Hva
Bokserie som løfter frem ikoner innen norsk formgivning
Hvem
Papiret forlag
Studiogeist AS
Mats Linder
Hvor
Fredrikstad, Østfold
Fagdisipliner
Grafisk design
Kultur- og bevaringsutvikling
Forfatter og kunsthistoriker Mats Linder ønsker å løfte frem ikonene i norsk formgivning. I flere tiår har han samlet og dokumentert norsk og skandinavisk designhistorie. Dette dannet grunnlaget for bokserien om et tema som har vært underkommunisert.
Tetter et kunnskapshull om norsk design
Målet var å samle gode krefter for å tette et hull i norsk kulturformidling. I arbeidet med konseptutviklingen ble et utvalg lesere tidlig involvert.
Det ga initiativtakerne en god forståelse for at bokserien burde utformes som et lavterskeltilbud, være et oppslagsverk, inneholde produktinformasjon og ha tekst på både norsk og engelsk. Det måtte bli fysiske bøker, og de måtte egne seg både for undervisning og vanlig lesning – av et norsk og internasjonalt publikum.
Bare seks måneder etter første idémøte kom den første boka i salg. To år senere er det blitt en serie bøker av høy kvalitet. De gjennomsyres av skaperglede og kjærligheten til formgivning.
Liv til norske håndverksbedrifter
Da Norge stengte ned i mars 2020 på grunn av koronapandemien, startet designstudioet Studiogeist sitt eget forlag, kalt «Papiret». Det er dette forlaget som utgir bokserien.
Det var viktig for prosjektets troverdighet at produksjonen ble lagt opp så bærekraftig som mulig. Når temaet er norsk kulturarv, mener forlaget og forfatteren at de har et ansvar for å bidra til livsgrunnlaget for norske håndverksbedrifter, som trykkerier og bokbindere. Bøkene blir derfor trykket og innbundet i Fredrikstad og Skien.
En internasjonal suksess
Bøkene ble møtt med overveldende respons og oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. Serien har solgt godt og er blitt tatt inn av auksjonshus, museer og utdanningsinstitusjoner. Den blir distribuert i Australia, Canada, England, Japan, Nederland, Singapore og Tyskland.
Forfatteren og forlaget opplever at det er stor interesse for temaet, men at det finnes lite faglitteratur om norske formgivere sammenliknet med danske, svenske og finske.
Nå aksler de sin nyvunne rolle som folkeopplyser ved å satse videre på regelmessige utgivelser. Serien skal ha fire utgivelser i året, og fremover ønsker de å få flere kvinnelige formgivere frem i lyset.
Serien vant gull i Årets Vakreste Bøker 2021 og gull i Visuelt 2022. Bokserien har også mottatt støtte fra Norsk Kulturråd.
Juryen uttaler
Endelig har vi fått et godt verktøy for folkeopplysning om norske formgiveres bidrag til verden!
Juryen er unisont begeistret over hva en forfatter, et designbyrå og et lite forlag kan få til. Mats Linder og forlaget Papiret har påtatt seg en viktig og delvis forsømt samfunnsoppgave.
Vi synes det er fantastisk å se bøker som er så nennsomt designet, med kunstnerskapet og innholdet i hovedrollen. På bemerkelsesverdig vis klarer de å kombinere et uhøytidelig uttrykk med et oppslagsverks autoritet. Miljømessig er det et stort pluss at bøkene blir trykket og innbundet i Norge.
Norsk design og kunsthåndverk bokserie tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi den løfter frem et fagområde som ikke er så kjent for det brede publikum. Bokserien har potensial til å inspirere nye generasjoner.
Vi ser med stolthet at bøkene allerede har funnet veien til mange land, og vi gleder oss til fortsettelsen.
Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.
Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:
Med en tilgjengelig formidlingsform gir bokserien en enkel, livslang tilgang til norsk kulturhistorie.
Bokserien har mål om å styrke norske små og mellomstore produsenter ved å kjøpe norskproduserte kvalitetsprodukter. Bokproduksjonen skjer lokalt i Fredrikstad og skaper vekst hos lokale bedrifter.
Bokserien gjør publikum bevisste på verdien av å ta vare på design- og håndverkstradisjoner og å gjenbruke kvalitetsvarer.