Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Gnist

Hva er Gnist?

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med lokalsamfunnsutvikling.

Bakgrunn

Gnist-programmet er utviklet i kjølvannet av arbeidet med Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn, og er et samarbeid mellom DOGA og Nordic Edge.

Kompetanse, kurs og innovasjonsprosess

Gnist-programmet består av tre tilbud:

Metoder fra designfaget

I alle de tre delene brukes designmetodikk som verktøy for innovasjon og nytenkning.

Metoder for nytenkning

Gjennom Gnist-programmet tilegner norske kommuner seg kompetanse, metoder og praktiske verktøy for å løse utfordringer i sine lokalsamfunn.

Deltakerne settes i stand til å tenke og jobbe på nye måter gjennom det vi i DOGA kaller en designdrevet innovasjonsprosess.

Utgangspunktet for prosessen er

  • innbyggernes behov
  • stedenes eksisterende fortrinn
  • overordnede premisser for utvikling

Tre steg til bærekraftig lokalsamfunnsutvikling

En designdrevet innovasjonsprosess krever at folk fra ulike sektorer og fag drar i samme retning, noe som kan være krevende å få til. Som del av Gnist tilbyr vi derfor kurs og kunnskapsmateriell som forbereder aktørene på hva en slik innovasjonsprosess innebærer.

Gnist består av tre etterfølgende, men ikke obligatoriske, tilbud som vil gjøre aktørene godt rustet til å igangsette innovasjonsprosesser i sine lokalsamfunn.

  1. Gnist kompetanse
    Gjennomføres med jevne mellomrom, er gratis og åpent for alle. 

  2. Dybdekurs i designdrevet innovasjon
    Åpent og kan gjennomføres når det passer din organisasjon. Kurset har en kostnad som avtales med en av DOGAs lisensierte kursholdere.

  3. Gnist innovasjon
    Deltakende kommuner til Gnist innovasjon velges ut gjennom en søknadsprosess.

Følg DOGAs nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på tilbud og søknadsfrister for Gnist:

Meld deg på DOGAs nyhetsbrev >>

Grønn, tegnet illustrasjon av bærekraftige aktiviteter som sykling, trilling av barnevogn,

I Gnist-programmet bruker vi designmetodikk for å legge til rette for bærekraftig lokalsamfunnsutvikling.

Foto: Viktor Sakshaug

Del 1: Gnist kompetanse

Gnist kompetanse er et gratis, digitalt tilbud som er spesielt innrettet mot kommuner og fylkeskommuner. 

Årets tilbud består av fire nettseminarer med mulighet for påfølgende oppgaver og digitale dialogmøter. Målet med Gnist kompetanse er å introdusere deltakerne for designmetodikk og ulike innganger til innovativ lokalsamfunnsutvikling. Nettseminarene gjennomføres fra september til desember 2024.  

Kursinnholdet fra Gnist kompetanse 2022 er også fritt tilgjengelig digitalt.

Les med om Gnist kompetanse >> 

Del 2: Dybdekurs i designdrevet innovasjon 

DOGAs dybdekurs er utviklet for at organisasjoner skal lære hvordan de kan ta i bruk designmetodikk i eget innovasjonsarbeid. Kurset består av seks moduler og kan gå over én eller flere uker.

I dybdekurset oppfordres organisasjonen til å jobbe praktisk med en reell utfordring for å lære hvordan designdrevet innovasjon kan anvendes. Dybdekurset er derfor en god forberedelse for kommuner som vil søke seg til Gnist innovasjon.

Dersom dybdekurset arrangeres som en del av Gnist-programmet, anbefaler vi at man velger en kursholder som har erfaring fra å jobbe med stedsutviklingsprosesser. Flere av de lisensierte kursholderne har erfaring fra deltakelse i Gnist Innovasjon.

Fordi dybdekurset fasiliteres av en lisensiert designer medfører gjennomføring av kurset kostnader for kommunen. Prisen for kurset vil variere avhengig av tidsbruk og valg av oppsett. Dette avklares sammen med designeren dere velger som kursholder. Vi estimerer at teamet fra kommunen må sette av 50 arbeidstimer for å gjennomføre kurset.

Les mer om dybdekurs i designdrevet innovasjon >>

Del 3: Gnist innovasjon

Gjennom Gnist innovasjon jobber norske kommuner sammen med et innovasjonsteam for å finne kjernen av en lokal utfordring, for deretter å stake ut en vei for å håndtere den.

Ett av målene med Gnist er å bygge endringskapasitet i norske kommuner. Gjennom brede og gode samarbeid på tvers av offentlig, privat og sivil sektor, kan man ta fatt på sammensatte utfordringer på en konstruktiv og innovativ måte.

Gjennom Gnist innovasjon får kommunen hjelp til å

  • se sin rolle med et nytt blikk
  • tydeliggjøre egne utfordringer
  • peile ut bærekraftige veier for å løse utfordringen, på en måte som ivaretar både kortsiktige og langsiktige behov i lokalsamfunnet.

Gnist kan bidra til realisering av eksisterende planer i kommunene, men også synliggjøre behov for å endre planer eller strategier. 

Deltakelse i Gnist innovasjon utløser økonomisk støtte fra DOGA. I tillegg vil det påløpe kostnader for kommunen og fylkeskommunen.

Vi åpner for nye søknader til Gnist innovasjon i november, med søknadsfrist første kvartal 2025.

Les mer om Gnist innovasjon >>

Tidligere Gnist-prosjekter

Siden 2020 har 21 kommuner har de siste fire årene gjennomgått lokale innovasjonsprosesser som del av Gnist innovasjon.

Les mer om kommunene, deres utfordringer og innovasjonsprosesser her >>

Er dere klare for Gnist?  

DOGA anbefaler at kommuner som skal søke om å bli en del av Gnist innovasjon, gjennomfører både Gnist kompetanse og DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon før dere søker.

Tilbudene vil utfordre dere til å identifisere og gå dypere inn i problemstillingene, og ruster dere derfor til deltakelse på Gnist innovasjon og slik få enda større utbytte av innovasjonsprosessen.

Hold deg oppdatert på Gnist, frister og informasjon gjennom DOGAs nyhetsbrev.

Meld deg på DOGAs nyhetsbrev >>

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.