Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Norwegian Presence: Norsk møbel og interiør i Milano

Bak det kreative studioet Kråkvik&D'Orazio finner vi den norsk-italienske duoen Jannicke Kråkvik og Alessandro D’Orazio. Sammen driver de interiørbutikken Kollekted by i Oslo, og i 2018 lanserte de også merkevaren A part i samarbeid med designerne Falke Svatun og Bjørn van den Berg.

De har erfaring som kuratorer og utstillingsdesignere for tidligere utgaver av Norwegian Presence, og er etter ett års opphold tilbake som kuratorer for design- og kunsthåndverkdelen av utstillingen JOIN by Norwegian Presence.

Hvordan knytter de utstilte objektene seg til utstillingstittelen JOIN?

Jannicke Kråkvik (JK): Ordet ligger som en stor tanke rundt det hele. Det handler om hvordan et produkt er satt sammen, hvordan noen har samarbeidet eller hva et produkt kan gjøre for å samle mennesker. Det er et veldig sosialt begrep.

Hva har dere vektlagt i kurateringen?

JK: Vi ville jobbe med et utvalg hvor vi kunne se at personene bak hadde utfordret seg selv, enten i form, materialbruk eller teknisk. Bidragene belyser også grensene mellom kunsthåndverk og design, som ikke er like tydelige lengre. Det skjer noe spennende der, som vi har ønsket å fokusere på. Det dreier seg om et generasjonsskifte, men også om at flere jobber på en litt annen måte i dag. Designere produserer ikke lenger kun for massene, flere arbeider også i liten skala og selger på egen hånd.

Alessandro D’Orazio (AD): Samtidig har vi også lagt vekt på estetikk i kombinasjon med kommersiell verdi. Unikaobjekter står side om side med produkter vi mener vil kunne konkurrere i et internasjonalt marked.

Bærekraft er et nøkkelord for utstillingen. Hvordan speiles dette i utvalget?

JK: Hvorfor skal man designe en ny ting? Det dreier seg om prinsippet. I tillegg til det estetiske, som selvfølgelig er viktig, må tingen ha en verdi når det gjelder materialitet eller varighet. Objektene vi har valgt må gi noe tilbake, enten i form av varighet, nedbrytbarhet eller hvordan de produseres.

Hva forteller utstillingen om norsk design og kunsthåndverk i dag?

JK: Det er et veldig høyt nivå. Norge har ikke de samme designtradisjonene som de andre skandinaviske landene, og norske designere er generelt veldig frie i måten de tenker på. Den lekenheten synes jeg kommer frem i utvalget. Så er det mange nye navn, det synes vi er gøy.

AD: For oss er det et ærefullt oppdrag å få lov til å jobbe med alle disse ekstremt dyktige kunsthåndverkerne og designerne, i noen tilfeller fra idé til gjennomføring av produkt. Vi lærer av hverandre alle sammen. JOIN er en felles utvikling.