Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Sammenleggbar snøsag for skredanalyser

Hvem

Tindeq

Hvor

Trondheim

Fagdisipliner

Industridesign

Flere dødsulykker blant skiturister de siste årene har gjort at NVE har etablert snøskredvarslingen Varsom. En snøsag er et verktøy som brukes for å lage et tverrsnitt av snølagene, slik at det blir mulig å analysere snøen og teste stabiliteten. Derfor er en god snøsag viktig for å fastsette risikoen for snøskred.

Produktdesigneren Jørgen Blindheim i Tindeq i Trondheim hadde fanget opp at skredobservatørene ikke var fornøyd med snøsagene som fantes på markedet. Han tok kontakt for å høre om NVE var interessert i å teste prototyper dersom Tindeq utviklet en ny løsning.

Produktutvikling med mange krav

Dette ble begynnelsen på et langt samarbeid mellom produktutvikler og skredobservatører. Sammen fant de ut at det trengtes et sagblad på 100 centimeter, men for å få plass i en ryggsekk, måtte sagbladet bestå av deler som kunne tas fra hverandre. Hver av delene kunne være maks 40 centimeter lange.

Å finne riktig materiale var en utfordring. Men hovedutfordringen var helt klart å utvikle en skjøtemekanismene som fungerte under alle værforhold og som tålte den tøffe bruken sagen blir utsatt for

Etter å ha landet det Tindeq mente var et godt produkt, gikk NVE til innkjøp av sager til hele observatørkorpset bestående av 80 observatører.

Snøsagen fra Tindeq åpner opp for bedre analyser av snølagenes bæreevne.
Bildet viser en snøsag fra Tindeq i fjellandskap.
Foto: Aleksander Nordwall

Selv om NVE var fornøyd med første versjon av sagen, mente Tindeq at det var rom for forbedring. Løsningen krevde altfor mange timer med manuelt arbeid for å sammenstille de mange delene som inngikk i løsningen. Med støtte fra Innovasjon Norge ble det flere nye runder med prototyping og testing før de landet på en løsning som innfridde både for produsent og sluttbrukeren.

Nå er den sammenleggbare snøsagen fra Tindeq ute på markedet i en lett, slank og elegant utforming, produsert av kun tre deler eloksert aluminium og gummiert håndtak. Den patenterte låsemekanismen sørger for en solid og tilsynelatende sømløs sammenkobling av sagbladene.

Nye arbeidsplasser i Trondheim

Produktet er tatt i bruk av skredobservatører i Norge og over hele verden, og det bidrar til å løse et viktig samfunnsoppdrag. Snø er et materiale med uendelig kompleksitet, og nøyaktige observasjoner av snødekkets forfatning er avgjørende for riktige snøanalyser.

Sagbladet er laget av aluminium og tåler tøff bruk over lang tid. Når levetiden er over, kan aluminiumet gjenvinnes. Sliren til sagen er laget av seilduk som allerede har levd et langt liv på sjøen.

Sagens utforming gjør at den er egnet for automatisert produksjon, og gründerbedriften har etablert en egen produksjonslinje på gründer-fellesskapet Faktry Trondheim hvor de maskinerer skjøtemekanismen, børster og graverer sagen. Eloksering utføres også lokalt, og slire til sagen blir sydd av en lokal seilmaker.

Snøsagen har bidratt til å forsterke merkenavnet Tindeq og å skape en bærekraftig bedrift med flere arbeidsplasser, deriblant en innsatt i Trondheim Fengsel som er ansatt på en frigangsavtale.

Juryen uttaler

Grundige snøanalyser og god skredvarsling er en forutsetning for å få ned antall skredulykker.

Snøsagen fra Tindeq åpner opp for bedre analyser av snølagenes bæreevne.

Vi er rett og slett imponert over denne snøsagen! Vi mener dette er et skoleeksempel på god industridesign. Sagen har et presist, ryddig og tydelig uttrykk. Den kombinerer lett vekt med styrke og holdbarhet, og den er enkel å montere. Det er nesten ubegripelig at produktdesigneren har klart å integrere låsmekanismene på en så smart måte.

Tindeqs sammenleggbar snøsag tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er et funksjonelt og elegant produkt med høy samfunnsverdi. En snøsag som kan redde liv!

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Reduserer risiko

Gode skredvarsler reduserer risikoen for skredulykker og gjør toppturer og skigåing tryggere.

Norskprodusert

Snøsagen produseres i Norge med tilhørende arbeidsplasser. I samarbeid med kriminalomsorgen har en innsatt i Trondheim fengsel blitt fast ansatt i bedriften gjennom en frigangsavtale.

Patentert mekanisme

Mekanismen som brukes til å koble sammen de tre hoveddelene, er patentert. Den kan ha overføringsverdi for andre produkter.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.