Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Malin Hansen
– Ikke alle kommuner er klar over kraften de sitter på for å fremme innovasjon og nytenkning, sier seniorrådgiver og prosjektleder for Gnist-programmet, Malin Kock Hansen.
Foto: Sverre Chr. Jarild

I sommer kan du bli bedre kjent med noen av oss som jobber i DOGA og få høre våre beste reisetips i Sommer på DOGA. I dag er det Malin Kock Hansen sin tur. 

Fortell litt om Gnist, som du er prosjektleder for! 

– Kommuner spiller en ekstremt viktig rolle for at vi skal få til en bærekraftig omstilling. Ikke alle er klar over kraften de sitter på for å fremme innovasjon og nytenkning. Gnist-programmet gir dem en del av den kompetansen, metodene og verktøyene som skal til for å bygge et godt utgangspunkt. 

Hva liker du best med jobben din? 

– DOGA driver med eksperimentering og utforskning i tidlig fase av en innovasjonsprosess. Jeg synes det er veldig spennende å få være med og påvirke før mesteparten av kortene har blitt lagt. I tillegg fremmer vi samarbeid, brukerfokus og en helthetlig tilnærming til innovasjon, for å lykkes med å lage bedre, mer treffsikre og levedyktige løsninger. Det er viktige verdier som jeg er stolt av å fremme. 

The Twist
The Twist i Jevnaker er en av Malins favoritter. Bygget er tegnet av BIG – Bjarke Ingels Group.
Foto: Malin Kock Hansen
The Twist
The Twist er like populær blant store som små.
Foto: Malin Kock Hansen

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2022? 

– Jeg opplever at det har blitt mer forståelse for fagenes verdi i Kommune-Norge, og at flere kommuner har fått opp øynene for tjenestedesign for å lage bedre løsninger for innbyggerne, og arkitektur for å fremme attraktivitet og økt bo- og besøkslyst. Men vi trenger fortsatt å bygge mer kompetanse på og bevissthet rundt hvordan design og arkitektur kan bidra til å løse samfunnsutfordringer.

På europeisk plan har design og arkitektur fått et skikkelig oppsving i forbindelse med New European Bauhaus, som kobler EUs Green Deal-program sammen med design, arkitektur, kunst og kultur. Her tror jeg det vil være mange spennende muligheter for norske aktører. 

Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet? 

– Jeg tenker at det nettopp er dette med at design og arkitektur handler om å fremme et verdigrunnlag, som betyr at man ønsker å trekke inn flere forskjellige perspektiver og hele tiden sørge for at brukerne er i sentrum. Disse kan med andre ord fungere som viktige verktøy for å løse samfunnsutfordringer på nyskapende måter. Og i kobling med et fysisk sted, resultere i innovativ og bærekraftig stedsutvikling i praksis. 

Beste reisetips? 

– The Twist i Jevnaker er fortsatt en av mine favoritter. Det er et utrolig fascinerende bygg, med en perfekt scenografi i bakgrunnen. Det er nesten slik at arkitekturen i seg selv er verdt turen, selv om det ofte også er spennende utstillinger, og Kistefos Museum også byr på mange andre opplevelser – blant annet en flott skulpturpark for barn. Tar man turen i august er det dessuten maisfelt i nærheten som tilbyr selvplukk i tillegg til nybakte boller og klapping av gårdsdyr. Perfekt familietur! 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.