Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Beskyttelseshetter for oljerør som kan spare verden for 100 000 tonn plastavfall i året

Hvem

Bewi Energy AS
EGGS Design

Hvor

Trøndelag

Fagdisipliner

Industridesign

Verden kommer til å trenge olje og gass i mange år ennå, selv om etterspørselen daler. Å forbedre bransjens klimaavtrykk er en god idé fordi det gir raske, konkrete resultater som monner.

Hvert år kaster olje- og gassindustrien 100 000 tonn såkalte protectorer, en hette som beskytter gjengene på rør under transport. Disse brukes ofte kun én gang fordi de ikke har en felles standard og at gjenbruk representerer en logistikkutfordring.

Sirkulær modell gir gevinst

Bewi Smart Protector er en universal beskytter som representerer en helt ny måte å tenke på. Den internasjonalt patenterte beskyttelseshetten passer alle gjengemønster innenfor de ulike rørdimensjonene, og beskytter gjengene uavhengig av hvilket patent de har. Dette gjør det mulig å redusere antall størrelser fra dagens 1000 til færre enn 50.

Ved siden av å redusere behovet for utallige ulike beskyttelseshetter, jobber Bewi Energy med å få på plass et system for gjenbruk og resirkulering. Dette muliggjør en sirkulær forretningsmodell hvor Bewi Enegys kunder kan abonnere på en tjeneste, fremfor å kjøpe hettene til engangsbruk.

Med tanke på det enorme volumet i olje- og gassindustrien, er dette en modell som vil gi betydelige økonomiske og miljømessige besparelser.

Bewi Tubular Protectors
Foto: Maren Knudsen
Bruk og kast av dagens protectorer
Hvert år kastes det 100 000 tonn protectorer
Foto: Amøbe Studio

Slitesterkt og brukervennlig

Foruten å spare penger og miljø, er Bewi Smart Protector en slitesterk, tidsbesparende og brukervennlig løsning. Det myke materialet på innsiden av hetten griper godt om gjengene og absorberer støt, i tillegg til å tette mot vann. Utsiden er laget i solid hardplast som beskytter mot påvirkning utenfra, som støt og vridning.

Beskyttelseshettene har også håndtak som forenkler monteringen vesentlig – operasjonen som i dag tar opptil 60 sekunder, tar 2–4 sekunder med Bewi Energys løsning. Den raske og enkle monteringen bidrar også til å redusere risikoen for yrkesskader hos montørene fordi de unngår repetitive arbeidsoppgaver og bruker mindre tid i risikosoner.

Praktisk jobbing fremmet samarbeid

EGGS Design har vært involvert i hele designprosessen sammen med Bewi Energy – fra tidlig konseptfase til ferdig industrialisert produkt.

Hele veien har de hatt et svært tett og godt samarbeid. I et bredt og tverrfaglig team hvor alle hadde ulik kompetanse og bakgrunn, hadde arbeidsgruppen stor verdi av å jobbe hands-on med en praktisk tilnærming. Slik fikk alle mulighet til å forstå og komme med innvendinger underveis i utviklingen.

Bewi Tubular Protectors
Foto: Carl Andre Nørstebø
Bewi Tubular Protectors
Foto: Carl Andre Nørstebø

Juryens uttalelse

Bewi Smart Protector er kanskje det motsatte av flashy design, men strålende er det like fullt. Det er godt sett, smart tenkt og solid utført. Alt tyder på at dette vil bli en kommersiell suksess i en olje- og gassindustri som skriker etter løsninger som kan redusere både klimaavtrykk og kostnader.

Bewi Smart Protector tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det tar tak i et nokså usynlig, men enormt miljøproblem. Dette er innovativ industridesign av ypperste klasse med en solid forretningsmodell i ryggen. Med andre ord akkurat det Norge trenger.

Design og arkitektur gir verdi

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er to gode grunner til at dette er et godt eksempel:

 

Bidragsytere

 • Carl André Nørstebø, EGGS design, Utøvende designer
 • Maren Knudsen, EGGS design, Utøvende designer
 • Espen Jørgensen, EGGS design, Utøvende designer
 • Martin Ringdalen, EGGS design, Utøvende mekanisk ingeniør
 • Carl-Gustaf Lundholm, EGGS design, Utøvende designer
 • Morten Furunes, Bewi Norplasta AS, Oppdragsgiver, fabrikksjef
 • Geir Skjevik, Bewi Energy, CEO Bewi Energy
 • Michael Skjold, Bewi Energy, Technical Innovation Advisor
 • Kai Thrones, Bewi Energy, CMO
 • Camilla Bjerkli, Bewi Energy, Recycling and Environment Advisor (PhD)
 • Leif Gresseth, Bewi Energy, Plant Manager for DelProdukt
 • Film: Amøbe Studio

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.