Hva skal vi bygge de neste 60 årene?

Hva vi bygger sier noe om hvem vi er – og hvem vi vil være. Når DOGA inviterer til samtale om fremtidens arkitektur, ser vi 60 år frem i tid, med et blikk på det vi trodde var lurt for 60 år siden. Hvordan påvirker fortidens visjoner dagens bygg – og hvilke valg tar vi nå, som vil forme livene våre i 2085?

Interiør i Pressens Hus i Oslo.

Pressens Hus i Skippergata i Oslo er et forbildeprosjekt for bevaring og ny bruk av verneverdige bygninger. De utvendige fasadene er beholdt, mens det innvendig har skjedd en total forvandling. Med gjennomført estetikk og materialer av høy kvalitet har utbyggeren Aspelin Ramm og arkitektene i Atelier Oslo og KIMA formet atrier og rom tilpasset de opprinnelige byggene. Pressens Hus ble tildelt DOGA-merket for design og arkitektur i 2022.

Foto: Niklas Hart
Hvor

DOGA, Nedre Vollgate 4, Oslo

Du kan også delta digitalt

Dato
25. juni 2025
Tid
Kl. 18:30 - 22:30

Vi bor ikke i plasthus. Selv om vi trodde det i 1965. Den gang mente ekspertene at plast var fremtidens materiale – lett, vedlikeholdsfritt og fullt av muligheter. Men fremtiden ville det annerledes.

Onsdag 28. mai inviterer vi til en kveld der vi ser både bakover og fremover i tid. På hva vi trodde kom til å bli viktig, og hva som faktisk ble det. På byggverkene som løste datidens problemer – og på det vi ennå ikke har begynt å forstå.

DEICHMAN BJØRVIKA
Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, er et imponerende bygg, både arkitektonisk og byggteknisk og har blitt varmt omfavnet av både innbyggere og besøkende. Men hva er det som gjør det elsket? Kanskje handler det om at alle føler seg invitert og inkludert, og at det er rom for dem der? Bygget er tegnet av Lundhagem og Atelier Oslo og interiøret av Scenario interiørarkitekter. Deichman Bjørvika ble tildelt DOGA-merket i 2020.
Foto: Gatis Rozenfeldt
Det vi med sikkerhet vet om fremtiden, er at vi får mer ekstremvær og styrtregn. Hvor skal vi gjøre av alt dette vannet? Asak Miljøstein og Snøhetta har funnet en både vakker og funksjonell løsning. En belegningsstein som lar regnvannet slippe gjennom. Asak FLYT ble tildelt DOGA-merket 2023 for sitt geniale design og for å løse et stort samfunnsproblem.

Arrangementet er en del av jubileumsserien som markerer at DOGA-merket fyller 60 år – en pris som siden 1965 har løftet frem fremragende design i Norge. I 2017 ble arkitektur en del av DOGA-merket. Siden da har de bygde omgivelsene – i hele sin bredde – vært en del av fortellingen om hvilke verdier design og arkitektur bidrar med til samfunnet vårt.  

Hva slags bygg vil få priser i 2085?

Er fremtidens vinnerprosjekter laget av nye materialer, med ny teknologi – eller er det de gamle byggene vi har klart å gi nytt liv?

KA13
Både det gamle kontorbygget og det nyoppførte tilbygget har fått fasadeplater fra andre renoveringsprosjekter. Betongdekker ble hentet fra regjeringsbygningen R4, som ble revet i 2019. Vinduene kommer fra en feilbestilling til Kværnerbyen, mens gitterplater fra gamle Tøyenbadet har fått nytt liv som rekkverk.
Foto: Kyrre Sundal
Kristian Augusts gate 13
Kristian Augusts gate 13 er et kontorbygg renovert ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler. I 2021 fikk Entra eiendom og Mad arkitekter DOGA Hedersmerket for dette unike prosjektet. «Det viser at gjenbruk ikke bare er mulig, men også økonomisk gjennomførbart, ja, til og med lønnsomt,» sa juryen i sin begrunnelse.
Foto: Kyrre Sundal

For hva er egentlig fremtidens arkitektur? Hvem bygger vi for? Hvordan skal vi leve – sammen – i et samfunn preget av klimaendringer, eldrebølge og nye krav til hvordan vi bruker det vi allerede har?

Wesselkvartalet i Asker.
Wesselkvartalet, med sine buede, middelhavsinspirerte former, har gitt et løft til Asker sentrum. Prosjektet viser at hensyn til gode uterom, lys og luft lar seg kombinere med ønsket om fortetting – og at resultatet kan bli et attraktivt urbant miljø.
Foto: nispe@mac.com
Nå som regjeringen vil få fart på boligbyggingen og samtidig sørge for kvalitet, er Wesselkvartalet i Asker en god inspirasjon. Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter står bak dette fortettingsprosjektet som fikk DOGA-merket i 2022. «Wesselkvartalet oser av kvalitet,» sa juryen og trakk spesielt fram hvordan teglfasadene er tilpasset trehusbebyggelsen og de omkringliggende bygårdene.

Denne kvelden samler vi arkitekter, samfunnstenkere og fagfolk med vidt blikk og skarpe hoder. Sammen skal vi utforske hvordan arkitekturen formes av det vi vet – og det vi ikke vet. Du får to panelsamtaler, perspektiver fra fortid og fremtid, og en god dose nysgjerrighet på det som ennå ikke finnes.

Mer detaljert program kommer – følg med her! 

Voksne mennesker sitter i innendørs, trebelagt atrium og jobber. Foto
De nye kontorlokalene til Redd Barna på Hasle i Oslo viser at det finnes mer bærekraftige måter å bygge på. Her er stål og betong erstattet med massivtre, med prefabrikkerte deler som kan tas fra hverandre og settes sammen på nye måter. I 2024 ble AF Eiendom, AF Eiendom og Oslotre ble tildelt DOGA-merket for dette forbildeprosjektet i form og materialbruk. Juryen trakk også frem hvordan prosjektet viser den nære sammenhengen mellom arkitektur og folkehelse.
Foto: Einar Aslaksen

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.