Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Disse fire mottakerne ble tildelt DOGA Hedersmerket onsdag 22. januar i forbindelse med den årlige utdelingen av DOGAs priser. Aldri før har så mange fått hedersmerket samtidig.

– Nivået på de beste design- og arkitekturprosjektene er skyhøyt i år, og dermed er det ikke overraskende at rekordmange tildeles DOGA Hedersmerket. Samtidig er det stor spennvidde på vinnerne, både på bransje og fagdisiplin. Det er ingen tvil om at disse prosjektene tilfører næringslivet og samfunnet store verdier, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Totalt ti design- og arkitekturprosjekter ble vurdert av en fagtung jury. Til slutt var det Forsvarsbygg, Laerdal Global Health, Lindesnes Havhotell og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue som gikk til topps.

DOGA Hedersmerket deles ut årlig, og er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser, og gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket.

Europas første undervannsrestaurant

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

Under, som åpnet dørene 20. mars i fjor, er resultat av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og lokale sørlandshåndverkere. Utvendig er bygningen formet for å ta hensyn til sine omgivelser – både over og under vannskorpen.

Innvendig er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er til og med designet en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Utvendig er bygget utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt»:

«Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten,» står det i jurykjennelsen.

Under er vinner av DOGA-merket 2019.
Under – Europas første undervannsrestaurant gikk helt til topps og fikk DOGA Hedersmerket. Lindesnes Havhotell og Snøhetta står bak prosjektet som har skapt bølger blant gastronomer og arkitekturentusiaster over hele verden.
Foto: Ivar Kvaal

Livredning for nyfødte

Laerdal Global Health har en uttalt målsetning om å redde livet til 400 000 mødre og barn hvert år. En av selskapets siste nyskapinger heter NeoBeat. Dette er et apparat som gir rask og pålitelig informasjon om hjerterytmen til nyfødte.

Dersom noe går galt mens et barn kommer til verden, er hvert sekund dyrebart i kampen mellom liv og død. Mange av dagens måleapparater er vanskelig å bruke på små babykropper, og det kan ta opptil ett minutt å få til en avlesning. Da kan det være for sent.

NeoBeat er et resultat av en svært grundig designprosess, og er spesielt tilpasset fødselssituasjoner i områder av verden med lite ressurser. Måleapparatet er svært enkelt i bruk, og gir umiddelbar informasjon om hjerterytmen til nyfødte på en skjerm.

Juryen roser Laerdal Medical Health for en svært grundig prosess, fra behovsforståelse, produktutvikling og testing – og helt ned til en finansieringsplan som gjør at NeoBeat er rimelig å anskaffe i utviklingsland.

«Her stemmer alt: Den har en grundig gjennomtenkt form og funksjon som vi opplever som nyskapende på sitt felt. Den er enkel og intuitiv å bruke, gjøre ren og lade, og den er laget for å vare lenge. Den etterlater seg også et lavt miljøavtrykk,» skriver juryen i sin kjennelse.

NeoBeat er vinner av DOGA-merket 2019.
Babyhjertemåleren til Laerdal Global Health vant DOGA Hedersmerket under prisutdelingen på DOGA 22. januar 2020.
Foto: Øystein Gomo

Rehabiliterer skytefelt

Hva skjer med skytefelt og treningsområder den dagen de mister sin militære verdi? I Norge er svaret ofte å tilbakeføre det naturlige landskapet. Fra Hamar har Forsvarsbygg siden tidlig på 2000-tallet samarbeidet med 3RW arkitekter om det ambisiøse prosjektet Landscape Healing.

Det arkitektledede, tverrfaglige prosjektet kobler sammen forskere, biologer, historikere, arkeologer og soldater. Siden oppstarten har Landscape Healing jobbet med 27 områder over store deler av landet. Den dagen det settes strek for prosjektet vil 200 kvadratkilometer med natur være rehabilitert.

Juryen kaller arbeidet monumentalt og tror arbeidsformen vil ha stor påvirkning på lignende prosjekter i fremtiden:

«Landscape Healing er ekstremt komplekst, med utfordringer knyttet til alt fra å rydde gammel ammunisjon til å gjenplante flora. Prosjektet er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen på de forskjellige stedene og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen,» skriver juryen i sin kjennelse.

Landscape Healing er vinner av DOGA-merket 2019
Forsvarsbygg og 3RW arkitekter fikk DOGA Hedersmerket for prosjektet "Landscape Healing" der de har tilbakeført tidligere militære øvingsområder til det naturlige landskapet. Prosjektet er et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen.
Foto: Forsvarsbygg

Tangprosjekt kan gi ny industri

Er tang og tare den nye oljen? De velkjente vannplantene kan i alle fall være den nye plasten, skriver de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue i sin masteroppgave DYPP.

De to designerne, som nå jobber sammen i Bekk, har hentet innsikt fra eksperter og forskere på feltet tang og tare. De har laget fire framtidsscenarioer som viser hvordan vannplantene kan utfordre plast fram mot 2050.

Designerne har også utviklet en metode for å bruke alginat – et stoff det finnes mye av i blant annet grisetang og stortare – for å erstatte plastfolie. Ved å dyppe frukt og grønnsaker i alginatgelé, får de lang holdbarhet. Alginatemballasjen er både spiselig og sunn.

I juryvurderingen påpekes det at prosjektet kan bety ny næring og industri langs hele kysten, og at det potensielt kan føre til store og positive endringer i kampen mot avfall.

«Wow! Dette er et så banebrytende prosjekt at vi nesten mangler ord. Presist, innovativt, gjennomarbeidet og bærekraftig – det er imponerende mange gode kvaliteter her,» skriver juryen.

DYPP er vinner av DOGA-merket nykommer 2019.
AHO-designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue fikk DOGA Hedersmerket for sin fantastiske, nyskapende emballasje av tang og tare.
Foto: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue
DYPP er vinner av DOGA-merket nykommer 2019.
Foto: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.