Som pilotkommuner skal de bidra inn i arbeidet med å utvikle Folketråkk, som skal bli en veileder i medvirkning for alle norske kommuner.
– Begge kommunene har interessante og konkrete utviklingsprosjekter og kan stille med en bredt sammensatt prosjektgruppe, forteller Ingvil Aarholt Hegna, seniorrådgiver arkitektur i DOGA.
Ulike utfordringer
De to kommunene er svært ulike. Mens Drammen er en større by, iallfall i norsk sammenheng, er Flesberg en landkommune. Denne ulikheten er en stor fordel for prosjektet, mener Ingvil.
– Ulik størrelse gir ulike problemstillinger. Til sammen vil disse to kommunene representere utfordringer som mange kan kjenne seg igjen i, sier hun.
Både Drammen og Flesberg har konkrete planer som skal brukes som case i prosjektet. Drammen skal jobbe med et komplekst transformasjonsprosjekt i sentrum, mens Flesberg skal jobbe med å øke bo- og nærmiljøkvalitetene i tettstedet Svene.

Foto: Sverre Chr. Jarild
Uvurderlig innsikt
– De to pilotkommunene vil tilegne seg mye kunnskap og kompetanse på medvirkning, mens DOGA vil få uvurderlig innsikt i kommunenes behov som vi kan bruke til å utvikle verktøyet, sier Ingvil.
Begge kommunene har med private næringsaktører i prosjektgruppen. De har også forankret pilotarbeidet godt på ledelsesnivå. og kan avsette tilstrekkelig tid og ressurser til Folketråkk-prosjektet. Dette var kriterier DOGA la vekt på i den endelige utvelgelsen

Foto: Sverre Chr. Jarild
Tjenestedesign som metode
Til å lede arbeidet med å utvikle Folketråkk, har DOGA hyret inn Margaret Knutsen og Christin Staubo fra Accenture. Med tjenestedesign som metode, legger de vekt på samarbeid mellom alle aktører og en handlingsrettet plan for raske og gode resultater.
Tilnærmingen er brukersentrert, det vil si at det er kommunene selv og deres behov som står i sentrum. Gjennom å delta i prosjektet, får kommunene også kunnskap og kompetanse som de kan ta direkte inn i sitt videre planleggingsarbeid.
– Slik får vi en trippel gevinst i prosjektet, vi bruker mindre ressurser, alle parter lærer underveis og innføringen av systemet blir lettere fordi brukerne er engasjert fra starten av, sier Ingvil.