Gnist er et kraftfullt innovasjonsverktøy ledet av DOGA, som kobler kommuner sammen med eksperter innen design, arkitektur og stedsutvikling. Sammen skal de finne nye, bærekraftige løsninger som kan inspirere hele Norge.
På denne siden finner du informasjon om:
Datoer og frister
Gnist innovasjon går over 1,5 år og er beskrevet i de fem fasene under.
Fase 1: Søknadsprosess
November 2024 – februar 2025
- Fra 20. november 2024 kan kommuner sende inn sin søknad. Søknadsfristen er 5. februar 2025.
- 28. februar får dere svar på om dere er én av fem Gnist-kommuner, én av ti følgekommuner eller om dere har fått avslag på søknaden deres.
Fase 2: Markedsdialog
- 4. april: Mer informasjon om kommunene og skjema for å melde interesse publiseres.
- 11. april: Markedsdialog mellom Gnist-kommunene og interesserte innovasjonsaktører.
Meld deg på markedsdialog >> - 16. april: Frist for å forhåndsregistrere seg som leverandør. Det er ikke mulig å levere tilbud uten å ha registrert seg.
Forhåndsregistrer deg som leverandør >>
Fase 3: Anskaffelse og utvelgelse av team
Mai – juni 2025
- 6. mai: Utvalgte innovasjonsaktører mottar invitasjon til å levere tilbud.
- 5. juni: Tilbudsfrist. Sammen med DOGA, Gnist-rådet og fylkeskommunen, velger kommunen sitt innovasjonsteam innen 30. juni.
- 30. juni: Tildeling
Fase 4: Lokale innovasjonsprosesser
August 2025 – mai 2026
- I slutten av august 2025 inviterer vi til oppstartsamling for de valgte innovasjonsteamene og kommuner.
- I desember 2025 vil deltakerne samles på en midtveissamling i Oslo, der arbeidet så langt skal presenteres.
Fase 5: Leveranse og deling av resultater
Mai – juni 2026
- I mai 2026 skal hver kommune levere en sluttrapport som oppsummerer arbeidet og som foreslår hvordan arbeidet kan tas videre.
- I juni 2026 vil vi ha en siste fysisk samling for å presentere rapportene og arbeidet som er gjennomført.
Hvordan velges Gnist-kommunene ut?
Etter søknadsfristen vil fylkeskommunene og Gnist-rådet, bestående av DOGA og en ekstern ekspertgruppe, velge ut fem kommuner som deltar i Gnist innovasjon.
Vi vurderer søknader som viser at de har avsatt midler til en prosjektressurs på ca. 30% gjennom hele innovasjonsprosessen. Kommunene må også vise i søknaden at de kan dekke deltakeravgiften på 200 000 kr.
Gnist-rådet består av:
- DOGA med representanter fra tre fagavdelinger
- Bjarne Uldal, innovasjonsdirektør i næringsklyngen Nordic Edge
- Ragnhild Klevmoen, nettverksleder i Norway Unlimited
- Kaia Ingelill Aune, arkitekt og prosjektleder for Gnist i Andøy kommune 2023-2024
Utvelgelsen gjøres ut ifra fire kriterier: bærekraftsambisjoner, forankring i lokalsamfunnet og internt i kommunen, endringsvilje og innovasjonspotensial, i tillegg til overføringsverdi til andre kommuner.
Bærekraftambisjoner
Miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft vektlegges høyt i vurderingen av søknaden. Utfordringen må ha potensiale til å bidra til lokalsamfunnsutvikling som møter både nåtidens og framtidens behov.
Kommuner som søker Gnist innovasjon må synliggjøre både bærekraftsambisjoner og hvordan arbeidet med den valgte utfordringen kan bidra til å oppnå disse.
Forankring
Søknaden må være politisk og administrativt forankret, og det er en fordel hvis utfordringen forholder seg til eksisterende planer og ambisjoner i kommunen.
Minst to enheter i kommunen må også være aktivt involvert i innovasjonsprosessen. De kan være fra politisk nivå, kommunale virksomheter eller enheter som jobber med plan, byggesak, næringsutvikling, folkehelse, samfunnsutvikling, kultur, eiendom, frivillighet med flere.
Dere må også orientere egen fylkeskommune før dere sender inn søknad. Ta kontakt med prosjektleder Ingeborg Apall-Olsen dersom dere ønsker hjelp til å etablere kontakt med fylkeskommunen.
Endringsvilje og innovasjonspotensial
Gnist er et innovasjonsprogram, og kommuner som viser en vilje til å utforske, utvikle og utprøve nyskapende og bærekraftige metoder og løsninger vil prioriteres.
Vi ser etter kommuner med pågangsmot og endringsvilje, som vil utfordre både seg selv og næringslivet til å lage mer helhetlige og langsiktige løsninger til kommunenes utfordringer.
Overføringsverdi
Gnist-programmet vil fremme utviklingen av nasjonale fyrtårnprosjekter for inspirasjon og kunnskapsoverføring. Vi ser etter utfordringer med overføringsverdi til andre lokalsamfunn både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Vi ønsker at de fem Gnist-kommunene representerer et utvalg av kommunale utfordringer, og endelig valg av kommuner vil derfor sees i sammenheng.