Mills var tidligere spredt på fire ulike steder, men ønsket å samle kreftene i et nytt hovedkvarter som skulle ha mer å by på enn bare kontorer og møterom. I samarbeid med Element Arkitekter og Ledsten Arkitektur ble den tidligere majonesfabrikken i Sofienberggata 19 i Oslo transformert. Ledsten Arkitektur ved Ellen Ledsten var ansvarlig for prosjektets innvendige arbeider, mens Element Arkitekter stod bak de utvendige.
I tillegg til kontorer og møterom, rommer lokalene nå blant annet galleri og kjøkken tilrettelagt for demonstrasjoner og produktutvikling. Kjelleren og første etasje er åpnet opp mot gateplan med store vinduer som forbipasserende kan kikke inn gjennom. Glass- og speilkunst gir økt utsyn og mer dagslys til arbeidsplassene, og på kvelden lyser glasskunsten i fasaden opp bygningen med et varmt gult lys som sprer seg til Sofienbergparken.
– Høy kvalitet på design og arkitektur er en investering som lønner seg. Mills kan for eksempel melde om nedgang i både sykdom og generelt fravær etter at de flyttet inn i det nye hovedkontoret, forteller Per-Leif Bersvendsen, arkitekt i Element Arkitekter AS.
Nominert til DOGA Hedersmerket
For arbeidet med det det nye hovedkvarteret til Mills, som også kalles Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, er Element Arkitekter og Ledsten Arkitektur blant seks nominerte til DOGA Hedersmerket, Norges fremste design- og arkitekturpris. Utmerkelsen deles ut årlig av Design og arkitektur Norge (DOGA) og de nominerte velges ut blant mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.
Den 15. november skal rundt 50 mottakere feires før det blir avslørt hvem av de seks nominerte som vinner Hedersmerket.
Prosjektet konkurrerer mot blant annet styringssystemet Ulstein Marine Automation, Oslo Bysykkel, signseetingbåten Seasight og nykommerne MakersHub.
Hedrer samarbeid
DOGA-merket for design og arkitektur het frem til i år Merket for god design, en utmerkelse som har nesten 60 års historie. For å favne bredden i fagene er prisen nå utvidet til å inkludere arkitektur.
– DOGA-merket for design og arkitektur hedrer samarbeid mellom virksomheter og utøvere. Det nye hovedkontoret til Mills er et godt eksempel på at tverrfaglighet og samarbeid bidrar å skape innovative løsninger som gir stor verdi, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.
For Element Arkitekter er det naturlig å jobbe tverrfaglig fra start til slutt i sine prosjekter.
– Prosjektenes natur gjør dette til en rutine, og jeg har egentlig vanskelig for å se noen annen måte å jobbe på, sier Bersvendsen.
Den gode naboen
Et bygg er ikke bare et sted å være, men også en del av et nabolag. Bersvendsen forteller at arkitektene har lagt vekt på at Mills nye hovedkvarter skal være tilgjengelig for folk i nabolaget.
– Interiørarkitekten Ellen Ledsten har stått for mange modige valg og løsninger. Blant annet har hun skåret opp en tredjedel av betongdekket i første etasje og eksponerer dermed det matfaglige senteret for produktutvikling i kjelleretasjen. Vi har jobbet aktivt med å åpne fasadene og gjøre dette tilgjengelig for publikum og forbipasserende.
– Samarbeidet i dette prosjektet har fungert over all forventning, og er et godt eksempel på hvordan tverrfaglig respekt gir gode løsninger. Jo tidligere ulike fag og disipliner kommer inn i et prosjekt, jo større er sjansen for reell innovasjon og et resultat i tråd med de opprinnelige arkitektoniske ideene, erklærer Bersvendsen.
Involverte i prosjektet
Utøvere: Element Arkitekter og Ledsten Arkitektur
Oppdragsgiver: Mills
Prosjekt: Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka
Pressebilder og kontakter
Last ned høyoppløselige bilder her
Ønsker du å delta på prisutdelingen som presse kan du melde deg på gratis her
Kontaktpersoner:
Element Arkitekter: Per-Leif Bersvendsen per@element.no 98015225
Ledsten Arkitektur: Ellen Ledsten ellen@ledsten.no 93467561
Mills AS: Bjørn Brenna bjorn.brenna@agra.no 90043186
DOGA: Thea Mehl, prosjektleder tm@doga.no 41309819
DOGA: Line Aandal Røijen, kommunikasjonsrådgiver lar@doga.no 91174639