Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Designstøtte inkluderende design
Illustrasjon av tretter personer og en hund som et symbol på mangfold.
Foto: Viktor Sakshaug

DOGA deler igjen ut designstøtte til nyskapingsprosjekter i næringslivet. Fokus er på brukervennlighet, mangfold og inkluderende design. Vi ønsker å støtte prosjekter med mål om å bygge ned barrierer og bidra til begeistrende brukeropplevelser for en stor bredde av mennesker.

Inkluderende designstøtte lyses ut årlig. Følg vårt nyhetsbrev for oppdateringer om når du kan søke igjen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev >>

 

Hva er inkluderende design?

Inkluderende design er en empatisk og menneskesentrert prosess som gir verdi til enkeltindivider, bedrifter, merkevarer og samfunn.

For å kunne motta DOGAs inkluderende designstøtte, må det benyttes utdannede designere / arkitekter og en inkluderende designmetodikk i prosjektet.

Det innebærer å sikre innsikt fra mennesker med ulike barrierer og perspektiver uavhengig av for eksempel alder, kjønn, etnisitet, teknologinivå og situasjonsbestemte eller permanente funksjonsnedsettelser. Gjennom en inkluderende designprosess kan man avdekke svakheter, nye behov og konsepter med potensial for innovasjon, forbedret brukeropplevelse og økt konkurransekraft.

Målet med en inkluderende designprosess er produkter, tjenester, grafisk design, digitale løsninger og omgivelser som representerer noe nytt i markedet med spesielt fokus på enkelhet og begeistring i bruk som bidrar til økt konkurransekraft og et mer likestilt samfunn. 

Hvilke prosjekter kan få støtte?

Alle prosjektsøknader med en visjon om nye strategier, produkter, tjenester, digitale løsninger, grafisk design og bygde omgivelser som bidrar til innovasjon, brukervennlighet og universell utforming utover minimumskrav ønskes velkommen.

Felles er at alle må ha et mål om å designe løsninger som kan tas i bruk av et mangfold av mennesker, og levere på både sosial, miljømessig og verdiskapende bærekraft.

Du kan søke om støtte til innsiktsfase eller et allerede igangsatt prosjekt. 

Designstøtte gis ikke til utvikling av rene hjelpemidler. 

Se alle prosjekter som tidligere har mottatt støtte >>

Vi samarbeider også med Senteret for et aldersvennlig Norge. For søknader som setter spesielt fokus på aldersvennlige og bærekraftige løsninger som kommer alle til gode vil en representant fra senteret samarbeide med DOGA i vurderingen og oppfølgingen.

Inkluderende design bør også løftes høyt på strategisk nivå. Dere kan derfor også søke støtte til å utvikle en designstrategi for deres virksomhet for fremtidig, inkluderende produkt- og tjenesteutvikling.

Hvor inkluderende er din virksomhet? Gjør DOGAs kartlegging >>

Hvem kan søke?

I år søker vi etter søknader primært fra næringslivet, men offentlige virksomheter kan også søke. Felles er at det må benyttes designkompetanse inn i prosjektet det søkes for. Bruk av profesjonell designkompetanse kan være i samarbeid med eksternt byrå eller enkeltperson og/eller være kompetanse dere besitter internt i egen organisasjon. 

Om dere ikke har valgt en designpartner eller designbyrå, men ønsker å søke om designstøtten, kan dere ta kontakt med oss før dere sender en søknad. Se kontaktinformasjon nederst på siden. 

Både oppdragsgiver og designpartner (om ekstern) må være registrert i Brønnøysundregisteret. 

Vi ønsker søknader velkommen for alle designdisipliner, både med og uten tidligere erfaring på inkluderende designmetodikk.

Søknadskriterier

Prosjektet det søkes om må ha en visjon om inkludering og universell utforming ut over minimum lovkrav og standarder. Med universell utforming, mener vi produkter, tjenester, digitale løsninger, grafisk design og bygde omgivelser som er utformet slik at de kan brukes av et mangfold av mennesker uten å gjøre spesielle tilpasninger.

Det må benyttes enten intern eller ekstern designkompetanse. En inkluderende designprosess må ligge til grunn i prosjektet.

Søknadsprosjektet må ha et mål om å levere på både sosial, miljømessig og verdiskapende bærekraft.

Utdeling av midler

Samarbeidsavtale inngås mellom DOGA, oppdragsgiver og designpartner, og støtten utbetales i sin helhet til valgt designpartner. 

Alle søknader blir vurdert. De prosjektene som blir tildelt inkluderende designstøtte blir invitert til et dialogmøte med DOGA ved oppstart, og med jevnlige oppdateringer underveis. Designstøtten utbetales 50 % ved oppstart og 50 % ved avslutning gjennom levering av en felles rapport for prosjektet deres.

 

Hva må søknaden inneholde?

Søknaden må inneholde en beskrivelse av prosjektet, inkludert valgt designpartner. Skriv kort om ønsket mål med designstøtten og hvordan akkurat dette prosjektet har potensial til å bli virkelig inkluderende og ikke minst treffe markedet.

Det er en fordel om søker kan vise til finansiering ut over designstøtten. Vi vet at 125 000 kroner ikke er nok til å utvikle og kommersialisere en ny løsning i markedet, men støtten kan sikre at dere minimerer risiko ved å treffe markedet bedre med en løsning som er mer brukervennlig og begeistrer en mye større målgruppe.

Bli inspirert og lær mer om inkluderende design

Hva har blant andre Vipps, Finn.no, Flytoget og NRK TV til felles? De har alle sett verdien av å lage inkluderende produkter og tjenester.

Gjennom et strategisk fokus på inkluderende design og universell utforming, klarer de både å begeistre og utvide målgruppen, skape god business og score høyest på årlige omdømme- og kundebarometre. De har også alle mottatt DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design.

Se alle vinnere av Innovasjonsprisen for inkluderende design >>

Av internasjonale eksempler kan man trekke fram Micosoft som har bidratt til å ta inkluderende design til nye høyder. Les mer om arbeidet og lær mer om deres prinsipper for inkluderende design (siden er på engelsk).

Nettressurs om inkluderende design

For mer inspirasjon og kunnskap om inkluderende design anbefaler vi vår nettressurs om inkluderende design.

Her finner du blant annet et verktøy som kan bidra til å gi retning og sette strategisk inkluderende design på agendaen i deres virksomhet

Innovasjon for alle

Designstøtteordningen er en del av DOGAs Innovasjon for alle-program for inkluderende design og universell utforming. Programmet er et av tiltakene i regjeringens handlingsplan for universell utforming – Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge – og det eneste som er rettet mot design og innovasjon i næringslivet.