Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter
DOGAs Anne Bull gir en myrstein til Høines Jorunn Tyssø. Begge er kledd i verneutstyr.

Leder for designdrevet innovasjon i DOGA, Anne Bull (til venstre) og grunnlegger og CEO av HØINE, Jorunn Tyssø. HØINE mottar 600 000 kroner i DIP-midler til å skape et skalerbart system for gjenbruk av mursteinsavfall.

Foto: Sverre Chr. Jarild

– Den beste nyskapingen skjer sammen med brukerne. Det er derfor DOGA støtter innovasjonsprosjekter basert på brukerstudier og designmetodikk. Slik får vi bedre, mer bærekraftige og mer lønnsomme produkter og tjenester. Nettopp dette trenger vi mer av i den omstillingen av norsk næringsliv som vi er midt oppe i, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Dette er årets DIP-mottakere >>

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) deler totalt 10 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til 20 innovasjonsprosjekter. Støtten går til virksomheter slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter. Når designere involveres tidlig, er det større sjanse for å utvikle produkter eller tjenester som er tilpasset brukerens faktiske behov.

– I stedet for å lage noe du tror folk vil ha, gir designdrevet innovasjon deg reell innsikt i behovene til kunder og brukere. Dette gir mer treffsikker nyskaping og flere vellykkede satsinger, sier Anne Elisabeth Bull. Hun er leder for designdrevet innovasjon i DOGA.

Portrett av Jan Christian Vestre
– Det er nettopp dette trenger vi mer av i den omstillingen av norsk næringsliv som vi er midt oppe i, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om årets DIP-prosjekter.
Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Regjeringen tror på DIP

I sitt forslag til statsbudsjett for 2024 ber regjeringen DOGA om å fortsette å styrke og utvikle DIP. Regjeringen sier at prosjektene som mottar støtte skal bidra til å oppnå omstillingsmålet for 2030 og at Norge skal være et lavutslippssamfunn innen 2050.

Dette er 14. gang DOGA deler ut slike nyskapingsmidler. Til sammen søkte 112 virksomheter om totalt 63 millioner kroner til innovasjonsprosjektene sine.

– I år har interessen for DIP vært ekstra stor. Og kvaliteten på prosjektene imponerende høy. Over halvparten av søkerne holdt et nivå der de kvalifiserte til støtte. Juryen fikk en tøff jobb med å velge blant såpass mange gode søknader, sier Bull.

– Designdrevet innovasjon gir mer treffsikker nyskaping og flere vellykkede satsinger, sier leder for designdrevet innovasjon i DOGA, Anne Elisabeth Bull.
Foto: Sverre Chr. Jarild

De 20 prosjektene som kom seg gjennom juryens trange nåløye, strekker seg over en rekke bransjer, temaer og landsdeler. Bull peker på noen tydelige trender blant årets mottakere:

– Bærekraft en avgjørende faktor i alle prosjektene som mottar støtte. I år ser vi at miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft ligger i hjertet av alle prosjektene, sier Anne Elisabeth Bull.

Dette er årets DIP-mottakere >>

Dette er designdrevet innovasjon:

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.