Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Milano Design Week er verdens mest toneangivende design- og møbelmesse. Årets norske fellesbidrag er ustillingen JOIN by Norwegian Presence – en utstilling som hyller norsk samarbeid og vilje til å designe for en bærekraftig fremtid. Design og arkitektur Norge (DOGA) leder prosjektet som et ledd i sitt arbeid med å skape internasjonale muligheter for norsk design. 

– Denne utstillingen er resultatet av samarbeid på tvers og høye ambisjoner på vegne av norsk design, både nasjonalt og internasjonalt. Norsk design- og ferdigvareindustri er i vekst og designuken i Milano er en gyllen anledning til å vise våre konkurransefortrinn for hele verden, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Fellesutstillingen arrangeres for fjerde året på rad, og bak initiativet står DOGA, designkollektivet Klubben og Norwegian Crafts. Utstillingen støttes av Utenriksdepartementet, og med på laget er Hydro, Lundhs, Innovasjon Norge, Norsk Industri, Oslo Design Fair og Visit Norway.

Stor internasjonal oppmerksomhet

I løpet av de fire årene den har eksistert, har den norske fellesutstillingen etablert et rykte som et av høydepunktene under designuken i Milano, og har stolt vist frem norsk samarbeidsånd og solide design- og håndverksproduksjon til tusenvis av besøkende. Viktige internasjonale designpublikasjoner som Wallpaper, Sight Unseen og Dezeen trakk i fjor frem den norske utstillingen som et av høydepunktene under designuken.

Designuken i Milano er en gyllen anledning til å vise våre konkurransefortrinn for hele verden.

Tor Inge Hjemdal

Administrerende direktør i DOGA

Fra Bergen til Kautokeino

Blant de utvalgte finner vi designere og kunsthåndverkere fra hele landet, som designerne Vera & Kyte fra Bergen, Martin Høegh fra Trondheim og kunsthåndverkeren Máret Ánne Sara fra Kautokeino. Utvalget ble gjort av den kreative duoen Kråkvik&D’Orazio som også er kuratorer for utstillingen. Se fullstendig oversikt over utstillerne her.

Kuratorene har vektlagt estetikk i kombinasjon med nyskaping, varighet og kommersiell verdi i sin vurdering. De har også valgt ut utøvere som har utfordret seg selv, enten i form, materialbruk eller teknikk.

– Norge har ikke like sterke designtradisjoner som de andre skandinaviske landene, men kanskje det er nettopp dette som gjør norske designere veldig frie i måten de tenker på. Den lekenheten kommer frem i utvalget, forteller Jannicke Kråkvik i Kråkvik&D’Orazio.

Produsenter med bærekraft på agendaen

I tillegg deltar sju norske møbelprodusenter med en egen avdeling i utstillingen. Disse er: Elementa, Fjordfiesta, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Krafted, Varier, Vestre og Volver Studios. Alle har miljø og bærekraft høyt på agendaen, og flere av dem har lykkes internasjonalt gjennom å gjøre bærekraft til en integrert del av virksomheten.

Utvalget i denne delen av utstillingen er gjort i samarbeid med designerne Kristine Bjaadal og Hallgeir Homstvedt, som også står bak det overordnede utstillingsdesignet. Selve utstillingen er bygget i resirkulerbare materialer, og består av moduler som enkelt kan tas fra hverandre og brukes om igjen.

Vekt på fornybarhet og holdbarhet 

Både designerne og kunsthåndverkerne som er valgt ut til å være med i utstillingen, har blitt utfordret til å la bærekraft være utgangspunkt for arbeidet de skal stille ut med vekt på fornybare ressurser, lang levetid og muligheter for reparasjon og gjenbruk. Noe av hensikten er at utøverne skal strekke seg litt lenger mot en bærekraftig produksjon, lære av hverandre og bli inspirert til å gjøre ting på nye måter.

– Med årets fokus på bærekraft, kan det kanskje virke som en selvmotsigelse å bidra til økt produksjon ved å delta på interiørmesser som designuken i Milano. Samtidig er dette arenaer hvor vi kan påvirke bransjen til å gå i en enda mer bærekraftig retning. Håpet er at vi gjennom samarbeid på tvers og økt kompetanse kan skape innovasjon for fremtiden, sier DOGAs prosjektleder Grete Sivertsen.

Årets utstillere

JOIN by Norwegian Presence 2019. Utstillingen vises i designdistriktet Zona Tortona (Via Savona 35) 9.–14. april som del av Milano Design Week. 

Utstillere design: Erik Wester, Kaja Solgaard Dahl, Kim Thomé, KnudsenBergHindenes, Marte Frøystad, Martin Høgh Olsen, Mijo Studio, Noidoi, Stine Aas, Vera & Kyte, Henrik Ødegaard

Utstillere kunsthåndverk: Tron Meyer, Kent Fonn Skåre, Anita Hanch-Hansen, Máret Ánne Sara og Matt Lambert

Produsenter: Elementa, Fjordfiesta, Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk, Krafted, Varier, Volver Studios

Se nettsiden JOIN by Norwegian Presence for mer informasjon. 

Det er det prisbelønte designkontoret Bielke&Yang som står bak den visuelle identiteten til JOIN by Norwegian Presence. 

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med: