Etter to år med pandemi går teppet nok en gang opp på verdens viktigste designscene, Milan Design Week. Igjen har DOGA samlet et stjernelag av Norges mest spennende formgivere og møbelprodusenter til en felles utstilling: Norwegian Presence kan oppleves i Milano 7.–12. juni.
Dato: 18. mai 2022
Foto: Sara Angelica Spilling
Norsk design
Norwegian Presence er en utstilling som viser frem det beste fra Norges designtalenter og møbel- og interiørprodusenter.
Verdens viktigste
Designuken i Milano regnes som verdens viktigste arena for design, med over 500 000 besøkende.
Designeksport
Utstillingen skal nå ut internasjonalt med det beste av norsk design og skape eksportmuligheter for bransjen.
Samarbeid
DOGA samarbeider med UD, Innovasjon Norge, Oslo Design Fair, Norges sjømatråd og Den norske ambassaden i Roma.
Norwegian Presence har siden oppstarten i 2015 brakt norske designere og produsentersammen for å få mer synlighet og gjennomslagskraft under den årlige designuken i Milano – verdens viktigste møteplass for design- og møbelbransjen.
Blant tusenvis av merkevarer og utstillere fra alle verdens land er det stor konkurranse om oppmerksomheten. Det å gå flere sammen om å fremme norsk design har vært en vellykket strategi.
Utstillingen MATTER by Norwegian Presence viser frem ti norske designere og åtte produsenter for et internasjonalt publikum. Stolen Kinn er designet av Anderssen & Voll for Vestre, og er laget av kortreist furu og resirkulert aluminium. Skrapmetallet og podiet er en del av utstillingsdesignen i aluminium fra Hydro. Benken Vride er tegnet og utformet i ask av Anna Maria Øfstedal Eng. Foto: Sara Angelica Spilling
Mare-fatet av Tron Meyer og Nunatak-kandelaberen fra Nedre Foss er blant objektene som blir behørig stilt ut på pulverlakkerte aluminiumspodier fra Hydro. Gulfargen Matter er laget spesielt til årets utstilling av Jotun, som også har stått for pulverlakkeringen. Foto: Sara Angelica Spilling
– Samarbeidet har vært en stor suksess, og den norske utstillingen er nå internasjonalt anerkjent som en merkevare i segselv, kjennetegnet av høy kvalitet, spennende design og interessante samarbeid, pakket inn i en estetisk tiltalende form, forteller Cecilie Molvær Jørgensen, prosjektleder i DOGA for Norwegian Presence.
– Og, ikke minst –et sterkt fokus påbærekraft og sirkulærøkonomi, norske naturressurser og det norskeverdigrunnlaget.
Årets utstilling er kuratert og designet av duoen Kråkvik & D'Orazio, som har hatt materialitet som utgangspunkt for årets utvalg.
– Opplevelsen av god design er ofte knyttet til hvordan produktet ser ut og, viktigst av alt, hvordan det føles; overflaten og taktiliteten til håndskåret tre, polert stein eller mykspunnet ull. Med årets utstilling ønsket vi å studere Norges naturressurser og muligheten for en mer miljøvennlig fremtid, sier Jannicke Kråkvik.
– Inngående kunnskap om våre naturressurser baner vei for en fremtidsrettet industri og nye muligheter.
I Milano lanserer Fjordfiesta et utvalg møbler av den anerkjente norske arkitekten Sverre Fehn (1924–2009). Møblene ble opprinnelig designet for spesifikke hus og villaer, og dette er første gang hans møbler blir gjort tilgjengelig for et bredere publikum. Foto: Sara Angelica Spilling
Edvin Klassons prototype av en lampe er en slags variant av den tradisjonelle oppslagstavlen. Lampen er av fornybar og biologisk nedbrytbar kork, der man kan feste notater, meldinger, fotografier og andre minner. Klassons mål er å finne en produsent for lampen. Foto: Sara Angelica Spilling
Skal øke eksporten
Både regjeringen ved næringsminister Jan Christian Vestre, og norske ferdigvareprodusenter har et ambisiøst mål om å øke eksporten med 50 prosent innen 2030. Norwegian Presence er ett av virkemidlene for å nå dette målet, blant annet gjennom å synliggjøre norsk design- og ferdigvareindustri internasjonalt og bygge Norges omdømme som en spennende og attraktiv designnasjon.
Flytter til Brera
Etter to år uten fysisk utstilling som følge av Covid-19, vil norsk design igjen være på plass under designuken i Milano i juni. Rammen rundt er det spektakulære lokalet Galleria Milano i bydelen Brera – et viktig sentrum for design og kreativitet.
– I 2022 flytter vi utstillingen til designukensmest attraktive utstillingsområde, Brera, og med det hever vi utstillingens ambisjonsnivå ogprofesjonalitet ytterligere, forteller Cecilie Molvær Jørgensen.
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er en av åtte produsenter som deltar i årets Norwegian Presence-utstilling. De viser frem en nøye utvalgt samling av sine unike ullstoffer. Foto: Sara Angelica Spilling
Offcut 1 Chair av Pettersen & Hein. Stolen er laget av avkapp fra produksjon av parkettgulv. Foto: Sara Angelica Spilling
Rene norske naturmaterialer
Årets utstilling har fått navnet MATTER by Norwegian Presence – et navn som reflekterer utstillingens fokus på norske råvarer og rene, naturlige materialer. Publikum vil bli kjent med objekter av ti norske designere som alle bruker materialer som stein, tre og aluminium i arbeidene sine.
I tillegg presenteres de åtte merkevarene Fjordfiesta, Minus, Nedre Foss, Vestre, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Hydro, Jotun og Lundhs, som alle viser vei i det grønne skiftet gjennom sine valg av naturmaterialer og innovative, mer bærekraftige produksjonsmetoder.
En utstilling å være stolt av
Administrerende direktør i DOGA, Tor Inge Hjemdal, er imponert over nivået og gleder seg til å vise verden de norske talentene:
– En helt ny generasjon – og med den et nytt sett med ideer – har kommet inn på den norske designscenen de siste årene. De er mer eksperimentelle, mer lekne og mer miljøbevisste. Disse ti unge talentene, sammen med de fremtidsrettede norske produsentene som også er med, er dette en utstilling Norge virkelig kan være stolt av å vise frem, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Toppbilde: Poppy Lawmans Brent-bord og Vannfall-muggen av Jin Kuramoto for Nedre Foss skal fange internasjonal oppmerksomhet i Milano i juni.
Mer om designerne, produsentene og objektene
Anna Maria Øfstedal Eng (f. 1993) er en Oslo-basert produktdesigner med mastergrad fra OsloMet. Med sin intuitive tilnærming til naturmaterialene hun jobber med, skaper hun møbler og interiørobjekter i grenseland mellom kunst og funksjon. Hun vant kategorien Årets kunsthåndverk i Bo Bedre Designpris 2020, og har lansert et sidebord og en skulptur i samarbeid med Ferm Living.
Benken Vride i norsk ask er inspirert av krokete kvister og røtter, og er et nytt tilskudd til Øfstedal Engs organiske møbelserie Vride. Benken er håndlaget ved hjelp av motorsag og timevis med sandpapirpussing, og den intuitive prosessen forvandler et funksjonelt møbel til en organisk skulptur. Solide materialer og tidløs estetikk gjør den til en gjenstand som vil vare i generasjoner.
Foto: Signe Luksengard
Brave New Lines ble grunnlagt av Gunnar Eidsvik Tvedt (f. 1990) og Marius Angell Søvik (f. 1990) i 2018 etter fullført mastergrad i industriell design ved NTNU. Studioet streber etter å skape uttrykksfulle hverdagsobjekter med en tydelig hensikt, forankret i lokal produksjon og håndverk.
Benken Sinus 18 er et studie i hvordan standardiserte bygningsmaterialer, i dette tilfellet korroderte aluminiumsplater, kan brukes på alternative måter. Konstruksjonen er sterk, men likevel fysisk og visuelt lett, laget i nært samarbeid med lokale taktekkingsentreprenører. Ideen bak Sinus 18 var å lage et møbel som kunne produseres lokalt og etter behov, samtidig som presisjonen og kontinuiteten i storskala industriell prosessering blir beholdt.
Foto: Signe Luksengard
Den Oslo-baserte designeren Edvin Klasson (f. 1991) har en mastergrad fra AHO. Han utforsker symbolikk, historie og kulturarv, og samarbeider med ulike produsenter og håndverksverksteder. Klasson vant Norsk Designråds Unge talenter-pris i 2013, DOGA Hedersmerket i 2018, og en NYCxDESIGN Honorary Award i 2019. Arbeidene hans er kjøpt opp av Nasjonalmuseet.
Python er en liten lampe som utfordrer den tradisjonelle korkplaten. Lampefoten er laget av fornybar og biologisk nedbrytbar kork, der brukeren kan feste notater, meldinger, fotografier og andre minner. I serieproduksjon vil lampeskjermen være laget av formpresset aluminium eller porselen.
Foto: Signe Luksengard
Oslo-baserte Hallgeir Homstvedt (f. 1977) fullførte studier i industridesign i Australia før han returnerte til Norge og grunnla sitt eget studio i 2009. Hans design har blitt stilt ut over hele verden, fra Oslo via Tokyo til London, og han har fått en rekke priser. Kjente produsenter som Stellar Works, Le Klint, Hjelle og Røros Tweed har Homstvedts arbeider i kolleksjonenene sine.
Shift-krakken i beiset heltre har en umiddelbart gjenkjennelig form. Den tilsynelatende stive overflaten skjuler imidlertid en overraskelse: En mekanisme, bestående av et pakningsledd inspirert av skateboards, lar setet rotere og bevege seg naturlig med kroppen din mens du justerer posisjonen. Shift er et nikk til den anerkjente norske designeren Peter Opsvik og hans idé om å bevege seg mens du sitter.
Foto: Signe Luksengard
Den svenske keramikeren Julia K. Persson (f. 1992) har en bachelorgrad i arkitektur fra Lunds universitet, og fullfører for tiden sin mastergrad i billedkunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun utforsker forholdet mellom kroppene, tankene og omgivelsene våre, og ser på hvordan vi oppfatter og verdsetter objekter og rom i våre bygde omgivelser. Persson ble nominert til Årets nykommer i Bo Bedre Designpris 2021.
Objektene Body og Constructed Element II er refleksjoner over detaljer i våre bygde omgivelser. Persson former i leire og utforsker hva disse detaljene sier om våre idealer og normer. I-bjelken, eller H-bjelken, i stål, har en nesten ikonisk form, og er et symbol på industri og funksjonalisme, konstruksjon og styrke. I Perssons hender er bjelken myk, og det oppstår en spenning mellom den harde formen og den kroppslignende materialiteten.
Foto: Signe Luksengard
Henrik Ødegaard (f. 1982) studerte grafisk design ved Kunsthøgskolen i Oslo og arkitektur ved AHO, før han etablerte egen praksis i 2016. Ødegaards verk har blitt stilt ut på New York Design Week og på 2019-utgaven av Norwegian Presence i Milano.
Polypp (1–14) består av 14 store kroker i furu og lakk. Hvert objekt er en improvisasjon med avkapp og rester fra Ødegaards egen møbelproduksjon. I tillegg til å være dekorative, kan krokene brukes til å henge klær eller andre gjenstander på.
Foto: Signe Luksengard
Med bakgrunn fra reklame, håndverk og design, utforsker Oslo-baserte Nebil Zaman (f. 1985) hvordan vi blir påvirket sosialt og kulturelt gjennom møbler og gjenstander. Hans interesse for materialer, produksjonsteknikker og visuelle språk skinner gjennom i arbeidet hans. Zaman fikk DOGA-merket nykommer i 2017 for benken «Personal Space» som i 2019 ble kjøpt opp av Nasjonalmuseet.
Collective Division er en romdeler laget av kassert bussinteriør. De gjenbrukte stålrørene utgjør rammen, som er fylt med abstrakte rutenettlignende former laget med strimler av grå plater og dekket med lag av gips, trelim og harpiks.
Foto: Signe Luksengard
Pettersen & Hein består av den norske kunstneren Magnus Pettersen (1983), som ble uteksaminert fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2011, og den danske designeren Lea Hein (1981), utdannet ved HDK School of Design and Crafts på Steneby. Deres installasjoner, skulpturer og objekter har blitt stilt ut på gallerier og museer over hele verden. De har samarbeidet med blant andre Kunsthal Charlottenborg, Snøhetta og Noma, og fikk Bo Bedre Designpris for Årets kunsthåndverk i 2016 og 2021.
Offcut Chair 01 ble opprinnelig designet for Connie–Connie-kaféen på Copenhagen Contemporary Art Centre. Studio Tableau CPH utfordret 25 kunstnere til å lage unike sitteobjekter med avkapp fra gulvprodusenten Dinesen, et prosjekt som vant Wallpaper* Design Award 2022 for beste kaféstol. Stolen kommer i forskjellige størrelser avhengig av tilgjengelig avkapp.
Foto: Signe Luksengard
Med en bachelor i visuell kunst fra Azusa Pacific University i Los Angeles, og en mastergrad i produktdesign fra OsloMet, kombinerer Oslo-baserte Poppy Lawman (f. 1990) det skulpturelle og det praktiske. Objektene og møblene hun lager balanserer mellom kunst og design. Hun ble kåret til årets nykommer av Bo Bedre i 2019, og kom på Dezeens liste over årets nye designere i 2020.
Brent er en serie organiske møbelformer laget i lønnetre fra Sofienbergparken i Oslo. Overflaten er flammebehandlet – en gammel teknikk for å bevare og beskytte treverket. Behandlingen forlenger materialets levetid samtidig som det forblir biologisk nedbrytbart. Lønnen er hentet fra sagbruket Oslo Bruk som, i samarbeid med Oslo kommunes trepleiere, bruker veltede og syke trær fra byens parker.
Foto: Signe Luksengard
Drammen-baserte Tron Meyer (f. 1983) har bakgrunn fra arkitektur og kunst. Arbeidene hans omfatter alt fra maleri og skulptur til møbeldesign og store byggeprosjekter, inkludert innovative tretrapper – sistnevnte i Louis Vuittons nyåpnede butikk på Karl Johan i Oslo.
Mare 2022 er en serie på fem vaser og fat i naturstein. Objektene er basert på frihåndstegninger, som kombinerer flora og bergarter. Ved kun å bruke en vannstrålekutter er steinens naturlige egenskaper og utseende bevart. Resultatet er ulike organiske former med mellomrom og lommer, som passer til alt fra en enkelt blomsterstengel til store buketter.
Foto: Signe Luksengard
Vestre er en ledende produsent av bærekraftige møbler for offentlige byrom og utendørsmiljøer. Alle materialene hentes lokalt i Norge og Sverige, og produksjonen går på 100 prosent fornybar energi. Vestres produkter finnes på en rekke steder i Norge og rundt om i verden – fra det nye Munch-museet i Oslo til Times Square i New York.
I Milanolanserer Vestre en ny serie utemøbler, designet av Anderssen &Voll. Kinn-serien er laget av norsk resirkulert aluminium fra Hydro, skandinavisk furu og svensk stål, sistnevnte med 30 prosent lavere karbonavtrykk enn verdensgjennomsnittet.
Arkitekt Pål Lunder grunnla Fjordfiesta i 2004, med et ønske om å vekke til live og utvikle den norske designarven. Forankret i nordisk estetikk og opptatt av å takle vår moderne tids etiske og miljømessige utfordringer, produserer Fjordfiesta tidløse møbler laget for å vare i generasjoner.
I Milano lanserer Fjordfiesta et utvalg møbler avden anerkjente norske arkitekten Sverre Fehn (1924–2009). Møblene ble opprinnelig designet for spesifikke hus og villaer, og dette er første ganghans møbler blir gjort tilgjengelig for et bredere publikum.
Foto: Signe Luksengard
Nedre Foss lager skulpturelle bruksobjekter til hjemmet, som er godt forankret i skandinaviske designtradisjoner. Selskapet ble grunnlagt av designstudioet Anderssen & Voll i 2015. Nedre Foss har sin internasjonale lansering på utstillingen i Milano, der besøkende får oppleve essensen av merkevaren: hvert produkt er laget av ett enkelt materiale, som understreker både materialet og produktets estetiske liv.
Foto: Signe Luksengard
Den nyetablerte møbelprodusenten Minus ønsker å endre måten møbler utformes og produseres på. Stolen med samme navn, formgitt av den norske duoen Jenkins&Uhnger, er første steg på veien mot en karbonnegativ møbelproduksjon. Avhengig av volum, har stolen evne til å lagre mer karbon enn den slipper ut, og tilføre mer energi enn det som brukes under produksjonen. Produksjonen innebærer bevisste hogstteknikker, null-utslippstransport og en fabrikk med eget mikro-vannkraftverk. Minus-stolen er 100 prosent nedbrytbar og 100 prosent reparerbar. For å innfri produsentens karbonnegative løfte, vil stolen bare bli solgt i nærheten av produksjonsstedet.
Foto: Signe Luksengard
Hydro er en mangeårig samarbeidspartner og støttespiller for Norwegian Presence. Med sin utstrakte kunnskap om bærekraft, materialer og miljøvennlig design, er Hydro en verdifull partner for designere som vil utforske mulighetene som ligger i aluminium. Aluminium fra Hydro blir vist i utstillingen, både som råvare og i flere av produktene, som for eksempel Vestres nye Kinn-kolleksjon – en serie utendørsmøbler designet av Anderssen & Voll.
Foto: Sara Angelica Spilling
Jotun ble grunnlagt i 1926, og er et ledende globalt malingsselskap, representert i over 100 land. Selskapet har et sterkt fokus på bærekraftig innovasjon gjennom å designe, skape og produsere kvalitetsfarger og holdbar maling og overflatebehandling. Til årets Norwegian Presence-utstilling har Jotun utviklet den helt nye fargen Matter: en syrlig, frisk gulfarge som garantert vil fange oppmerksomhet.
Foto: Sara Angelica Spilling
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (GU) har laget tekstiler i over 130 år. Den familiedrevne Lillehammer-bedriften spesialiserer seg på design og produksjon av kvalitetsullstoffer for møbler.I årets utstilling viser GU frem en nøye utvalgt samling tekstiler, som med unike vevde strukturer og en kuratertfargepalett, representerer de ulike ullstoffenes skjønnhet, varme og tekstur.
Foto: Sara Angelica Spilling
Har du spørsmål?
Ta kontakt på telefon eller e-post.
Cecilie Molvær Jørgensen
Seniorrådgiver I Designdrevet næringsutvikling, priser og utmerkelser