Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Oppsirkulert kubbegulv

Hvem

VILL OPP

Hvor

Bergen

Fagdisipliner

Industridesign
Design research

Kubbegulv

Kubbegulvet fra VILL-kollektivet i Bergen er laget av avkapp fra nybygg og avfall fra rivingsprosjekter.   

Foto: VILL OPP

Få har klart å kommersialisere oppsirkulerte produkter, altså nye produkter laget av noe som ellers ville ha blitt kastet.  

VILL-kollektivet i Bergen har gjort det til sin kongstanke å lykkes med dette. VILL er et fellesskap av arkitekter, designere, interiørarkitekter, scenografer, agronomer og sosiale entreprenører som vil endre måten vi bruker ressurser på avveie, både materielle og menneskelige. 

Nye muligheter for avkapp

Da VILL fikk et større oppdrag fra DNB Eiendom i Markeveien i Bergen, inngikk de et samarbeid med møbelprodusenten Timbla som har jobbet med tre i flere generasjoner. Sammen fant de ut av hvordan de kunne kutte opp rivningsmaterialer og avkapp fra en trevarebedrift og forvandle trekubbene til ferdig gulv.  

Tre menn rundt et bord fullt av trematerialer fra avkapp.

Foto: VILL OPP

Det brukte materialet ble hentet ut fra bygg som ble revet av Norsk Rivning og avkapp fra Are Treindustrier i Kaupanger. Kubbene ble satt sammen til brett og levert på byggeplassen, der de ble limt, slipt, sparklet, pusset og oljet etter alle kunstens regler. Og vips, så hadde kunden fått et vakkert kubbegulv.  

Nå kan entusiastene i VILL tilby gulvet til konkurransedyktig pris og på kommersiell basis. Gulvet ligger også i NOBB-databasen (Norges ledende produktdatabase for byggevarer). De har utviklet flere prototyper og satser på at tiden og bransjen nå er moden for nytenkning. 

Nye arbeidsplasser, ikke materialer 

Byggebransjen står for en stor andel av klimagassutslippene og mye materialer som kunne gått til ombruk, blir kastet. De sirkulærtenkende arkitektene i Vill-kollektivet påpeker at oppsirkulering nettopp betyr at verdier blir utnyttet i stedet for å gå til spille.  

Når man oppsirkulerer det som ellers ville blitt avfall, investeres det i arbeidskraft heller enn produksjon av nye materialer. Dette betyr flere grønne arbeidsplasser.  

Tilgangen til brukte råvarer er varierende, og VILL OPP har inngått avtale med Are Treindustrier for å få tilgang til bedriftens avkapp tilsvarende ca 8000 kvadratmeter kubbegulv i året. Verksted og produksjon etableres nå på Laksevåg i Bergen, og kollektivet er allerede i gang med å utforske nye muligheter innen oppsirkulering. 

Foto: VILL OPP

Juryen uttaler

Kanskje er vi flinke til å bygge i tre i Norge, men vi kaster store mengder trematerialer.  

I juryen er vi begeistret for det vakre kubbegulvet fra VILL-kollektivet i Bergen fordi det er laget av avkapp fra nybygg og avfall fra rivingsprosjekter.   

VILL OPP tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er foregangsprosjekt i den sirkulære økonomien. VILL OPP er ikke bare et eksempel på smart, miljøvennlig ressursutnyttelse, men også på verdiskapende markedsføring og en bærekraftig forretningsmodell.   

Dette er et produkt byggebransjen og Norge trenger.   

Design og arkitektur gir verdi

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.  

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde: 

Sirkulære løsninger kutter klimagasser

Byggebransjen står for omkring 40 prosent av dagens globale klimagassutslipp. Sirkulære løsninger som VILL OPP, vil kunne ha stor effekt på det totale CO2-regnskapet fra denne bransjen. 

Skaper grønne arbeidsplasser

Sirkulære forretningsmodeller sikrer investering i grønne arbeidsplasser, fremfor i materialproduksjon. 

Inkluderende produksjon

Produksjonen av VILL OPP er tilrettelagt for arbeidstrening.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.