Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

En innovativ sekk med en sirkulær forretningsmodell

Hvem

Bergans of Norway og Spinnova

Hvor

Asker, Viken

Finnland

Fagdisipliner

Produktdesign

Tekstildesign

Helt siden grunnleggeren Ole Ferdinand Bergan revolusjonerte ryggsekkindustrien i 1908, har innovasjon vært en del av Bergans’ DNA. Derfor er det kanskje ikke så rart at den tradisjonsrike bedriften har en noe utradisjonell tilnærming til produktutvikling.

Utslippsfri sekk av trefiber

Når Bergans får ideer som er for store, for tidkrevende eller for langt inn i fremtiden til at de kan realiseres gjennom det ordinære utviklingsløpet, tas de videre av bergans.future.labs som jobber med innovasjon. Her forsker de på morgendagens måter å fremstille friluftstøy og -utstyr på. Noe av det viktigste de jobber med er å redusere klimaavtrykket i sin egen bransje.

Ryggsekken Future.labs.05.A er et resultat av Bergans’ langsiktige samarbeid med den finske fiberprodusenten, Spinnova. Sekken er det første produktet i deres felles innovasjonsprosjekt, The Collection of Tomorrow.

I kolleksjonen bruker de materialer som Bergans utvikler i samarbeid med Spinnova. Materialene er cellulosebaserte og bruker trær som råmateriale. Dette er ikke første gang man lager tekstiler av cellulose, men det som gjør Spinnova sin teknologi unik er at den er mekanisk og helt fri for skadelige kjemikalier med rent vann som eneste «avfallsprodukt».

Cellulosen er hentet fra ansvarlig produsert trevirke, og resultatet er et materiale som kan resirkuleres i det uendelige uten tap av kvalitet, og helt utslippsfritt.

Future.labs.05.A
Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen
Future.labs.05.A
Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen

En helt ny forretningsmodell

Ryggsekken Future.labs.05.A har et utpreget urbant designspråk. Formen er inspirert av klassisk japansk papirbrettekunst, origami, og har et rent og minimalistisk uttrykk.

Like spennende er den nyskapende og sirkulære forretningsmodellen som ligger til grunn for The Collection of Tomorrow. Når du kjøper sekken er eierforholdet knyttet til materialet produktet er laget i, snarere enn produktet i seg selv (en sekk).

Produktene i kolleksjonen er 100 prosent resirkulerbare og kan resirkuleres i sin helhet uten å måtte demonteres. Det vil si at når sekken er slitt, kan den sendes til resirkulering og du får et nytt produkt i retur.

Juryens uttalelse

The Collection of Tomorrow er et prosjekt som tar virkelig tar bærekraft på alvor. Det er også all grunn til å berømme Bergans for både innovasjon og eksperimenteringsvilje.

Ryggsekken future.labs.05.A i seg selv er spennende, både når det gjelder bruken av Spinnova og det origami-inspirerte designet, men det er kanskje den sirkulære forretningsmodellen som gjør mest inntrykk. Konseptet er ikke bare svært sympatisk og dypt moderne, men også en smart måte å bygge en nær relasjon til kunden.

Bergans’ The Collection of Tomorrow tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er innovativt og bygger på en helthetlig tankegang rundt bærekraft. Prosjektet demonstrerer en tankegang som kan revolusjonere bransjen, og det er prisverdig av Bergans å utfordre den rådende forretningsmodellen på denne måten.

Design og arkitektur gir verdi

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre gode grunner til at dette er et godt eksempel:

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.