Hva
En offentlig hage som startskudd for byutvikling utenfor Lund
Hvem
Brendeland & Kristoffersen arkitekter
Lunds domkyrka
Hvor
Brunnshög, Lund i Sverige
Fagdisipliner
Arkitektur
Byromsutvikling
By- og stedsutvikling
Landskapsarkitektur
Domkirken eier mye land i Lund og Skåne og er en betydelig aktør i eiendomsmarkedet. Nordøst for Lund, i Brunnshög, eier kirken et område på ti hektar som de ønsker å tilrettelegge for fremtidsrettet og miljøbevisst boligbygging. Og de startet med et uvanlig grep.
Da byutviklingsprosjektet kom i gang i 2012, ble det listet opp en rekke utfordringer. De første var:
- Hvordan kan en bydel balansere menneskenes og naturens velbefinnende?
- Hvordan kan et offentlig rom bidra til stolthet, tilhørighetsfølelse og verdsettelse av skjønnhet?
Domkirkerådet utarbeidet en kortliste av arkitekter som hadde bemerket seg internasjonalt. Brendeland & Kristoffersen forteller at de ble kontaktet «ut av det blå». Da samarbeidet startet, var prosessen helt åpen fra oppdragsgiverens side.
Gjenbrukt tegl fra syltetøyfabrikk
Arkitektene foreslo tidlig konseptet Hage, som nå er realisert. De innledet samarbeid med britiske Price & Myers, ledende på konstruksjonsteknikk, og en lokal entreprenør som kunne bygge i naglet cortenstål.
Videre fikk de med seg et lokalt murerfirma som vanligvis jobber med å restaurere domkirken. Murerne rammet inn Hage, et område på 40 ganger 40 meter, med en mur av gjenbrukt tegl fra en gammel syltetøyfabrikk.
Byrommet er konstruert som en oase i den fremtidige bydelen. Den har vannspeil og benker og bord med tak over. Det er et område for møter, samtaler, piknik, hvile og ettertenksomhet.
Arkitektene berømmer Lunds domkirke for å ha gitt dem tilstrekkelig med tid til å utvikle noe helt nytt, noe ingen hadde sett tidligere: «En helt unik situasjon for å utvikle arkitektur».
Hage ble åpnet høsten 2021. Først i 2025 skal de første beboerne flytte inn i nabolaget.
Et pusterom for fremtiden
Hage er blitt et populært utfartssted med et program for deltakende aktiviteter. Domkirken kaller stedet en lunge, et pusterom og en åpen og sjenerøs hage for fremtidige beboere og besøkende.
Også faglig har prosjektet bemerket seg og fått sterk innflytelse. Det har mottatt Lunds stadsbyggnadspris for 2022 og var en av fem finalister til European Prize for Urban Public Space.
Offentlige rom blir ofte «overdesignet», noe som legger begrensninger på bruken. Hage bygger på en åpen og inkluderende strategi som tåler endringer uten at noe må rives.
Juryen uttaler
«Hage» utenfor Lund i Sverige er noe så sjeldent som et byutviklingsprosjekt som starter med – ja, en hage.
Da vi i juryen så dette prosjektet, reagerte vi umiddelbart med ord som «fascinerende», «nytenkende» og «sakralt». Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter.
Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon.
DOGA-merket for design og arkitektur tildeles «Hage» fordi det er elegant og fremtidsrettet stedsutvikling.
Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.
Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:
Byutvikling er i stor grad drevet av boliger som skal selges og kontorer som skal leies ut. Hage er derimot bærekraftig byutvikling der fellesarealet blir prioritert.
Hage egner seg til alt fra meditativ ro til aktivitet, arrangementer og lek – for alle, uavhengig av alder, bakgrunn og funksjonsnivå.
Lang holdbarhet er fellesnevneren for byggeteknikk, materialbruk og detaljering. Tegl er gjenbrukt, og materialene er benyttet på rasjonelt og økonomisk vis