– Det er svært gledelig at regjeringen ser verdien av å bruke designmetodikk og teste nye måter å jobbe på både i privat og offentlig sektor, sier Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).
Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) er et program fra DOGA som gir økonomisk støtte til å involvere designere i idéfasen av et innovasjonsprosjekt. Nærings- og fiskeridepartementet ønsker å styrke DIP «i vesentlig grad». Samtidig foreslår regjeringen å redusere støtten til Design og arkitektur Norge med 1,6 millioner kroner, sammenlignet med fjorårets tilskudd. Tilskuddet på 2018-budsjettet er foreslått til 70,1 millioner kroner.
– Men skal vi klare å omstille i tråd med behovet, så kreves det mye større satsing, understreker Ugelstad.
Vi skal bli smartere og mer nyskapende. Vi skal fortsette å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi skal skape en enklere hverdag for folk flest.
Mer effektive offentlige tjenester
Videre foreslår regjeringen at Stimuleringsordningen for innovasjon og tjenestedesign videreføres. Den ble etablert i 2016 som en toårig prøveordning av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og er et samarbeid mellom Difi og DOGA. Målet er å øke bruken av innovative metoder og tjenestedesign i forvaltningen. Regjeringen foreslår å videreføre ordningen og foreslår å øke den årlige rammen fra 5 til 10 millioner kroner i 2018.
Regjeringen vil fortsette å modernisere og omstille Norge.
– Vi skal bli smartere og mer nyskapende. Vi skal fortsette å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi skal skape en enklere hverdag for folk flest, sa finansminister Siv Jensen i finanstalen til Stortinget.
– Her har design- og arkitekturfagene mye å bidra med i form av verktøy, metoder og kompetanse. Med sin menneskesentrerte tilnærming er fagene egnet til å finne ut hva brukernes faktiske behov er, og dermed skape tjenester og produkter som har større sjanse for å lykkes, sier Ugelstad.
Vil øke digital kompetanse
– Statsbudsjettet understreker behov for økt kompetanse om digitalisering. Også her er våre fag er viktige, presiserer DOGAs administrerende direktør.
Digitale løsninger og brukerfokuserte tjenester blir stadig viktigere i både offentlig og privat sektor. Likevel mangler det studieplasser innenfor disse designområdene og etterspørselen etter denne kompetansen er kritisk. En nylig undersøkelse fra interaksjonsdesignernes bransjeorganisasjon IxDA viser at det i Norge er dobbelt så mange ledige stillinger innen interaksjonsdesign som det er utdannet personer med relevant kompetanse.
– Behovet for både tjenestedesignere og interaksjonsdesignere kommer til å øke i takt med utviklingen. Vi har allerede for få i dag, og det er derfor viktig at regjeringen setter i gang tiltak for å opprette nye studieplasser slik at vi får dekket denne etterspørselen i fremtiden, avslutter Ugelstad.