Inkluderende designstøtte er et insentiv for virksomheter til å ta i bruk en inkluderende designmetodikk i samarbeid med profesjonelle fagutøvere.
I 2021 fikk åtte prosjekter støtte. Designpartnerne har vært både eksterne designbyråer og in-house designkompetanse. De har bidratt med innsikt, retning og resultater til nye løsninger med potensial til å begeistre og tas i bruk av en utvidet målgruppe. Dette skaper verdi for både mennesker, merkevare, bedrifter og samfunn.
Mobilitet for alle
- Oppdragsgiver: Movu Mobility
- Designpartner: In-house, Movu Mobility
- Samarbeidspartnere: Sunnaas sykehus, produktdesignstudenter ved OsloMet
Movu Mobility er et norsk oppstartsselskap som ble startet med et mål om å skape helt nye løsninger for mobilitet. De ønsker at flere skal oppleve mestring, natur og sosiale møteplasser i hverdagen og utvikler holdbare produkter designet for å vare i årene som kommer.
Movu er et helt nytt produkt som appellerer til en bred målgruppe uavhengig av alder og bidrar til en ny frihetsfølelse og et mer inkluderende samfunn. Det er designet for å gå trygt, med en stolt og naturlig gangstilling. Den styres med et ergonomisk ratt og håndtakshøyden er justerbar. Det store forhjulet gjør det enkelt å forsere hindringer og den har en trygg brems som kan betjenes med kun én hånd som bidrar til økt sikkerhet. Et nedfellbart sete gir også muligheter for en liten pause underveis. Overflatene er slitesterke og designet for enkelt renhold og den foldes lett sammen for å transportere i bilen, på tog eller fly. Alle komponenter er fremstilt av holdbare materialer som skal vare for tiden som kommer.
Movu ble hedret med DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i kategorien produktdesign i 2023. Se film og les mer om Movu - en støttespiller i hverdagen her
– Inkluderende designstøtte har vært en verdifull bidragsyter i utviklingsfasen av Movu. Det har forsterket verdien av midlene vi mottok fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), og det har gitt oss mulighet til å få en dypere innsikt i brukernes ulike utfordringer. Vi har verifisert og validert løsninger som har gitt oss større trygghet for at våre valg har vært riktige. Funnene har også vist at det er potensial for at Movu kan fungere godt for flere grupper enn vi først antok. Dette gir oss et enda større marked. Øyvind Gedde, CEO og gründer, Movu Mobility
Les mer om Movu Mobility her
Empaziz livstilsapplikasjon
- Oppdragsgiver: Helselaben
- Designpartner: Halogen
- Samarbeidspartnere: Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Sunnaas sykehus
Helselaben har de siste årene jobbet med å kombinere klinisk erfaring og ledende forskning inn i en livsstils-applikasjon, EMPAZIZ. Visjonen er å utvikle en applikasjon som støtter varig livsstilsendring. For å oppnå dette må de tenke nytt, og overføre elementer som fungerer i den kliniske hverdagen til en digital flate.
For å sikre at appen og tjenestene blir inkluderende og brukervennlig for det store mangfoldet som har behov for livsstilsendring gjennom hverdagsvaner, kosthold og tilpasset aktivitet både under og etter rehabilitering, så de et behov for å koble på Halogen som profesjonell designpartner. Designstøtten har bidratt til innsikt og utvikling av designprinsipper og konsepter for å sikre brukerfokusert produkt- og tjenesteutvikling i videre arbeid, samt retning for ytterligere tjenester og forretningsmuligheter.
Prosjektet har resultert i etableringen av healthtech-selskapet Empaziz AS i 2022.
– Før vi begynte å jobbe med Halogen visste vi lite om inkluderende design, spesielt på digitale flater. Gjennom prosjektet har vi utvidet vårt syn på feltet, og har en helt annen forståelse for hvordan vi kan jobbe videre med den visuelle og funksjonelle tilnærmingen i utviklingen. Nå har vi Halogen med som en naturlig del av teamet i videre arbeid. Terje Skulstad, daglig leder i Helselaben AS
Bikeloop
- Oppdragsgiver: Bikeloop as
- Designpartner: Accendo, in-house
- Samarbeidspartnere: Design- og IT-studenter ved AHO, OsloMet og NTNU
Bikeloop er et oppstartsselskap med en forretningsidé om å utvikle en skalerbar, bærekraftig, arealeffektiv, brukervennlig og sikker parkeringsløsning som legger til rette for økt bruk av sykkel som transportmiddel i byer. Bikeloop ble etablert i 2021 av Fwrd as og har i dag aksjonærer som blant andre Netcentric, Norfax og Bård Eker. Målet med Bikeloop er en optimal sykkelparkering som er enkel i bruk for det store mangfoldet av syklister. Løsningen skal være tilgjengelig, intuitiv og sikker. I tillegg vil den rydde opp i og visuelt blende inn i bymiljøet.
For å bli en attraktiv sykkelparkeringsløsning er det et stort fokus på brukervennlighet i alle ledd for alle som leverer eller bruker tjenesten. Designstøtten er benyttet til å utforme en løsning på tvers av det fysiske produktet og den digitale plattformen for å sikre en intuitiv og helhetlig brukeropplevelse. Det er utviklet en designstrategi som skal integreres som et felles språk gjennom hele konseptet.
Bikeloop ble introdusert i markedet i 2022 med flere ulike løsninger for brukervennlig og trygg sykkelparkering. Les mer om Bikeloop her
Period – tampongbruk uten smerter, for alle
- Oppdragsgiver: Period
- Designpartner: Inventas (Stavanger)
Period er grunnlagt av fysioterapeuter med over 20 års erfaring med kvinnehelse og langvarige underlivssmerter. Mange av kvinnene de møter i klinikken opplever smerter ved innføring av tampong, og flere klarer ikke å bruke tampong i det hele tatt.
Langvarige underlivssmerter rammer opptil 20 prosent av alle kvinner, og det er grunn til å anta at det er store mørketall. Internasjonale studier viser at opptil 79 prosent av alle kvinner opplever en eller annen form for ubehag ved bruk av tampong og av disse opplever 60 prosent smerter.
Period ønsker å øke livskvaliteten til kvinner gjennom å utvikle en ny generasjon gjenbrukbar tampongapplikator som bidrar til et aktivt og selvstendig liv også under menstruasjon. Inventas ble valgt som designpartner i dette prosjektet, og designstøtten ble benyttet til å kartlegge innsikt og hvem og hva det må tas hensyn til i et fremtidig produkt. Prosjektet har bidratt til å segmentere brukergrupper, tydeliggjøre brukernes største utfordringer og behov, mål og gleder, samt en spisset kravspesifikasjon for en videre utvikling av et enda mer intuitivt og brukervennlig produkt for alle kvinner
– Hadde ikke DOGA hatt denne støtteordningen ville ikke fokuset på de med størst barrierer – ekstrembrukere – blitt så stort. Dette har vært en bevisstgjøring som vil bedre produktet på en måte som vil komme alle fremtidige brukere til gode. Inventas
Skoleprosjektet
- Oppdragsgiver: Catalysts Technologies
- Designpartner: Designit
- Samarbeidspartnere: Tjenestedesignstudenter, 1MA, ved AHO
Catalysts er en av de ledende aktørene innen arbeid med mangfold, inkludering og mentoring i Norge. De utvikler mentorprogrammer og gir råd til et stort utvalg organisasjoner i offentlig, privat og humanitær sektor om mangfold, inkludering og mangfoldsledelse. I Norge starter 98 % av unge på videregående, men nesten en av fire slutter før de har fullført. Målet med «Skoleprosjektet» er å forebygge frafall i videregående skole gjennom utviklingen av faglig robuste undervisningsopplegg og ressurser for ungdomsskolen. Ved å hjelpe elever med å forstå egne styrker og introdusere dem for et utvidet spekter av utdannings- og karriereveier, vil dette kunne føre til en positiv endring i skoleprestasjoner og frafall.
Designit ble valgt som designpartner til prosjektet. Designstøtten har bidratt inn i en forprosjektfase der man utforsket hvordan inkluderende design påvirker det påfølgende tjenestetilbudet, og i utviklingen av et sett med designprinsipper for mangfold og inkludering som skal veilede prosjektet videre. Gjennom samarbeid med masterstudenter ved AHO fikk prosjektet også samlet hypoteser om hva elever har behov for slik at de oppnår selvtilliten de trenger for å ta gode valg om veien videre etter ungdomsskolen. Målet er å bygge undervisningsopplegg og ressurser som skal fungere for og støtte en stor bredde av elever og lærere uavhengig av for eksempel etnisitet, kultur, kjønn og funksjonsgrad.
– Working with Designit and design thinking has vastly changed how we at Catalysts look at the social problems we address and has made a significant difference on the solution. The inclusive design support through DOGA has greatly increased our understanding of the value of design and its potential. Lisa Ann Cooper, CEO and Founder, Catalysts Technologies
Stielementer for inkluderende naturopplevelser
- Oppdragsgiver: Ny Sti
- Designpartner: Inventas (Molde/Trondheim)
Ny Sti har som mål å utvikle produkter som klopper, gangbruer og grinder for ferdsel i naturen. De bruker byggematerialer og løsninger som er miljøvennlige med en utforming som harmonerer med naturen. Vi har blitt flinkere til å bruke naturen til rekreasjon, friluftsliv og fysisk aktivitet. Dette fører til økt slitasje på stier og sårbare områder. For å møte disse utfordringene vil Ny Sti sine produkter være virkemidler for mindre slitasje. De ønsker også å gjøre det lettere for flere grupper mennesker å bruke naturen, og bidra til trivsel og naturopplevelser.
Ny sti selger sine produkter til ulike aktører som jobber med tilrettelegging og stiutvikling, blant annet Den Norske Turistforening (DNT). Med prosjektet «Stielementer for inkluderende naturopplevelser» ønsker Ny Sti å fokusere spesielt på elementer som gjør det enklere å ferdes i naturen for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det vil bidra til løsninger som også er bedre for alle. De ønsker å utforske og tilegne seg bedre kunnskap om hvilke begrensninger som finnes i dag, og hvordan de kan legge til rette for å øke kvaliteten på opplevelsen og bringer de tettere på naturen uten å skade den.
Ny Sti har valgt seg Inventas som designpartner i dette prosjektet. Målet med designstøtten er gjennom en forprosjektfase å komme frem til konsepter og retninger for prototyper som skal testes ut på utvalgte DNT turløyper. Prosessen vil inkludere behovskartlegging og utvikling av ideer til løsninger. Resultatet vil være en idebank på skissenivå og noen ideer som testes ut gjennom prototyper. Ideene kan senere videreutvikles og realiseres i samarbeid med egne kunder. Les mer om Ny Sti her.
Tegnspråkhuset - Deaf Space
- Oppdragsgiver: Oslo Døveforening/Døvekirken i Oslo
- Designpartner: Dyrvik arkitekter
Oslo Døveforening i samarbeid med AS Menighetssenter for døve ønsker å bygge ut Døvekirken i Oslo med et eget Tegnspråkhus. Norsk tegnspråk er anerkjent som et fullverdig og genuint norsk språk. Det er en del av den norske kulturarven og en del av det språklige mangfoldet i landet. Samtidig har norsk tegnspråk blitt svekket de siste ti årene.
Visjonen med Tegnspråkhuset er "tegnspråk i sentrum" som kan samle alle tegnspråkaktiviteter på ett sted og ivareta tegnspråkmiljøet i Oslo. Oslo Døveforening har engasjert Dyrvik Arkitekter til dette prosjektet og designstøtten skal bidra til en brukerorientert prosess for å utvikle retning og løsninger for fremtidens gode døve rom – Deaf Space - for et stort mangfold av døve og døvblinde.
Deaf Space er en tilnærming til arkitektur som først og fremst er informert av de unike måtene døve lever og bor på i rommet. Prosjektet skal gjennom prosessen se på romlige innretninger og teknologier knyttet til de fem hovedbegrepene sensorisk rekkevidde, rom og nærhet, mobilitet, nærhet og akustikk med mål om å komme frem til retning og løsninger som passer for mennesker med hørselshemming og deres behov. Designkonseptene kan brukes på både offentlige og private plasser. Bygninger, klasserom, korridorer, møbler og andre romlige innretninger og teknologier kan utformes slik at de passer for både døve og døvblinde.
TUBU systems - inkluderende modulgarderobe og redaksjonell plattform
- Oppdragsgiver: TUBU (Akimbo AS)
- Designpartner: Jakobsen Frukt & Grønt
- Samarbeidspartner: The Hapticians (størrelsesutvikling, gradering og teknologi)
TUBU er et klesmerke og en redaksjonell plattform som ønsker å tilby egendesignede strikkevarer med vekt på inkluderende design, samt informasjon om ivaretakelse av klærne vi allerede eier.
Motesystemet som vi kjenner det i dag er ikke inkluderende, spesielt ikke med hensyn til størrelser. TUBU har fokus på å utvikle en kjønnsnøytral size-inclusive modulgarderobe i digital strikk (med elastisk ribbestrikk som teknikk) rettet mot et mangfold av mennesker i ulike former og fasonger. Klærne er tilpasset alle livets årstider (med fokus på faser med stor transformasjon som f.eks. sykdom, graviditet/barseltid og alderdom), uavhengig av tekstilbransjens egne sesongdefinisjoner.
TUBU består av et lite team designere og forskere med base i Norge og England, som har et håp om å bidra til å løse de massive systemiske problemene knyttet til klesindustrien. Produktene strikkes i Italia, med ønske om norsk produksjon på sikt.
I samarbeid med designpartner Jakobsen Frukt og Grønt vil designstøtten bidra til en innsiktsfase og utvikling av en nyskapende nettløsning og redaksjonell platform knyttet til TUBU.systems. Målet er en løsning som vil gi en sømløs og brukervennlig kundeopplevelse for bruk og kjøp for ulike mennesker og behov uavhengig av for eksempel alder, størrelse og teknologinivå.
Nettløsningen åpnet for salg i 2022. Les mer om TUBU. systems her.