Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Tårnet er blitt godt mottatt og brukes av mange i nærmiljøet. Kommunen jobber daglig med universell utforming, og det er svært hyggelig å vinne denne kategoriprisen. At vi i tillegg er nominert til hovedprisen sammen med de andre kategorivinnerne er en ære som få er forunt, sier Truls Korsæth. Han er prosjektleder i Bymiljøetaten i Oslo kommune, som mottar to kategoripriser i dag.

Se vinnercase: Stovnertårnet >>

DOGA står bak Innovasjonsprisen for universell utforming, og det var fjerde gang prisen ble delt ut. Kategorivinnerne er NRK TV, Vipps, nye Flytoget, Oslo kommunes visuelle identitet, Stovnertårnet og Vindmøllebakken bofellesskap. Under prisutdelingen 19. januar ble det klart at hovedvinner av Innovasjonsprisen for universell utforming ble Vipps.

– Vi ønsker å være et åpent samfunn der alle kan delta på like premisser, og nettopp derfor er universell utforming så viktig. Jeg er kjempeimponert over hvordan de seks prisvinnerne bruker et inkluderende tankesett for å skape bedre løsninger for alle, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V).@

Se alle vinnere av prisen her >>

Stovnertårnet – utsikten alle får med seg

Foto: Jiri Havran

Mer innovativt og lønnsomt

– Universell utforming er et verktøy for både inkludering, innovasjon og konkurransekraft. Produkter, tjenester og omgivelser som kan brukes av et mangfold av brukere, er både bedre og mer lønnsomme, sier Jannicke Hølen, seniorrådgiver med ansvar for inkluderende design i DOGA.

Hun mener Stovnertårnet er et svært godt eksempel på hvordan universelt utformede løsninger bidrar til et mer likestilt samfunn, gir bedre brukeropplevelser for alle og åpner døren for viktig nyskaping og verdiskaping.

Unik urban naturopplevelse

Stovnertårnet er et spektakulært utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning, og strekker seg opp mellom trærne, med vakker utsikt over hovedstaden. Stovnertårnet er en urban naturopplevelse utenom det vanlige som absolutt alle kan og bør bruke.

På initiativ fra Bymiljøetaten ble Link Arkitektur gitt oppdraget å reise et nytt og grensesprengende landemerke i Oslos nordligste bydel. Folkemøter ble avholdt for å finne ut hvordan dette i sannhet kunne bli et tårn for hele Stovner, og bydelsadministrasjonen hentet innspill og innsikt fra både ungdomsgrupper, pensjonistlag og mange andre.

– Universell utforming blir nok ofte sett på som et problem og en begrensning, og det er ikke alltid enkelt å tilfredsstille alle kravene. Likevel tror jeg at om du setter universell utforming som et premiss og en forutsetning i en tidlig fase av prosjektet, så vil du finne gode og kreative løsninger. Det er Stovnertårnet et godt eksempel på, sier Korsæth.

Stovnertårnet – utsikten alle får med seg

Foto: Jiri Havran

Alle når toppen

Stovnertårnet, som er en del av et større lokalt områdeløft, gir de besøkende en fantastisk utsikt både mot det urbane sør og til marka i øst, vest og nord. Tårnet er ikke blant de høyeste i landet, men derimot er det uten tvil Norges lengste tårn. Det gjør at alle kommer seg til topps, enten de bruker krykker, sitter i rullestol eller triller en barnevogn.

Juryen lar seg begeistre av hvordan det nye landemerket ikke bare er tilgjengelig for alle, men også faktisk åpner luftrommet for bydelens befolkning så vel som nysgjerrige tilreisende.

– Vi ønsket å lage et uterom som alle kan benytte og som skaper opplevelser, og det tror jeg vi har lykkes med. Stovnertårnet besøkes av alle, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra brukere og brukergrupper, sier Korsæth.

Om Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Deles ut av DOGA på oppdrag fra Kulturdepartementet (KUD).
  • Prisen har blitt delt ut tre ganger tidligere, i 2011, 2014 og 2017.
  • Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
  • Kategoriprisene deles i år ut i arkitektur, landskapsarkitektur, transport, grafisk design, tjenestedesign og interaksjons- og informasjonsdesign. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.
  • Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital, mens den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords gikk til topps i 2017.
  • Tidligere kategorivinnere er bl.a. Kolonial.no, Bybanen i Bergen, Aftenposten Junior, YR.no , Hardanger bestikk og Finn.no. Se alle tidligere vinnere her >>
  • I år gir juryen hederlige omtaler til Spike, Krabat Runner, Abax Mølla Syd og Holmestrand stasjon.