Stimulab er et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet og DOGA, og startet ut som en prøveordning i 2016 og 2017. Fra 2018 ble Stimulab en permanent ordning for innovasjon i offentlig sektor.
Dette er hovedfunnene
Siden starten i 2016 har 44 innovasjonsprosjekter fått midler gjennom Stimulab. De spenner fra forbedring av offentlige tjenester til systemiske og innovative endringer i måten det offentlige arbeider på. Rapporten beskriver seks hovedfunn basert på de viktigste erfaringene fra prosjektene:
- Designtenkning kan løse store floker, men er ingen snarvei til gevinst. Jo mer komplekse prosjektene er, jo lengre tid tar det å høste fruktene av arbeidet.
- Forarbeidet har stor betydning for hvor vellykket prosjektet blir.
- Stimulab-tilnærmingen får virksomhetene til å samarbeide og skaper en felles forpliktelse til å realisere løsningene.
- Implementering av løsningene må være tema fra starten av prosjektet.
- Mange virksomheter, spesielt kommuner, har relativt like utfordringer, men det er likevel krevende å spre gode resultater og måter å løse utfordringene på.
- Stimulab bidrar til å bygge kompetanse hos både innkjøpere og leverandører.
Leverandørmarked i verdensklasse
Den økonomiske prosjektstøtten fra Stimulab går i
sin helhet til å dekke kjøp av designkompetanse og relevant tilleggskompetanse. Hvert prosjekt gjennomfører en anskaffelse og velger leverandør – et konsulentmiljø eller konsortium – med den nødvendige kompetansen.
– Det er gledelig å se at norsk offentlig sektor leder an i bruk av designtenkning, med alt det innebærer av god brukerorientering og samarbeid på tvers, for å få de virkelig gode resultatene. Og dette lykkes blant annet fordi vi har et leverandørmarked i verdensklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Systemisk design blir stadig viktigere
Erfaringene fra seks år med Stimulab viser også behovet for å ta i bruk systemisk design i mange prosjekter. Det er nødvendig for å nøste opp i de vanskeligste flokene og mest komplekse utfordringene. Systemisk design betrakter forhold og sammenhenger ut over brukerperspektivet, og er særlig nyttig når ulike aktører skal samarbeide om å løse felles utfordringer.
Gull for stats- og kommuneansatte
Rapporten vil være gull verdt for stats- og kommuneansatte som er interessert i å jobbe designdrevet for å skape nye og bedre brukerrettede tjenester. Den vil også være nyttig for leverandører i privat sektor som jobber – eller er interessert i å jobbe – designdrevet sammen med offentlig sektor.