motivere andre med urfolks- og minoritetsbakgrunn til å søke.
Møt også:
Aurora Bratli Brunvoll:
– DOGA-merket nykommer var en stor klapp på skulderen
Vilde Hagelund:
– Ga meg selvtillit nok til å starte eget selskap
Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue:
– DOGA-merket nykommer ga drømmestart
Atdhe Illyrian Belegu:
– En viktig anerkjennelse
Elias Olderbak og Erlend Grimeland:
– Vi fikk motivasjon til å stå på videre
Vurderer du å søke?
Søknadsfrist for DOGA-merket 2020 var 16. september. Følg med for informasjon om neste søknadsrunde.