Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design
  • Hederlig omtale i Landskapsarkitektur
  • Oppdragsgiver: Fyresdal kommune
  • Prosjektledelse: Faun Naturforvaltning
  • Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
  • Samarbeidspartnere: Byggmester Inge Aamlid AS, M8 Design 

Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design og alle årets vinnere

Utfordring: Ønsket å nå nye høyder

Hamaren, friluftsområdet med den universelt utformede turveien langs vannet som strekker seg ut til grillhytter og bålplasser og aktiviteter for alle aldre var en stor suksess for Fyresdal kommune da den ble lansert.

De hadde laget et eldorado av en aktivitetspark med gode turmuligheter for både de som rullet og gikk med flere sitteplasser for å hvile bena.  

Hamaren ble en suksess som ga mersmak. De som brukte området var veldig fornøyde, men det var ønske om å komme opp i høyden, samt gjøre det mer spennende for barn og unge.

Hamaren ble bygd som et friluftsområde for innbyggerne, men viste seg å bli et trekkplaster for tilreisende. Fyresdal kommune så muligheter for næringsutvikling og verdiskaping i en eventuell utvikling av nytt konsept i parken.

Etter omfattende drodling med involverte samarbeidspartner ble ideen om en tretoppvei for alle lansert, der opplevelsen skulle være spektakulær, uavhengig av funksjonsevne og lommebok.

En gratis attraksjon akkurat som for hele Hamaren og hvor alle på hjul og gående, barn og eldre, friluftselskere og hobbymosjonister kunne komme seg opp i høyden og nyte den vakre utsikten over den omkringliggende naturen og Fyresvannet.

Skog og vann, med gangvei synlig gjennom skogen. Dronefoto
Hamaren ble bygd som et friluftsområde for innbyggerne, men viste seg å bli et trekkplaster for tilreisende. Fyresdal kommune så muligheter for næringsutvikling og verdiskaping i den videre utviklingen av parken.
Foto: Rasmus Hjortshøj
Gangvei oppi tretoppene, med en dame som kommer gående mot kamera. Foto
Ideen om en tretoppvei for alle ble realisert, der opplevelsen skulle være spektakulær, uavhengig av funksjonsevne og lommebok.
Foto: Rasmus Hjortshøj

Tilnærming: Lokal brukermedvirkning og næringsløft 

Faun Naturforvaltning ledet prosjektarbeidet på vegne av Fyresdal kommune, søkte inn ekstern finansiering og bidro i anbudsprosessen for å koble på designkompetanse.

EFFEKT arkitekter fra København ble valgt på bakgrunn av andre referanseprosjekter, såsom Skovtårnet ved Camp Adventure i Gisselfeld Klosters skov i Danmark.  

Målet var å skape en spektakulær, ny og inkluderende opplevelse som satte Fyresdal på kartet. Veien til toppen måtte skape en mestringsfølelse for turgåerne og ikke miste noen på veien. Det krevde kreative og gode løsninger.  

Kommunen hadde fått mye innsikt i å lage universelt utformede løsninger fra arbeidet med Hamaren, men her var skalaen en helt annen.

De tok derfor tidlig kontakt med Norges Handikapforbund og lokale turorganisasjoner og hadde dialogmøter med Fyresdal ungdomsråd og lokale skoler og barnehager.  

Brukermedvirkningen viste også at privatpersoner i alle aldre og næringslivet var engasjerte i og begeistret for Tretoppvegen. I tillegg fikk kommunen viktig innsikt fra Norges Handikapforbund om hvordan veien til toppen måtte være: Tretoppvegen kunne ikke bestå av spesialtilpasninger som heis eller rampe.

Det var ikke destinasjonen i seg selv som var det viktige, men heller opplevelsen av å bestige toppen – selve veien opp dit. Det måtte være én sti tilpasset alle.

Fyresdal kommune har ikke holdt noe tilbake med denne unike stien som tar oss til toppen av trekronene, og til storslagen utsikt over den omkringliggende, vakre naturen. Tretoppvegen setter universell utforming i sentrum, samtidig som den bidrar til god bygdeutvikling.

Trond Heggem

Kategorileder i landskapsarkitektur

Resultat: Norges første tretoppvei

Resultatet har blitt en én kilometer lang furusti som snirkler seg rundt og rundt, men stadig oppover, til toppen av trekronene. Den starter ved turstien langs vannet via spektakulære utsiktspunkter og ender på toppen av Klokkarhamaren.

Hele veien omkranset av tretopper, og omkringliggende natur med utsikt utover Fyresvannet. Mestringsfølelsen blir total.   

EFFEKT Arkitekter designet strukturen på trepromenaden med omhu for å følge omgivelsene. Noen ganger etter fjellets rygger og skråninger, og noen ganger vendt utover for å skape utsiktspunkter og høyde der besøkende kan føle vinden blant tretoppene.

Den bærende strukturen med 17 meter høye stolper inkludert promenade og rekkverk er laget av lokalt høstet furu. Den slynger seg vakkert gjennom landskapet, og gir noen steder et visuelt inntrykk av at promenaden svever gjennom skogen.

Nærbilde av gangvei i tre, med mennesker gående. Foto
Den bærende strukturen med 17 meter høye stolper, inkludert promenade og rekkverk, er laget av lokalt høstet furu.
Foto: Rasmus Hjortshøj
Gangvei i tre med skog rundt. Dronefoto
Den bærende strukturen med 17 meter høye stolper inkludert promenade og rekkPromenaden slynger seg vakkert gjennom landskapet, og gir noen steder et visuelt inntrykk av at promenaden svever gjennom skogen.
Foto: Rasmus Hjortshøj

Den er skånsomt plassert i skogen uten store inngrep og er nesten ikke synlig annet enn fra luften og spiller på lag med naturen rundt. Alt byggearbeidet er utført av Byggmester Inge Aamlid og hans team av innleide entreprenører. 
 
Turstien, som er universelt utformet med en svak stigning, tilbyr alle naturelskere, uavhengig av alder, funksjonsnedsettelse eller fysiske begrensninger, den oppsiktsvekkende følelsen av å gå blant tretoppene.

For at det skal være lett å rulle og gå hele veien for alle, fikk kommunen føringer om at stigningen burde være på maks 7,5 prosent, men helst under fire prosent.

Det gjorde at stien har blitt lenger enn først planlagt, men resultatet har blitt en desto mer imponerende turvei.

Gevinst: Folkehelse og identitetsskaping 

Juni 2023 åpnet Tretoppvegen Hamaren og ble med en gang kåret til Visit Norways heftigste reisenyhet.

Over 61 000 mennesker har tatt turen opp Tretoppvegen i løpet av 2023. Blant disse var det mennesker med ulike funksjonsvariasjoner, og de delte alle den samme mestringsfølelsen.  
 
Ved å skape et gratisalternativ som inviterer lokale og tilreisende til å bruke naturen rundt seg aktivt, har Tretoppvegen, sammen med Hamaren naturpark, blitt et viktig bidrag for folkehelsen.

Omtale i norske og utenlandske media bidrar også til suksessen med å få flere tilreisende til kommunen og naturområdet.   

Tretoppvegen ble delvis finansiert av sponsoravtaler og støtte fra lokale bedrifter. Det lokale næringslivet så at Tretoppvegen både kunne skape vekst og bli en viktig del av identiteten til kommunen.

Under den offisielle åpningen møtte hele 750 lokale og tilreisende opp, og målt opp mot Fyresdals 1253 innbyggere er dette imponerende i seg selv. Det er ingen tvil om at Tretoppvegen har blitt et symbol som lokalbefolkningen kan være stolt av. 

Andre som har bidratt til prosjektet

Statped 
Hørselshemmedes landsforbund(HLF) 
Hørselshemmede barn og unge (HHBO)

Juryens begrunnelse

En kilometer med opphøyd sti fører rullende og gående til spektakulære utsiktspunkter og store opplevelser – «Tretroppvegen» imponerer juryen.

Fyresdal kommune har ikke holdt noe tilbake med denne unike stien som tar oss til toppen av trekronene, og til storslagen utsikt over den omkringliggende, vakre naturen. Tretoppvegen setter universell utforming i sentrum, samtidig som den bidrar til god bygdeutvikling.

Tidlig bestemte kommunen seg for at vegen til topps skulle være til begeistring for alle. Resultatet er en en kilometer lang gangvei i tre i som hviler på høye stolper og som bidrar til en fysisk og visuell opplevelse.

Ved å tenke muligheter og ikke begrensninger, har kommunen skapt en helt unik og storslått attraksjon.

Mange som ikke har nådd toppen tidligere vil nå få mulighet til det, samtidig som alle vil kunne oppleve den flotte turen og fremragende utsikten innimellom tretoppene. Flere gode sittebenker for å nyte utsikten på toppen og for en pust i bakken underveis vil bidra positivt til det. 

Juryen for Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023 gir hederlig omtale til Tretoppvegen i kategorien Landskapsarkitektur. Hamaren naturpark har fått en ny attraksjon som setter Fyresdal på kartet og som får et stort mangfold av mennesker enklere ut og opp på tur.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.