Stemningen var god og engasjementet høyt da de 11 Gnist-kommunene, 14 følgekommunene og 8 fylkeskommunene var samlet på DOGA, 13.–14. juni.
– Dette er noe av det gøyeste vi har vært med på. Gnist er en fantastisk mulighet for samskaping mellom kommuner og næringsliv, sier Kari Røynlid, planlegger i Åseral kommune i Agder.
Kunnskapsutvekslingen under Gnist-samlingen gikk på tvers av både sektorer, fag og geografi, og det åpnet for gode erfaringer.
– Det viser at kommuner i alle størrelser har lyst og vilje til å utforske nye metoder og verktøy for å jobbe med innovasjon, dele erfaringer og samarbeide på tvers av kommune- og regiongrenser, sier Malin Kock Hansen, prosjektleder for Gnist-programmet og seniorrådgiver i DOGA.
Styrker innovasjonskapasiteten i distriktene
Gnist er et utfordringsdrevet innovasjonsprogram, initiert av DOGA og Nordic Edge, for å fremme nyskapende steds- og næringsutvikling i lokalsamfunn. Tidligere i programmet har 11 kommuner blitt satt sammen i team med tjenestedesignere, arkitekter og andre kreative miljøer for å finne løsninger på utfordringer som kommunene selv har identifisert.
– Det å tørre å gjøre ting annerledes og koble på folk med riktig kompetanse, skape sosiale og faglige nettverk, og dele og lære, som dere gjør her i dag, er viktig for å styrke innovasjonskapasiteten i distriktskommunene, sa Anja Gjærum, utredningsleder i regionalpolitisk avdeling i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD).
Små bygdeperler som overkjøres av turisme, lav kvinneandel og boligbehov for sesongarbeidere er noen av problemene som skal løses. For å kunne gi bedre veiledning og støtte til teamene, var eksperter fra Innovasjon Norge, Riksantikvaren, Husbanken, Leverandørutviklingsprogrammet for innovative anskaffelser (LUP) og KS også til stede.
– Det er ikke alltid at de eksisterende virkemidlene treffer behovene der ute. Nå har vi startet et samarbeid for å få til enda bedre resultater, sa Anita Skog, innovasjonspådriver i LUP.
Brukernes behov i sentrum
Tor Inge Hjemdal, direktør i DOGA, minnet om viktigheten av å tørre å stå i utfordringen, og omfavne kompleksiteten.
– Altfor ofte finner vi svar og løsninger på det vi tror er problemet. Vi må sørge for at brukernes – innbyggernes – behov er i sentrum. Vi må vekk fra kontorpulten, og ut å skape en forståelse for brukerbehovene. Det øker treffsikkerheten og minsker risikoen for at vi ender opp med en løsning ingen trenger. Dette er kjernen i Gnist.
Sunniva Djupedal, kreativ direktør i designbyrået Blåmyra, som jobber sammen med Vanylven kommune i Møre og Romsdal, var enig.
– Det er utrolig interessant å se hva som skjer når man løfter blikket og ser hvordan ulike aktører kan jobbe sammen på nye måter. Den viktigste lærdommen jeg tar med meg er hvordan det å se forbi geografiske grenser skaper nye muligheter for samarbeid og synergi,
Verdien av å jobbe sammen
Under samlingen var det også hentet inn flere foredragsholdere som presenterte inspirerende eksempler på innovative prosesser og løsninger fra Distrikts-Norge. Et gjennomgående budskap var viktigheten av tverrsektorielt samarbeid. Blant foredragsholderne var Ellen Anne Bye fra den tidligere Gnist-kommunen Krødsherad.
– Gnist-programmet har vist oss verdien av å jobbe sammen når man driver med innovasjon. Min anbefaling til årets Gnist-kommuner må være å tenke bredt med tanke på organisering. Det å samarbeide med tilgrensende kommuner, private reiselivsaktører og innbyggere har for vår del vært kjempeviktig for å lykkes.