SunBell: Norsk industridesign ga lys og lading til millioner
Det skulle ta fem år fra Marius Andresen fikk ideen til en flerfunksjonell solcellelampe til SunBell ble lansert i 2014. Siden den tid har den smarte lampen gitt lys og lading til mer enn ti millioner mennesker over hele verden.
I dag bor over 1,3 milliarder mennesker på jorden i områder uten strøm. Mange av dem er flyktninger som lever under desperate forhold der de mangler det meste. Men sol har de ofte mye av. Denne innsikten traff designer Marius Andresen i K8 industridesign i 2009 og førte til at han stiftet Bright Products med Kristian Bye i 2011. Resten er, som man sier, historie.
Utfordring: Å skape en flerfunksjonell og pålitelig solcellelampe av høy kvalitet
I en flyktningleir er elektrisk lys mer enn belysning. Det er trygghet, utdanning og helse. Det beskytter unge jenter mot voldtekt etter mørkets frembrudd, gjør det mulig å gjøre lekser etter at solen er gått ned, og sørger for at folk slipper å puste inn giftige parafingasser.
En annen utfordring var, kanskje litt overraskende, at billig pris ikke var viktig for dem lampen var tiltenkt. Et studie fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) konkluderer med at estetikk, pålitelighet, lang levetid og flerfunksjonell design er viktigere enn pris for vellykkede produkter i utviklingsland.
Prosess: Estetikk og høy kvalitet
Når man visste at de fremtidige brukerne ville ha et produkt av høy kvalitet som var visuelt tiltalende, fremfor et billig produkt uten estetiske kvaliteter, åpnet det ikke bare for ny innsikt når det gjaldt målgruppen i utviklingsland, men også for nye markeder.
Jeg tenkte ikke annerledes om flyktninger enn jeg gjorde om norske kunder. Produktet skulle være noe jeg selv ville eie og være stolt over å ha. Hvis det er noen som fortjener å få et godt kvalitetsprodukt som gir dem valuta for pengene, så må det da være flyktninger og kunder med lav inntekt. Det bør være et produkt de virkelig ønsker seg, og som tar dem seriøst og gir dem verdighet og respekt.
Resultat: lys, lader, helse og miljø
SunBell så dagens lys i 2014 og har siden den tid gitt millioner av mennesker over hele verden et bedre liv. Den er rask og enkel å lade – bare 4–6 timer tar det før den kan brukes i opptil 130 timer, enten som en lykt, leselys, romlys eller en fleksibel lommelykt. SunBell kan i tillegg veksle mellom flere lysstyrker, inkludert et nødlys, og kan også lade mobiltelefoner med USB. Og så ser den veldig fin ut, uansett om den brukes i en flyktningleir i Kongo eller i et telt på Hardangervidda.
For SunBell er ikke bare en lampe for folk i utviklingsland. Også her hjemme har spesielt friluftsfolket fått øynene opp for lampens unike kvaliteter. Dette er et godt eksempel på at man med en flerfunksjonell og estetisk produktdesign, uten å gå på kompromiss med kvalitet for å gjøre produktene rimeligere, kan få suksess på tvers av ulike markeder rundt om i verden.
En annen og mer subtil effekt er at SunBell fremmer bedre helse blant brukere som tidligere har vært avhengige av parafin- eller oljelamper som slipper ut avgasser det er skadelig å puste inn.
Og som om ikke det var nok: At mer en to millioner mennesker har kjøpt SunBell, reduserer klimagassutslippene med 1,4 tonn årlig.
Det får man kalle en lysende idé.
Les alle artiklene om designdrevet innovasjon
Hva er designdrevet innovasjon
Hva krever en designprosess av virksomheten din?
Flere eksempler på designdrevet innovasjon
-
Designdrevet innovasjon ved Sykehuset Østfold
-
Designdrevet innovasjon ved Oslo Universitetssykehus
-
Gode designdrevne bedrifter i Norge