Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Utøver

Nordisk designteam
(utfyllende informasjon nederst i saken)

Oppdragsgiver

Telemarkskanalen regionalpark
Tokke kommune

Prosjektnavn

Soria Moria badstue

Fagdisiplin

Arkitektur

Prosjektet Soria Moria består av en badstue, omkledningsrom og en overbygd utsiktsbenk og er plassert på påler ved Bandak i enden av Telemarkskanalen. Anlegget er utviklet for Telemarkskanalen regionalpark og Tokke kommune og er en del av et større prosjekt, Vannvegens fortellinger, der kunst, arkitektur og lys brukes for å løfte frem områdets lokale særpreg.

Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Ved innsjøen Bandak i Telemark kan du av og til se det blinke gyllent i vannkanten. Det er solen som reflekteres i fasaden på badstuen Soria Moria.
Foto: Dag Jenssen
Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Lokal byggeskikk i moderne drakt.
Foto: Dag Jenssen

Lokal byggeskikk i moderne drakt

Prosjektet er et resultat av en tverrfaglig prosess der et nordisk team med arkitekt, landskapsarkitekt, lysdesigner, kunstner og prosjektleder samarbeidet for å skape et landemerke. Gruppen ønsket å hente inspirasjon fra lokal byggeskikk og å la de fysiske og immaterielle kvalitetene i landskapet komme til uttrykk i et helhetlig verk som gir besøkende en både estetisk og fysisk opplevelse.

Soria Moria har gitt god reklame for Dalen og området rundt i både inn- og utland, og har blant annet hatt besøk av National Geographic. Anlegget er flittig brukt av lokalbefolkningen og tilreisende som booker badstuen på kommunens nettsider eller kommer på drop-in-badstue hver onsdag.

Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Interiør i Soria Moria.
Foto: Dag Jenssen
Soria Moria er vinner av DOGA-merket 2019.
Håndvask i banket leire utformet av kunstneren Maira Ängquist Klyvare.
Foto: Dag Jenssen

Juryens uttalelse

Dette er et nydelig prosjekt som treffer på det meste. Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Vi i juryen får en nesten fysisk opplevelse bare av å se bilder av anlegget slik det ligger i vannkanten.

Dette er rett og slett et flott prosjekt – fra oppdragsgiverens vilje til å satse på design til det tverrfaglige teamets innsiktsfulle tolkning av landskapet og den lokale byggeskikken. Vi får enkelt og greit bare lyst til å reise dit.

Involverte i prosjektet

Inge Dahlman, Landskapsarkitekt, Landskapsfabrikken
Tobias Olsson, Lysdesigner, ÅF Lighting
Maria Ängquist Klyvare, Kunstner
Lars Haakanes, Prosjektgruppeleder (PGL), Feste Landskap / Arkitektur
David Fjågesund, Arkitekt, Feste Landskap / Arkitektur
Tone Telnes, Kuratorteam, Feste Landskap / Arkitektur
Guja Dögg, Kuratorteam
Gunn Marit Christensson, Kuratorteam
Pål Kleffelgård, Oppdragsgiver, Telemarkskanalen regionalpark
Gunhild Austjord, Oppdragsgiver, Tokke kommune

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.