Etter 20 år i den ombygde transformatorstasjonen i Hausmanns gate 16 på Grünerløkka i Oslo, pakker DOGA sakene og flytter til nye lokaler i Nedre Vollgate 4 i sentrum.
– Nå ser vi frem til å ta imot alle våre samarbeidspartnere, ansatte og besøkende i vårt nye hjem. Nedre Vollgate 4 skal være en møteplass for alle som jobber for grønn omstilling, og for å løse de store samfunnsutfordringene ved hjelp av design og arkitektur, sier Hjemdal.
Nytt bygg, nye oppgaver
DOGA har gått igjennom store endringer de siste 20 årene. DOGA anno 2023 stimulerer til bærekraftig innovasjon og verdiskaping ved å fremme god bruk av design og arkitektur. Dette gjøres gjennom innovasjonsprogrammer, rådgivning, kurs, arrangementer, samarbeid og priser.
– Samfunnsoppdraget vårt er å ruste næringsliv og offentlig sektor over hele landet til å skape bærekraftige produkter, tjenester og omgivelser ved hjelp av design og arkitektur, forteller Hjemdal.
Da DOGAs forløpere, Norsk designråd og Norsk Form, flyttet inn i Hausmanns gate 16 i 2004, skulle bygget være en utstillingsplass for design og arkitektur. I takt med endringer i samfunnet har DOGAs oppdragsgivere og mandat endret seg mye. Både Kommunal- og distriktsdepartementet og Næringsdepartementet er i dag oppdragsgivere. De nye lokalene er tilpasset oppgavene DOGA skal løse fremover som en del av virkemiddelapparatet for økt innovasjon.
Skal skape en ny og attraktiv møteplass
– Det er jo litt vemodig å forlate dette ikoniske bygget som rommer så mye historie og så mange opplevelser – ikke bare for oss som jobber her, men for alle som har besøkt oss opp gjennom årene, sier Hjemdal.
– Men vi kan love at vi skal skape en minst like attraktiv og spennende møteplass i de nye lokalene i Nedre Vollgate 4.
De første arrangementene som arrangeres i Nedre Vollgate 4, er under Oslo Urban Week i slutten av september. Gjennom tre samtaler vil vi utforske New European Bauhaus verdier og om det er plass til det vakre, inkluderende og regenerative i den klimanøytrale byen?
Gårdeier Havinvest AS er fornøyd med at DOGA skal flytte inn i lokalene når det står ferdig.
– Det å få DOGA som leietaker er en stor anerkjennelse for oss. De er en spennende og utradisjonell aktør som vil ha stor betydning for hvordan bygården og området rundt vil oppleves. Det er viktig for oss som eiendomsutviklere, sier gårdeiers representant Svein Hatleskog.
Tidslinje DOGA
1963 – Norsk Designråd blir etablert
1993 – Norsk Form blir etablert
2005 – Norsk Designråd og Norsk Form flytter til Hausmannsgate 16
2013 – Regjeringen foreslår å slå sammen Norsk Designråd og Norsk Form
2014 – Stiftelsen Norsk design- og arkitektursenter blir etablert
2017 – Stiftelsen skifter navn til Design og arkitektur Norge (DOGA)
2024 – DOGA flytter til Nedre Vollgate 4