Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket nykommer

Hva

Funksjonell redningsvest for yrkesfiskere

Hvem

Johan Møller

Studiested

Master i design, Design- og arkitekturhøgskolen i Oslo

Fagdisipliner

Industridesign
Design research

Redningsvesten Home Again med plastlomme til bilde av nære og kjære.

Redningsvesten har en plastlomme til bilde av nære og kjære.

Foto: Johan Møller

Hvert år dør 100 000 mennesker i fiskerirelaterte ulykker på global basis. Mange yrkesfiskere nekter å bruke redningsvest fordi den kommer i veien, vel vitende om at de neppe overlever dersom de faller i havet.

Dette ønsker Johan Møller å gjøre noe med. Men heller enn å bare lage et nytt produkt og håpe at det løser alle problemene, reiste designstudenten til Lofoten og ble med på sjarkfiske. Her observerte han arbeidet om bord på nært hold, han intervjuet en rekke fiskere og deltok på redningsøvelser.

Redningsvesten Home Again på en modell.
Home Again er en slank, oppblåsbar redningsvest, som skal gjøre den enklere å ha på under arbeid til havs.
Foto: Johan Møller
En spenne på redningsvesten Home Again.
Foto: Johan Møller

Motvilje mot redningsvest

Han erfarte at få fiskere bruker redningsvest til tross for at det er minimale sjanser for å overleve en mann-over-bord-hendelse. En av årsakene var at fiskerne bruker kniv i jobben om bord, og da er det lett å komme borti redningsvesten og ødelegge den ved et uhell. En annen årsak var at de var redd for at utstyr og redskap kunne feste seg i redningsvesten, slik at de ble dratt over bord.

Etter å hva vurdert ulike ideer, tok designeren fatt på arbeidet med å lage prototyper. Vesten skulle fremfor alt være behagelig å ha på. Og den skulle ha en ytre beskyttelse slik at den ikke ble ødelagt av arbeid med kniv.

En fungerende prototyp, kalt Home Again, ble testet av fiskere i Lofoten. Flere kom med forslag til forbedringer, og mange uttrykte ønske om å kjøpe den.

Personlig på innsiden

Blant designgrepene er en slankere utforming av den oppblåsbare enheten og større halsåpning. Utformingen er også gjort slik at man slipper å ha en stropp mellom bena. Det slitesterke materialet kevlar sikrer mot knivkutt.

På innsiden har Johan Møller plassert en lomme for foto av noen man er glad i – ut fra tanken om at slike påminnelser kan bidra til sikrere adferd. Ideen er at den enkelte vesten skal gjøres personlig med båtens og fiskerens navn sammen med et foto – levert av produsenten som del av bestillingen.

Fisker drar en torsk opp i en fiskebåt til havs.
Foto: Johan Møller
Fiskebåt til havs
Foto: Johan Møller

Nullvisjon for drukning

Sjøfartsdirektoratet har lansert en nullvisjon for dødsulykker i fiskeriene. Hvis Home Again blir satt i produksjon, er det gode muligheter for at den kan redde liv.

Produktet kan også bidra til å opprettholde småskalafiske som en attraktiv næring langs kysten.

Johan Møller har vært i kontakt med de to største produsentene av redningsvester, som har vist interesse. Hvis produktet blir satt i produksjon, har han planer om å designe en versjon for kvinner og en som er tilpasset venstrehendte.

Juryen uttaler

Drukningstallene viser at yrkesfiskerne har Norges farligste jobb. Det er utgangspunktet for studentprosjektet Home Again.

Vi er imponert over hvor grundig studenten har gått til verks, og hvor langt han har kommet i arbeidet med å designe en oppblåsbar redningsvest spesielt for yrkesfiskernes behov. Det er høy kvalitet på prosjektet – hele veien fra feltstudier og intervjuer på bryggekanten til idéutvikling og nytenkende formgivning.

Home Again tildeles DOGA-merket nykommer for eksemplarisk designmetodikk, en prototyp med praktiske detaljer og emosjonelle elementer.

Vi krysser fingrene for at konseptet blir videreutviklet og realisert – til glede for fiskerne, og ikke minst deres familier.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er to grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Livsviktig design

Å overleve på jobben må være et minstekrav for et anstendig arbeidsmiljø. Bedre redningsvester vil bety at flere yrkesfiskere bruker dem – og liv blir reddet. Redningsvesten fungerer også som «hjem» for nødpeilesender, taukutter og mobiltelefon, som er livsviktige hjelpemidler i en nødsituasjon.

Ivaretar en viktig næring

Fiske med sjark er selve livsgrunnlaget for mange norske kystsamfunn. Ved å gjøre sjarkfisket tryggere, kan Home Again bidra til å ivareta den viktigste inntektskilden på mange småsteder i Kyst-Norge. Sjarkfiske er også en mer bærekraftig fiskemetode sammenlignet med trål og større fiskefartøy.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.