Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Verktøy

Modellen er utviklet for deg som jobber med utvikling og endring, og som ønsker en metodisk måte å utforske utfordringer på for å dele innsikt og gjøre gode prioriteringer.

Hva er en utfordring?

I denne sammenhengen er en utfordring utgangspunktet for innovasjonsarbeidet – en mulighet, et behov eller et problem som krever nytenkning og utvikling. Utfordringen trenger ikke å være tydelig definert på forhånd. Gjennom arbeidet med Verdimodellen får dere hjelp til å utforske den sammen og avgrense den til en felles forstått problemstilling som gir retning for det videre arbeidet.

Hvordan fungerer Verdimodellen?

Med Verdimodellen ser dere utfordringen fra fire ulike perspektiver. Dette gir et bredere grunnlag for å forstå hva som er viktig, og hva som bør prioriteres.

1. Virksomheten
Hvordan kan arbeidet gi verdi internt – for drift, ansatte, strategi eller kapasitet?

2. Brukerne
Hvilke behov har de som tjenesten eller løsningen er ment for, og hvordan kan deres hverdag forbedres?

3. Samfunnet
Hva kan bidra til sosial, miljømessig eller økonomisk bærekraft – også på lang sikt?

4. Mulighetsrommet
Hvilke ressurser, samarbeid eller teknologier har dere tilgang til, som kan støtte utviklingen?

Gjennom samtaler, refleksjoner og prioriteringer bygger teamet opp en delt forståelse av utfordringen og hva det er viktigst å jobbe videre med. Målet er ikke å finne løsninger med en gang – men å tydeliggjøre hva slags verdi dere ønsker å skape, og hvordan dere kan komme dit.

Slik bruker du modellen

Dersom du og ditt team ønsker å gjennomføre en arbeidsøkt med Verdimodellen, følger dere en PowerPoint-presentasjon som tar dere gjennom en stegvis prosess som tar ca. 3 timer.

Dere trenger

  • en utfordring eller et tema dere ønsker å utforske
  • en stor skjerm for presentasjonen
  • post-it-lapper, tusjer og en stor arbeidsflate (A2 eller større)
  • utskrift av oppsummeringsmalen i A3-format

Modellen passer for team internt i en virksomhet, men fungerer også godt når man ønsker å involvere samarbeidspartnere eller andre med ulike perspektiver.

For å få tilgang til Powerpointen, ta kontakt med Marianne Lind i DOGA på mli@doga.no.

Inviter til en arbeidsøkt!

Her er forslag til e-post du kan bruke for å invitere til en arbeidsøkt med Verdimodellen:

 

Emne: Bli med å utforske muligheter med Verdimodellen

Hei!

Jeg ønsker å invitere deg til en arbeidsøkt der vi tar i bruk DOGAs Verdimodell for å se nærmere på [skriv inn utfordring eller tema].

Modellen hjelper oss med å strukturere arbeidet, se ulike perspektiver og skape en tydelig retning for det videre arbeidet.

Tid: [sett inn dato og klokkeslett]
Sted: [sett inn sted eller lenke til digitalt møte]

Håper du har anledning til å bli med!

Vennlig hilsen
[Ditt navn]

Vil du lære mer om Verdimodellen?

Verdimodellen spiller en sentral rolle i DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon. Kurset går over 6 moduler og tilbys og fasiliteres av designbransjen.

Her vil deltakerne lære designmetodikk ved å løse en utfordring fra egen virksomhet. Etter fullført kurs, sitter man igjen med et brukertestet forslag til løsning på utfordringen og en plan for hvordan den kan iverksettes i praksis.

Om verdimodellen

Verdimodellen er utviklet av DOGA for å gjøre det enklere å identifisere og prioritere verdiskaping i innovasjonsprosesser. Modellen er gratis og tilgjengelig for alle, uavhengig av designkompetanse, og kan brukes som et verktøy for innsikt og strategisk utvikling. Verdimodellen skal brukes i tråd med DOGAs verdier og prinsipper. Alt innhold er DOGAs immaterielle eiendom.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.