Hva
Redningsbag for håndtering av nedkjølte personer
Hvem
Thermosaver AS
SINTEF AS
Hvor
Mysen, Østfold
Trondheim, Trøndelag
Fagdisipliner
Industridesign
Design Research
På et skadested er det helt avgjørende at pasienter blir pakket raskt inn for å unngå livsfarlig nedkjøling. Profesjonelle og frivillige mannskaper har lang erfaring med hypotermi, altså nedkjøling, ved alvorlige hendelser. Likevel finnes det ingen enhetlig metode for innpakking av kalde pasienter. De ulike aktørene har utviklet egne prosedyrer og løsninger med ulike materialer for å pakke inn og evakuere pasientene.
SINTEF og Haukeland Universitetssjukehus har hatt et langvarig forskningssamarbeid om hypotermi. De har spilt en viktig rolle i prosjektet, og kunne bekrefte redningsmannskapenes ønske om bedre og mer effektivt redningsutstyr. Dette dannet utgangspunktet for stiftelsen av Thermosaver AS. Selskapet ble støttet av både Forskningsrådet og Innovasjon Norge, og fikk med seg Forsvaret og flere private aktører.
Tverrfaglig forskning og utvikling
Thermosaver er blitt til som et tverrfaglig forsknings- og utviklingsprosjekt, der mye handlet om å kombinere det siste innen medisinsk forskning på hypotermi med riktige materialer. For å få innsikt i problematikken var produktdesignerne med og observerte aktørene i deres redningsarbeid.
Workshoper og utprøving av prototyper hadde som mål å utvikle et produkt som gir høy termisk beskyttelse samtidig som det tar liten plass i sammenpakket tilstand. Røde Kors, Norsk Luftambulanse, 330-skvadronen, Redningsselskapet og Forsvarets Spesialstyrker deltok i evalueringen og kom med verdifulle innspill til utviklingsarbeidet. Det ble også gjort en rekke tester ved Arbeidsfysiologisk Laboratorium i Trondheim underveis.
Isolerende sperre trekker til seg fukt
En av de tekniske nyvinningene er varmeisolerende dampsperre som samtidig er en superabsorbent. Det betyr at den sørger for effektiv varmekonservering og samtidig trekker til seg fuktighet, blod og kroppsvæsker. Resultatet er bedre komfort, trygghet og hygiene for pasienten.
Redningsbagen er designet slik at pasienten kan pakkes inn hurtig, med tydelig grafikk og fargekoding som gjør bruken intuitiv og enkel. I tillegg har den ekstra isolasjon under rygg og hode for å minimere varmetap. Når den ikke er i bruk, er den pakket i en kompresjonspose slik at den tar liten plass.
Rask håndtering redder liv
Den store nytten ved Thermosaver ligger i forenklingen og forbedringen i redningsoperasjoner. Når skadde og nedkjølte personer tas hånd om raskere og mer effektivt, bidrar det til å redde liv. Røde Kors har erfart at det tar halvparten av tiden å pakke inn en pasient i Thermosaver sammenliknet med tradisjonelle metoder.
I situasjoner med vind og grov sjø er enkel og sikker håndtering og få løse deler avgjørende For nødetatene ligger det dessuten store besparelser i et standard alt-i-ett-produkt sammenliknet med å måtte kjøpe inn mange produkter. Det kompakte designet frigjør oppbevaringsplass, og posens mange funksjoner gjør at det kan erstatte flere eksisterende produkter, som båreduk, tepper og bobleplast.
Juryen uttaler
Nå har det kommet et produkt som gjør det lettere å redde nedkjølte pasienter.
Thermosaver – en ny standard for håndtering av nedkjølte pasienter – er resultatet av omfattende produktutvikling, testing og brukersentrerte designprosesser. Vi er dypt imponert over hvordan de involverte har jobbet for å utforme den innovative redningsposen.
Den har et tydelig og godt designuttrykk som gir oss en intuitiv brukeropplevelse. Selv om Thermosaver primært er ment for trent personell, er det en kjempefordel at den er designet slik at alle kan klare å bruke den.
Thermosaver tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi den er enkel og brukervennlig og har en sterk identitet. Løsningen svarer på et prekært behov i markedet og bidrar til å redde liv.
Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.
Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:
Røde Kors har slått fast at det tar halvparten av tiden å bruke Thermosaver sammenliknet med tradisjonelle metoder. Dette bidrar til å redusere dødeligheten av hypotermi.
Alt-i-ett-løsningen gjør at redningsorganisasjonene slipper å kjøpe inn mange ulike produkter. Dette utgjør en økonomisk besparelse, sparer miljøet og letter også bruken av produktet i felt. Et annet pluss er at posen kan brukes flere ganger.
Thermosaver produseres primært i Gausdal, noe som gir norske arbeidsplasser og lokal vekst. Posen er laget av 100 % polyester og kan resirkuleres. Tekstilene leveres av miljøbevisste produsenter i Norge, Sverige og Belgia.