Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
Røde og gule trehus på en bryggekai speiler seg i vannet. Ved kaia ligger det fire småbåter.

Kragerø har et bysentrum mange småbyer bare kan drømme om, men de ønsker hjelp med å utvikle byen videre og til å skape et inkluderende og mangfoldig sted for alle byens innbyggere.

Foto: Adobestock

Dette er en spennende mulighet for designere, arkitekter, stedsutviklere og andre innovasjonsmiljøer som vil utforske og skape nye muligheter over det ganske land, sier Ingeborg Apall-Olsen, prosjektleder for Gnist-programmet i DOGA. 

De fem Gnist-kommunene Andøy, Averøy, Sarpsborg, Kragerø og Grue inviterer til hver sin åpne konkurranse i samarbeid med DOGA og Nordic Edge. Formålet er å koble på relevant kompetanse til å gjennomføre innovasjonsprosesser i hver kommune sammen med innbyggere, lokalt næringsliv og andre relevante aktører. Konkurransene gjennomføres med bistand fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP).

– Gnist-prosessen handler om samskaping i tidlig fase for å forstå forskjellige perspektiver og se ulike behov i en sammenheng. På den måten kan kommunene få mer treffsikre, helhetlige og levedyktige løsninger på sine utfordringer, forklarer Apall-Olsen. 

En mann og en kvinne foran et stort, gammelt gult trehus.
Averøy kommune ønsker hjelp med å skape nytt liv i en tidligere skolebygning. Bygningen, som har fått navnet Varde, er et viktig regionalt kulturminne og en av Nordmøres største trebygninger. Til venstre prosjektleder Ragnhild Berthinussen sammen med og kunstner Heidi Rødstøl
Foto: Roald Sevaldsen

Viktig info for deg som vurderer å sende inn tilbud

Når er fristen? 
Fristen for å sende inn tilbud er 1. september kl. 12.00. Det er mulig å sende inn tilbud til flere kommuner, men merk at det er kommunene som er oppdragsgivere og at de har lagt opp til litt ulike søknadsprosesser. Vær derfor nøye med å lese om innsendelsesform og krav i hvert av konkurransegrunnlagene. Kommunene vil vurdere tilbudene i samarbeid med DOGA, Nordic Edge og Distriktssenteret og velge leverandør innen 1. oktober. 

Hvem kan sende inn tilbud?
Både små og store arkitektkontorer, designbyråer og innovasjonsmiljøer kan sende inn tilbud. Det skal være én hovedtilbyder, men vi oppfordrer til å danne tverrfaglige team. 

Hva er de øknomiske rammene?
Det vil bli valgt ett team pr. kommune. Det valgte teamet får 400 000 kr inkl. mva for å gjennomføre en designdrevet innovasjonsprosess som inkluderer både innsiktsarbeid, idé- og konseptutvikling og testing.

I tillegg vil det være mulig å søke om reisestøtte fra DOGA i forbindelse med gjennomføring av lokale aktiviteter som en del av innovasjonsprosessen. 

Når skal innovasjonsprosessen gjennomføres?
Selve innovasjonsprosessen finner sted i perioden oktober 2023 til mai 2024I etterkant kan valgte leverandører bli involvert i en mulig videreutvikling av konseptene i samarbeid med kommunen.

Oversiktsbilde over Kirkenær sentrum. Til venstre er det store stabler med tømmer, til høre et villaområde med hus og plener.
Grue kommune ønsker å utvikle kommunesenteret Kirkenær på en måte som ivaretar det lokale næringslivets behov, men som også er bærekraftig og gjør sentrum til et attraktivt sted å bo, jobbe og være.
Foto: Grue kommune

Hvor er konkurransegrunnlaget?
I boksene nedenfor finner du mer informasjon om hver enkelt kommune og utfordringen de ønsker hjelp med. Her ligger det også lenke til pdf med konkurransegrunnlaget med alt du trenger å vite for å lage et tilbud og i enkelte bokser link til kunngjøringsplattformen, Mercell. 

Har du flere spørsmål om Gnist?

Les mer: Dette er Gnist

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.