Hva
En verktøykasse for å snakke om smerte
Hvem
Amy van den Hooven
Utdanning
Master i design, Institutt for design, Universitetet i Bergen
Fagdisipliner
Produktdesign
Tjenestedesign
Amy van den Hooven hadde selv erfaring med kroniske smerter. Hun visste hvor vanskelig det kan være å kommunisere opplevelsen av smerte på måter som blir forstått. Dagens hjelpemidler har begrenset nytte.
Prosjektet startet med intervjuer og kreative workshoper, kalt Co-Pain Lab. Et av målene med Co-Pain Lab var å la deltagerne skape fysiske former. Alle som deltok, hadde ulike erfaringer med smerte og hver sin unike historie. De fikk fritt spillerom til å bruke keramisk leire til å gi uttrykk for opplevelser og utfordringer.
Kommuniserer med hendene
Smerte er individuelt og omfattes ikke av et felles språk eller begrepsapparat. Nye muligheter åpner seg derfor når pasientene får bruke hendene og jobbe taktilt med tredimensjonale former.
Erfaringene fra workshopene ble sentrale i det videre arbeidet med å designe en verktøykasse for smertekommunikasjon. Etter mange runder med praktisk utprøving har Amy van den Hooven lansert Tool Kit, som inneholder en lang rekke objekter, figurer og former.
Fortsetter å forske
Designstudenten Amy van den Hooven har utforsket innfallsvinkler og muligheter for bedre smertekommunikasjon sammen med medstudenter og medisinere ved Universitetet i Bergen.
Hun håper at Tool Kit kan komme på markedet og brukes både i medisinsk sammenheng, i terapi og i hjemmet. Og hun fortsetter å utforske hvordan ulike sider av designfaget kan utvide og utvikle smertens språk.
Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket nykommer, er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.
Her er to gode grunner til at dette er et godt eksempel: