Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Jørgen
Seniorrådgiver Jørgen Skatland liker at man jobber direkte med behovsdrevet innovasjon i DOGA.
Foto: Sverre Chr. Jarild

I sommer kan du bli bedre kjent med noen av oss som jobber i DOGA og få høre våre beste reisetips i Sommer på DOGA. I dag er det seniorrådgiver Jørgen Skatland sin tur. 

Hvem er du, og hva gjør du i DOGA? 

– Jeg er utdannet arkitekt og forsker, men også vinkelner og danseinstruktør. På DOGA jobber jeg med flere ting. Som prosjektleder på Hverdagsreisen. Som bidragsyter på Gnist kompetanse, men kanskje viktigst: utvikler et innovasjons-program for tidligfase bygg. Arbeidet med en mer strukturert, metodisk tidligfase er en fellesnevner i arbeidet på DOGA. Tidligfasen (og aller helst før-fasen, før man han tatt en beslutning om å bygge) er viktig fordi det er her mulighetsrommet er størst, og det er her et prosjekt kan påvirkes og formes mest — med tanke på å oppnå større samfunnseffekt. 

Hva liker du best med jobben din? 

– Det jeg liker best med jobben på DOGA er at her får man jobbe direkte med behovsdrevet innovasjon. Dette er annerledes enn både akademisk arbeid og praksis, der premissene enten er mer generelle eller mer begrensede (bunnlinje, faktureringsgrad). Det at det vi gjør skal ha en målbar effekt, og at vi jobber direkte og utprøvende med samfunnsendring er veldig inspirerende. 

I DOGA er formen på arbeidet også er mer åpen, og det er effekten som teller. Etter mange år med forskning, der det er formen som ofte er avgjørende for hvordan arbeidet blir mottatt, så er det forfriskende. 

Jeg liker også tempoet på arbeidet i DOGA. Man ser raskere resultater og prosjekter kommer generelt raskere i gang. Det er takhøyde og rom for å teste, og av og til (ganske ofte virker det som), treffer vi gull.  

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2022? 

– Det jeg oppdaget da jeg begynte på DOGA var hvor langt framme det norske designmiljøet er på felt som systemdesign og tjenestedesign. Det jobbes metodisk med samfunnsutfordringer på et helt annet nivå enn det jeg var vant til i arkitektur. Og jeg oppdaget faktisk at jeg selv hadde jobbet mer fra et design-perspektiv, enn et tradisjonelt arkitekt-perspektiv i måten jeg hadde undervist byutvikling på ved NTNU. Jeg mener arkitektene har mye å hente metodisk på å se mot hvordan design-faget har utviklet seg de siste årene. Det er særlig i utvikling av nye tjenester, klienter og forretningsmodeller vi arkitekter henger langt etter designerne. Her er det viktig å henge med i svingene, og det ser ut til at det offentlige leder an — og jeg tror vi kommer til å se enorme endringer i offentlige tjenester framover, i kombinasjon med norsk digital infrastruktur. Jeg bare håper dette også påvirker byutvikling og byggenæringen i samme grad som det når fram til andre bransjer og sektorer. 

Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet? 

– Byutviklingskurset på arkitektstudiet ved NTNU, er en lite kjent hybrid mellom design-og arkitekturtenkning. Noe av det jeg håper på i tiden fremover, er at vi sammen, mellom design og arkitektur, makter å krysspollinere og jobbe fram metodiske koblinger mellom fagene.  DOGA er riktig sted for å pushe den praktiske innovasjonen i dette (mulige) feltet. 

Beste reisetips? 

– Jeg har tidligere jobbet med en systemstudie av matproduksjonen i Trøndelag, og kan virkelig anbefale en matreise i Trøndelag! Trondheim har blitt en fantastisk matby. Kvaliteten på lokal mat kan oppleves overalt. Fagn er fantastisk, men du spiser også godt uten Michelin-stjerne i byen. Gubalari er et nytt morsomt tilskudd til matscenen i Trondheim. Jeg kunne nevne i fleng. Trondheim og Trøndelag er europeisk matregion i år. 

Jeg er trønder, og det er masse å oppleve i Trøndelag. Jeg anbefaler en biltur på den gylne omvei (Inderøya), og gjerne også ut til Fosen.  

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.