Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design
  • Hederlig omtale i kategorien Grafisk design
  • Oppdragsgiver: Rabalder
  • Design: Rabalder

Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design og alle årets vinnere

Utfordring: Mangfold i en konservativ sjanger 

I april 2021 åpnet Ellen Karoline Klepstad Egge dørene til barnebutikken Rabalder i Grimstad. Fra butikkens første dag har inkludering og bærekraft stått sentralt – ikke som prangende løsninger og med store superlativer, men som en naturlig del av virksomheten.

Som en barnebutikk var gratulasjonkort i forbindelse med bursdager, fødsler, dåp og så videre en naturlig del av sortementet.

Da ble Ellen Karoline, sammen med ektemannen Theodor Henriksen, bevisst på at mangfoldet som ellers finnes i samfunnet vårt ikke ble gjenspeilet i de tradisjonelle gratulasjonskortene.

Gutter med motorsykkel, i fotballdrakt, som sjørøver eller omgitt av dinosaurer og jenter i prinsessekjoler mot rosa bakgrunner var dominerende. Stereotypiske fremstillinger som mange av oss ikke kjenner oss igjen i eller identifiserer oss med.  

I tillegg til et lite representativt mangfold i kjønnsuttrykk, hudfarger, religioner, klesplagg og familiesituasjoner, ble heller ikke barn med ulike funksjonsnedsettelser vist på kortene. Det var for eksempel ingen med høreapparat eller rullestol.

Ekteparet tok saken i egne hender og bestemte seg for å produsere sine egne kort som gir alle barn en følelse av å bli sett og anerkjent. 

Illustrert gratulasjonskort med baby som sover i en blomst.
Et viktig premiss var at kortene ikke skulle bli en politisk korrekt flombelysning av forskjeller. Oppmerksomheten skulle rettes mot kortets hensikt: en bursdagsgratulasjon, en feiring av en dåp eller et hyggelig kort i anledning feiringen av Eid.
Foto: Theodor Henriksen
Illustrert kort med to damer som ser på en gutt som flyr drage.
Ellen Karoline Klepstad Egge og Theodor Henriksen bestemte seg for å produsere sine egne kort som gir alle barn en følelse av å bli sett og anerkjent.
Foto: Theodor Henriksen

Tilnærming: Samlet innspill om hvilke kort folk savnet

Et viktig premiss for kortene de skulle lage, var at de ikke skulle bli en politisk korrekt flombelysning av forskjeller.

Oppmerksomheten skulle rettes mot kortets hensikt: en bursdagsgratulasjon, en feiring av en dåp eller et hyggelig kort i anledning feiringen av Eid.    

Ekteparet hadde allerede en del ideer til hvilke kort som manglet på markedet.

Men for å få ordentlig bredde i kartoteket, gikk de ut på sosiale medier som Facebook og LinkedIn, og spurte om hva folk savnet å se på gratulasjonskort. Ekteparet fikk mange henvendelser som ble til både fysiske og digitale samtaler.  

Mange av kort-ideene som er realisert, kommer fra disse møtene som avdekket ulike former for savn av inkludering av barn i forskjellige livssituasjoner, faser, følelser og holdninger.

For eksempel gutter i kjole, likekjønnede foreldre, funksjonsnedsettelser og så videre. 

Illustrert gratulasjonskort med dame i rullestol og bursdagshatt på hodet.
Kortene har motiver som jenter som løfter vekter, personer med ulike religiøse plagg, barn i rullestol ikledd bursdagshatt, en gutt med briller, lykkelige par – både likekjønnede og ikke-likekjønnede – og mye, mye mer.
Foto: Theodor Henriksen
Illustrert gratulasjonskort med tre voksne med ulik kulturell bakgrunn som feirer bursdag.
Utvalget av kort hos Rabalder består av over 100 kort som viser et mer representativt mangfold.
Foto: Theodor Henriksen

Rabalder lager kort som speiler samfunnet vårt med variasjon av familiesammensetninger, mennesker, hudfarger, klær, funksjonsnedsettelser, interesser og preferanser – en etterlengtet gjenspeiling av samfunnet. Juryen blir glad av aktører som Rabalder, og av å se at de tar barnas virkelighet på alvor, og tegner den inn med flotte illustrasjoner. Juryen vil løfte frem dette hjerteprosjektet som arbeider for at alle skal bli inkludert.

Lena Tønseth

Kategorileder grafisk design

Resultat: Kort som speiler samfunnet 

I dag består utvalget av over 100 kort som viser et mer representativt mangfold: jenter som løfter vekter, personer med ulike religiøse plagg, barn i rullestol ikledd bursdagshatt, en gutt med briller, lykkelige par – både likekjønnede og ikke-likekjønnede – og mye, mye mer.

Alltid er det gratulasjonen som er det viktigste budskapet. Bonusen er at de som får kortene kan se illustrasjoner av noen som ligner dem selv.

Theodor Henriksen, som er utdannet designer fra AHO, tegner kortene for hånd og etterbehandler de digitalt. Ekteparet produserer kortene selv med profesjonelt utstyr, bare noen steinkast unna barnebutikken Rabalder i Grimstad.

Den lokale produksjonen gjør at de enkelt og raskt kan lage små opplag, teste og iterere kortene. Selger de bra, kan de trykkes i større kvanta. Slik unngår de en overproduksjon, og driften forblir bærekraftig. 

Rabalder og ekteparet som står bak har allerede hatt stor suksess med kortene – de mest populære er solgt i flere hundre eksemplarer.

Illustrert gratulasjonskort med glad mann i kjole.
Fordi Rabalder har hatt inkludering i ryggmargen, fikk de raskt øynene opp for hvor stereotypiske gratulasjonskort ofte er. Ved å ta saken i egne hender gjør de oss alle bevisst på at vi ikke kan ta inkludering for gitt.
Foto: Theodor Henriksen

Gevinst: Inkludering i alle livets fasetter

Fordi Rabalder har hatt inkludering i ryggmargen, fikk de raskt øynene opp for hvor stereotypiske gratulasjonskort ofte er. Ved å ta saken i egne hender gjør de oss alle bevisst på at vi ikke kan ta inkludering for gitt.  
 
Rabalder Grimstad er en familiebedrift og et lite, men viktig fyrtårn for inkludering.

Både lokalbefolkningen og sommerturistene som besøker butikken, og de som handler på nett, kan glede seg over denne viktige bidragsyteren som setter standarden for fremtidens gratulasjonskort.

Personer involvert i prosjekt

Oppdragsgiver/hovedeier:  
Fyresdal Kommune:  
Hilde Martini Momrak, avdelingsleder kultur. Prosjektansvarlig for Tretoppvegen 
Aslak Momrak-Haugan, skogbrukssjef. Byggeleder for Tretoppvegen og Hamaren 
 
Arkitekt: 
EFFEKT Arkitekter (Danmark):  
Tue Hesselberg Foged, kreativ direktør 
Toni Rubio Soler, partner

Samarbeidspartnere: 
Prosjektledelse fram til byggestart: Faun Naturforvaltning AS 
Monica Sølyst og Birgith Reinskås Lunden 
Utførende byggmester for Tretoppvegen: Byggmester Inge Aamlid AS 

Juryens begrunnelse

Bursdagsbarn og konfirmanter er like forskjellige som alle andre. Dette mangfoldet blir nå representert i gratulasjonskortene de skal motta. Og enten det er Eid, barnedåp eller navnedager som skal feires, finner nå barna et kort som viser deres livssituasjon og følelser. 

Det er start up-en Rabalder som har startet dette spennende prosjektet: gratulasjonskort som med lekne og morsomme streker viser mangfoldet av mennesker og anledninger som skal feires.

Rabalder lager kort som speiler samfunnet vårt med variasjon av familiesammensetninger, mennesker, hudfarger, klær, funksjonsnedsettelser, interesser og preferanser – en etterlengtet gjenspeiling av samfunnet.

Juryen blir glad av aktører som Rabalder, og av å se at de tar barnas virkelighet på alvor, og tegner den inn med flotte illustrasjoner. Juryen vil løfte frem dette hjerteprosjektet som arbeider for at alle skal bli inkludert.

Juryen for Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023 gir hederlig omtale til Rabalder i kategorien Grafisk design. Rabalder bidrar til inkludering i en konservativ sjanger, og vi håper mange lar seg inspirere.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.