Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av DOGA-merket nykommer

Prosjektnavn

Objectum

Utøver

Vilde Hagelund

Utdanning

Master i produktdesign (OsloMet)

Andre bidragsytere

Veiledere: Astrid Heimer og Andreas Engesvik

Foto og stylist: Helene Bye

 

Objectum er mange ting på en gang. Det er et bibliotek bestående av 60 unike former laget av bjørk. Det er en fordypning og en utforskning av bjørk som materiale. Og det er fysiske produkter som kan settes i produksjon. Men først og fremst er det en ambisiøs og vellykket plan om å skape 60 objekter i bjørk på 60 dager.

60 shades of bjørk

Prosjektet springer ut fra designerens ønske om å formidle verdien av å kombinere design og kunsthåndverk. I prosjektets første del produserte hun 60 objekter i løpet av like mange dager. I prosessen opplevde hun at blikket ble trent, hånden øvet og tankene satt på prøve gjennom kontinuerlig og intuitiv produksjon av objekter i treverket bjørk. Hver uke endret hun variabler og parametere for å «angripe» materialet på ulike måter, og det hele ble dokumentert i en logg med fotografier og refleksjoner rundt hvert objekt.

Resultatet er formbiblioteket Objectum, som til nå er blitt brukt til å lage to produkter: bordet Pedestal og skålene Remissus.

Målet med prosjektet var å formidle verdien av å kombinere fagfeltene design, kunst og håndverk, og å skape et formbibliotek for bjørk som tjener både som refleksjon over materialbruk og som inspirasjon til konkrete produkter.

Pedestal og Remissus
Pedestal og Remissus
Foto: Vilde Hagelund
Prosess – håndens avtrykk
Prosess.
Foto: Kathrine Hovind
Objectum: bordene Pedestral
Bordene Pedestal.
Foto: Vilde Hagelund

Juryens uttalelse

Dette prosjektet er helt fantastisk! For en idé og for en gjennomføringsevne. Bare det å produsere 60 objekter i bjørk på 60 dager er nok til å lokke frem superlativene hos juryen. Når selve håndverket også er så godt, og når prosjektet har resultert i fysiske, konkrete produkter, kan vi ikke si annet enn at vi er imponert. Det er juryens klare oppfatning at Objectum er et fremtidsrettet og bærekraftig prosjekt, der også håndverket får sin rettmessige hedersplass.

"Objectum_VILDE HAGELUND_designprosess.JPG"
Prosess.
Foto: Vilde Hagelund
"Objectum_VILDE HAGELUND_ formbiblotek 2.jpg"
Formbibloteket Objectum
Foto: Vilde Hagelund
Remissus
Skålene Remissus.
Foto: Helene Bye

Om DOGA-merket nykommer

DOGA-merket nykommer er en årlig prisutdeling som løfter frem de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte designere og arkitekter. Formålet med prisen er å vise at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere når vi skal skape de beste løsningene for fremtiden. Prisen har vært delt ut hvert år siden 1991 og het tidligere Unge Talenter.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.