Priskategorier
Vi ser etter løsninger som er innovative sammenlignet med det som allerede finnes i samfunnet eller markedet. Juryen vektlegger særlig universell utforming som går utover generelle lovkrav og minstestandarder.
- Arkitektur
Arkitektur omfatter våre bygde omgivelser som helhet.
- Landskapsarkitektur
Landskapsarkitektur er utendørsplanlegging og formgivning, for eksempel parker, hager, byrom, gågater, lekeområder, friluftsområder og idrettsanlegg.
- Møbel og interiørdesign
Møbel og interiørdesign omfatter interiørarkitektur, interiør og innredninger, både innendørs og utendørs møbler, både faste og flyttbare funksjonelle innretninger.
- Produktdesign
Produktdesign omfatter industrielt fremstilte produkter vi omgir oss med i hverdagen eller i profesjonell sammenheng.
- Transportdesign
Med transport i denne sammenheng menes buss/trikk/bane, drosje, ferjer/ hurtigbåt, fly, tog og bil knyttet til personbefordring, billettsystem og andre løsninger knyttet til transport.
- Grafisk design
Grafisk design er tolkning og organisering av informasjon, tekst og bilder for å formidle og skape forståelse for et budskap. For eksempel visuell profilering, kommunikasjons- og identitetsdesign, emballasje, skilt- og informasjonsdesign, typografi, redaksjonell design, bokdesign.
- Informasjons- og interaksjonsdesign (IKT)
Denne kategorien tar for seg skjermbasert design, eller skjermbasert design i kombinasjon med produkter. Løsninger kan for eksempel være digitale, fysiske eller kombinasjoner så lenge det eksisterer en interaksjon mellom bruker og løsning.
- Tjenestedesign
Denne kategorien tar utgangspunkt i brukeropplevelsen der hvor det finnes flere kontaktpunkter mellom brukeren og tilbyder av en tjeneste. Innovasjonspotensialet ligger i hvordan disse kontaktpunktene er planlagt og utført for å gi brukerne en optimal brukeropplevelse, og hvordan disse er satt sammen i helhet. Tjenester fra alle bransjer og brukssituasjoner vil bli vurdert.
- Tekstil og klesdesign (ny kategori i 2023)
Tekstil og klesdesign omfatter klær, sport- og friluftbekledning, uniformer og tekstiler. Universell utforming knyttet til inkluderende størrelser, passform, funksjonalitet og forretningsmodell er spesielt interessant.
- Unge talenter - åpen klasse (ny kategori i 2023)
Unge talenter har som mål å hedre og synliggjøre nytenkende og inkluderende prosjekter fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prosjektene behøver ikke å være realiserte. Juryen vurderer prosjektets tilnærming og potensielle ringvirkninger. Vinner av Unge talenter mottar en prispremie på kr 10.000.
Hvem kan søke Unge talenter? Studenter eller nyetablerte designere og arkitekter inntil fem år etter fullført utdannelse. Du kan være norsk student eller nyetablert i Norge eller utlandet. Du kan også være utenlandsk student i Norge eller nyetablert bosatt i Norge.
Jurykriterier
Juryen består av utøvende designere, arkitekter og fagpersoner fra ulike organisasjoner med ekspertise innenfor universell utforming. De vil vurdere innkomne søknader utifra et helhetlig kvalitetsperspektiv.
Kriteriene som legges til grunn ved juryering omfatter alle aspekter ved inkluderende design og arkitektur og universell utforming med vekt på brukerfokusert nyskaping, funksjonalitet og brukervennlighet, estetikk, bærekraft, prosess og begeistring i bruk. Vi vektlegger spesielt innovasjon og universell utforming som går utover generelle lovkrav og minstestandarder.
Formelle krav
For at en løsning skal bli vurdert av juryen må den tilfredsstille disse kravene:
- Løsningen må være lansert og tatt i bruk (NB: gjelder ikke kategorien Unge talenter)
- Minimum én av mottakerne av prisen må ha postadresse og/eller organisasjon registrert i Norge.
- Løsningen må ikke være involvert i en tvist.
- Prosjektet må representere en hovedløsning som skal kunne brukes av alle.
Spesial- og nisjeløsninger som for eksempel hjelpemidler, vil ikke kvalifisere i denne sammenhengen.