Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Verktøy

Hva

Dialogverktøy for framtidens industriutvikling skal styrke samarbeid, redusere konflikter og bidra til mer forutsigbare prosesser. 

Hvem

Industriaktører og vertskap som skal samarbeide om industriutvikling.

Når

Verktøyet kan brukes i tidlig fase for å etablere et felles grunnlag som blir retningsgivende for den videre prosessen.

Hvordan

Verktøyet guider dere gjennom en prosess med forberedelser (ca. 30 min) og et fysisk møte (ca. 90 min).

Skal vi lykkes med å utvikle en industri som både er lønnsom, skaper arbeidsplasser og tar vare på lokalsamfunn og natur, må vi sam­arbeide og finne løsninger i fellesskap. 

Når ulike interesser møtes, kan det oppstå spenninger og usikkerhet. Dette verktøyet er utviklet for å styrke samarbeid, redusere konflikter og bidra til mer forutsigbare prosesser rundt industriutvikling.

Gå rett til nedlasting av dialogverktøyet >>

Hvem har nytte av dialogverktøyet?  

Industriaktører: De som planlegger ny industri eller videreutvikler prosjekter med ambisjoner om miljømessig og sosial bærekraft. 

Vertskap: For eksempel kommuner, regioner eller industriparker, som tilrettelegger med kompetanse, infrastruktur eller ressurser. 

Hva hjelper verktøyet dere med? 

En mer forutsigbar prosess: Tidlig dialog gir bedre planlegging, færre misforståelser og reduserer risikoen for forsinkelser og uventede utfordringer.

Større forståelse mellom partene: Når ulike interesser møtes, kan det oppstå spenninger. Verktøyet hjelper med å tydeliggjøre behov og forventninger, slik at alle parter blir hørt og involvert.

Bedre beslutninger gjennom åpen samtale: Når industriaktører, myndigheter og lokalsamfunn samarbeider fra start, blir det lettere å finne løsninger som gagner alle og skaper langsiktig verdi.

Felles retning for større ringvirkninger: Ved å løfte blikket sammen og sette ambisjoner for hvordan prosjektene skal påvirke både samfunn og miljø, kan vi styrke legitimitet, skape eierskap og bygge robuste, fremtidsrettede løsninger.

Når brukes verktøyet?

I tidlig fase: For å etablere et solid grunnlag før detaljerte planer foreligger.

I overgangsfaser: Når nye aktører kommer inn, eller mål og ambisjoner må revideres.

I perioder med stor usikkerhet: Når rammene fortsatt er åpne og mulighetene store.

I Veileder for samtale tas dere gjennom prosessen steg for steg, fra ambisjonskartlegging til dialog og tiltaksplan.

Last ned og kom i gang

Dialogverktøy for framtidens industriutvikling består av to deler:

Veileder for samtale, som gir en konkret oppskrift på hvordan dere kan gjennomføre samtalen (ca. 90 min + 30 min forberedelse).

Kunnskapsgrunnlag og eksempler til inspirasjon, som gir faglig bakgrunn, innsikt og konkrete forbildeprosjekter, som kan bidra til felles refleksjon og nye perspektiver.

Merk deg dette

Dialogverktøyet er et støtteverktøy – det er

  • ikke en sertifiseringsordning
  • ikke en sjekkliste
  • ikke en erstatning for juridiske krav eller myndighetsprosesser

Hjelp oss å forbedre verktøyet

Dialogverktøy for framtidens industriutvikling er utviklet i samarbeid med et mangfold av interessenter rundt norsk industriutvikling. 

For å sikre at verktøyet treffer de faktiske behovene til dere som skal ta det i bruk, er vi avhengig av tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Ta gjerne kontakt med oss for å dele dine erfaringer med bruk av verktøyet. Du finner kontaktpersoner nederst på siden.

Bakgrunn

Dialogverktøy for framtidens industriutvikling er utarbeidet i samarbeid med Siva – selskapet for industrivekst, DOGA og en ekspertgruppe fra ulike fag og sektorer. Verktøyet består av en veileder for samtale og et kunnskapsgrunnlag med eksempler. 

Verktøyet er laget på oppdrag fra regjeringen som et svar på punkt 14 i Veikart for grønt industriløft: «Regjeringen vil gi DOGA i oppdrag å utvikle kunnskaps- og inspirasjonsmateriell om hvordan design og arkitektur kan benyttes til å skape grønne industrietableringer som fremmer sosial og miljømessig bærekraft.»  

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.