Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

– Prosjektet i Vang er et strålende eksempel på hva som skjer når designere, kommuner og næringsliv finner sammen. Mange kommuner i Norge strever med de samme utfordringene, og jeg tror overføringsverdien fra dette løsningsforslaget er betydelig, både i Valdres, Innlandet og i resten av Norge, sier Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Hun er leder for Gnist, et innovasjonsprogram for steds- og næringsutvikling i lokalsamfunn. Gjennom Gnist-programmet vil kommunene få hjelp til å tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Parallelt med at de beste løsningene fra årets runde av Gnist presenteres, går DOGA og Nordic Edge i gang med å lete etter nye kommuner.

Omstart for Vang sentrum

I Vang kommune i Innlandet var det konseptet «Klynga på Klokkarhaugen» som gikk til topps. Vinnerbidraget foreslår en real omstart for Vang sentrum: Et robust og fleksibelt bolig- og næringskonsept med tilhørende møteplasser. Arealplanlegger Ingeborg Lunde er imponert over hvor grundig vinnerne har arbeidet med problemstillinger og muligheter i kommunen.

– Vang kommune har i mange år jobbet målrettet med bygdeutvikling. Gnist-programmet har gitt oss verdifull kunnskap om hvordan vi kan arrangere innovasjonskonkurranser, og hvordan det kan skape engasjement og nytenkning, sier hun.

Lunde mener en av styrkene til «Klynga på Klokkarhaugen» er at designerne har dratt med seg lokale aktører. Dette vil være avgjørende for å lykkes med å skape et levende sentrum i Vang, understreker hun.

Hun forteller at kommunen arbeider med en detaljeregulering av området på Klokkarhaugen, og at timingen på vinnerbidraget er svært god.

Det er et team bestående av vangsgjeldingene Eirik Høyme Rogn og Endre Vik, Sommerhotellet-eier Trine Grann, Vinjerock-sjef Sigrid Skjerdal og den utflyttede valdrisen Marius Waagaard som har kommet opp med vinnerprosjektet.

– Vårt konsept tar utgangspunkt i en grundig kartlegging av behovene til  innbyggere og lokalt næringsliv. Dette gir oss en forankring som vil være helt avgjørende for realiseringen av forslaget. Samtidig har vi lagt lista ganske høyt for utearealer og dyrking av naturkvaliteter. Vi håper dette kan skape begeistring lokalt. Behov og begeistring i skjønn forening er en god suksessoppskrift, sier Eirik Høyme Rogn.

Hva er Gnist?

Gnist-programmet er initiert av DOGA og Nordic Edge, i samarbeid med Distriktssenteret, Husbanken, Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), KS, Forskningsrådet og Siva. Fylkeskommunene er sentrale støttespillere. Følgeforskningen finansieres av DOGA, Distriktssenteret og fylkeskommunene Innlandet, Rogaland og Troms og Finnmark.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.