Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Hans Brattrud bestemte seg for å bli designer allerede som 12-åring. Han skaffet seg først håndverkerfaring ved et snekkerverksted i nærheten av hjembyen Dokka, før han ble tatt opp ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der gikk han i lære hos formgivere som Birger Dahl og Tormod Alnæs. 

Fra skolebenken til internasjonal suksess

Det var under studiene i 1957 at Brattrud designet Scandia Junior, stolen han skulle bli mest kjent for. Stolen hadde et karakteristisk uttrykk med vertikale staver i laminert tre og understell i stål, og det måtte en helt ny produksjonsteknologi til for å sette den i produksjon. Hove Møbler lanserte stolen i 1960, og Scandia Junior opplevde umiddelbar internasjonal anerkjennelse og suksess. Kolleksjonen ble raskt utvidet med hvilestoler, og ble produsert frem til 1972 da fabrikken brant ned.

30 år senere ble serien relansert av den da nystartede møbelprodusenten Fjordfiesta med tillatelse fra Hans Brattrud, og den har siden blitt produsert på Dokka, der Brattrud også bodde. I dag er stolen mer populær enn noensinne. 

Bildet viser stolen Scandia Junior med vertikale staver i laminert tre og understell i stål. Stolen er designet av Hans Brattrud i 1957.
Scandia-stolen er Brattruds mest populære produkt. Den ble nylig nominert blant Norges beste design i kåringen Design i 100. Foto: Fjordfiesta
Foto: Fjordfiesta

Brattrud ble sett på som en av de mest lovende unge norske møbeldesignere på 1960-tallet. Han hadde eget tegnekontor og utviklet mange møbelmodeller og gjorde krevende designoppdrag. Flere av møblene fra denne tiden ble premiert i samtidige nasjonale og internasjonale konkurranser. I 1967 vant Scandia jr. gullmedalje på den internasjonale håndverksmessen i München, og det samme året ble stolen tildelt Merket for god design. Scandia-serien har vært omtalt i de fleste internasjonale møbel- og interiørtidskrifter og har de siste årene mottatt nye utmerkelser. I 2006 fikk Scandia Senior prisen Interior Innovation Award Cologne 2006 og ble nominert til The German Designpreis 2007.

Bildet viser møbeldesigner Hans Brattrud som signerer en bok med bilde av stolen hans, Scandia Junior.
Hans Brattrud var selv sterkt involvert i produksjonen av Scandia-stolene som ble relansert av Fjordfiesta i 2002. Foto: Fjordfiesta.
Foto: Fjordfiesta

Hans Brattrud er representert ved flere nasjonale og internasjonale museer, blant annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og The National Gallery of Australia. Hans innsats for norsk møbeldesign gjorde at han i 2008 ble hedret med Kongens fortjenestmedalje i gull.

Til tross for stor suksess som møbeldesigner gikk Hans Brattrud etter hvert mer over til å utvikle arkitekturprosjekter og industrielle patenter, og han var blant de tidligste til å utvikle ferdighus i stor skala.

Kilder:
Fjordfiesta
Store Norske Leksikon

Les også mer om Hans Brattrud hos Mats Linder.