
Foran fra venstre: Gunnlaug Daugstad (Forskningsrådet), Marianne Lindheim (KS), Laila Hove (AVdir); Andre rad fra venstre: Wenche Mobråten (BufDir), Ellen Margrethe Carlsen (Hdir), Benedicte Wildhagen (DOGA), Bak fra venstre: Kirsten Viga Skretting (KS), Rita Bergersen og Yngvill R. Tømmerberg (Forskningsrådet). Ikke til stede: Herdis Hølleland (HK-dir), Birgit Leirvik (Udir), Jo Morten Weider (Kulturtanken), Ole Johan Borge (Forskningsrådet)
Regjeringen har tatt initiativ til et samfunnsoppdrag for å hindre ungt utenforskap. Målet er å redusere tallet på unge som står utenfor utdannelse, samfunns- og arbeidsliv. En operativ gruppe ledet av Forskningsrådet, og med DOGA og flere andre aktører er representert (se bildet), skal foreslå organisering og konkrete mål for samfunnsoppdraget fra 2024 og fremover.
I høst har gruppen jobbet sammen med systemdesignere i Halogen for å kartlegge kunnskap, erfaringer og eksisterende programmer og virkemidler som støtter opp under samfunnsoppdraget.
– Vi må jobbe på nye måter
På bakgrunn av dette har Halogen sammenfattet et kunnskapsgrunnlag om ungt utenforskap som nå er oversendt Barne- og familiedepartementet.
– Det kommer blant annet tydelig frem at utenforskap ikke blir løst gjennom dagens utviklingsarbeid. Derfor kan vi ikke fortsette bare å gjøre mer av det samme, det er nødvendig å jobbe på nye måter. Det har vi gjort i denne prosessen, det er uvanlig at slikt arbeid gjøres med designere, sier Benedicte Wildhagen, seniorrådgiver og fagansvarlig for offentlig system- og tjenesteinnovasjon i DOGA.
Wildhagen representerer DOGA i den operative gruppen, som for øvrig består av representanter fra Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Arbeids- og velferdsdirektoratet, KS, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Kulturtanken og Forskningsrådet.