Målgruppe
Alle
Tidsbruk
3 timer
Antall deltakere
30–150
Medvirkningsnivå
Nivå 3: Dialog
Nivå 4: Samarbeid
Mål med metoden
Hensikten med et folkemøte er å samle så mange som mulig av berørte parter og andre interesserte, for å informere om hvilke planer som skal igangsettes eller som er igangsatt. Målet er å åpne for innspill og spørsmål så tidlig som mulig i prosessen og dermed få til en bred medvirkning.
Gjennomføring
- Send ut invitasjoner til møtet, og sørg for at dem som er særlig berørt får innkalling – gjerne i privat mail eller SMS.
- Presenter saken godt i innkallingen, belys problemstillingene og identifiser hvilke grupper som er mest berørt og på hvilken måte.
- Lag en tydelig agenda for møtet med start- og sluttidspunkt.
- Sett av tid til pauser og spørmål, innlegg og avklaringer. Mange kvier seg for å ta ordet i plenum, så vurder andre måter deltakerne kan gi innspill på.
- Registrer om mulig alle de oppmøtte for enklere oppfølging senere i prosessen.
Tips og triks
Vær bevisst at folkemøter kan domineres av enkelte deltakere og dermed hindre viktige stemmer å komme frem. Planlegg møtet med dette for øyet. Legg møtet til et tidspunkt som erfaringsmessig passer best for deltakerne – unngå ferier og lignende. Tilby for eksempel barnevaktordning med lek og formingsaktiviteter i naborommet. Vær så konkret som mulig, fokuser på det du ønsker innspill på og vær tydelig på hva som ikke er mulig å endre. For å gjøre møtet mer levende, la flere personer delta i presentasjonen. Gi publikum mulighet til å gi innspill på sms, mail eller annen måte. Det gir de som ikke vil ta ordet i plenum en mulighet til å gi innspill.
Forberedelser
- Finn egnede lokaler som har nok plass, tilfredsstillende fasiliteter og som er tilgjengelig for funksjonshemmende.
- Forbered gjerne enkel servering.
Utstyr
- PC til presentasjon og referat
Dokumentasjon
- Referat