– Jeg har mye erfaring med konsept, materialitet og opplevelsen i rommet, mens Hallgeir også er god på det tekniske – å se løsninger for konstruksjoner og materialer. Vi utfyller hverandre godt, sier Bjaadal.
Sirkel som samlingspunkt
Utstillingen, som skal vises i en garasje i Zona Tortona 9.–14. april, består av tre rom, som Bjaadal og Homstvedt har gitt ulike konsepter. I arealet viet design og kunsthåndverk er belysningen dus, hvor transparente tekstiler og frittstående moduler i gjennomfarget svart valchromat danner små rom i rommet.
Ved siden av stiller de norske produsentene Crafted, Elementa, Fjordfiesta, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Varier og Volver ut sine produkter. For at publikum enkelt skal kunne oppfatte hvem de ulike avsenderne er, har hver aktør fått et fargetema og er gruppert ved hjelp av tepper fra Volver. Inngangspartiet, eller det sosiale gårdsrommet, innredes med utemøbler fra Vestre i fargetoner som fanger opp gultonen i byggets fasade.
Selv om de tre sonene er bygget opp rundt ulike konsepter, har de fått et felles formgrep – sirkelen.
– Vi så at mange av produktene som skulle stilles ut hadde en sirkel i seg. Med tittelen JOIN og utstillingens fokus på fellesskap og bærekraft, ble nettopp sirkelen et fint symbol å bruke. Vi har valgt å trekke frem formen flere steder – i løse vegger og moduler, og ved at noen av teppene er runde, forklarer Bjaadal.
– Valchromat er kanskje noe av det mest miljøvennlige du kan bruke. Det er allerede resirkulert, det er flis farget med naturfarger. Vi bruker egenskapene til materialet for å tenke mer miljøvennlig
Bevisst materialbruk
Fellesskap, kvalitet og bærekraft er nøkkelord for utstillingen JOIN by Norwegian Presence. Tittelen viser også til en sammenkobling av mennesker og ulike retninger innenfor design og kunsthåndverk, noe som også reflekteres i utstillingsdesignet. Bjaadal og Homstvedt har bevisst gjort et poeng av å vise de ulike materialenes sammenføyninger og skruer.
– Tittelen JOIN har vi tolket gjennom måter å sette sammen materialer på. Vi ville vise hvordan vi fester ting på en enkel og ærlig måte, og gjøre dette til en del av konseptet, sier Homstvedt.
Utstillingsdesignet er tegnet som et byggesett, som fraktes flatpakket og skrus sammen på stedet. Slik sikres effektiv montering, og modulene kan enkelt gjenbrukes. Materialene kan også resirkuleres til andre formål, og er valgt for sine bærekraftige egenskaper.
– Valchromat er kanskje noe av det mest miljøvennlige du kan bruke. Det er allerede resirkulert, det er flis farget med naturfarger. Vi bruker egenskapene til materialet for å tenke mer miljøvennlig, sier Homstvedt.
Forskjeller i fellesskap
Som en videreføring av det enkle og usminkede utstillingsdesignet, har Bjaadal og Homstvedt vært opptatt av å utnytte detaljene som allerede finnes på stedet. I garasjen hvor prototyper og kunsthåndverk vises, er det rustrøde, litt slitte gulvet beholdt for å bevare autentisitet. Fargepaletten er inspirert av den italienske arkitekturen, hvor klassiske toner i oker, rust, grønt og blått sørger for en sofistikert og vital helhet, uten å stjele oppmerksomhet fra de utstilte objektene.
– Det er mange forskjellige utstillere som presenteres. Det er vår jobb å skape en rød tråd og få helheten til å fremstå som et fellesskap, avslutter Bjaadal.