Hytta vil kanskje dufte av nystekte vafler, og har kan folk samles om ulike aktiviteter – ikke ulikt de tradisjonelle grendehusene. Kontrasten til det vi vanligvis forbinder med smarte byer er slående. Hvor er teknologien – de smarte appene? Vel, de er der de også, men som hjelpemiddel for å gjøre grendehuset enda bedre for dem som skal bruke det.
Smart er ikke nødvendigvis god
– Skal vi lykkes med overgangen til smarte byer og samfunn må utviklingen være menneskeorientert – med gode løsninger for byens innbyggere, sier Siri Holmboe Høibo, arkitekturrådgiver på DOGA.
Ifølge henne råder det en utopisk stemning rundt mulighetene som finnes innenfor teknologi og smarte byer. Men en smart by er ikke nødvendigvis en god by for menneskene som bor i den, og vi har kanskje ikke tenkt godt nok igjennom konsekvensene av teknologien og hvordan den påvirker byliv og tilhørighet.
Dette ønsker DOGA å sette søkelyset på, i samarbeid med Nordens største smartby-konferanse, Nordic Edge, som går av stabelen i Stavanger i september.
Studentkonkurranse
På konferansen skal DOGA bidra med et faglig program, i tillegg til en paviljong til konferansens utstillingsdel. Det er her AHO-studentene kommer inn i bildet. Våren 2017 utlyste DOGA en konkurranse blant studentene om å lage et konsept for utstillingen.
– Vi ville lage en annerledes paviljong som skulle vise hva som er en smart by basert på innbyggernes behov. Ingen er vel bedre egnet til å svare på dette enn de unge og kreative design- og arkitekturstudentene, konstaterer Siri.
En møteplass i fred og ro
I en felles workshop jobbet studentene seg frem til fem ulike forslag til paviljongen. Felles for alle forslagene var at de handlet om møteplasser og om det å kunne trekke seg tilbake og finne ro i den stadig raskere og mer digitaliserte byen.
– Vi ble kastet ut i det og pushet til å tenke på mange ting fort, forteller Elias Bjørnson Olderbakk. Han var på gruppen med forslaget som til slutt ble valgt ut: Det urbane grendehuset.
Forslaget er en kombinasjon av et fysisk bygg og en digital tjeneste som matcher brukere og bygg. Tanken er at huset skal settes opp på tidligere parkeringsplasser, og at ulike hus kan ha ulike funksjoner, for eksempel kjøkken, arbeidsplasser, modulære møbler, verksted, drivhus osv.
Det gjeveste er at studentene får se ideen sin manifestert i et fysisk bygg i full størrelse. I begynnelsen av september skal grendehuset bygges av Termowood i Hurdal for deretter å fraktes til Stavanger.
– Vi tror fremtidens by må inneholde steder hvor vi kan møtes fysisk, ikke bare ha kontakt via en skjerm.
Samarbeidsprosjekt
– Dette har blitt et veldig fint produkt, først av alt takket være engasjerte og kreative studenter fra AHO, men også mye takket være samarbeidspartnerne våre, sier Siri.
Paviljongen har blitt videreforedlet i samarbeid med Einar Sneve Martinussen, førsteamanuensis ved AHO. Studentene har også vært på bedriftsbesøk hos Termowood og Vestre og fått veiledning hos Kyrre Sundal i Mad arkitekter.
Fremtidens smarte by
– Vi tror fremtidens by må inneholde steder hvor vi kan møtes fysisk, ikke bare ha kontakt via en skjerm. Kanskje det vil handle mest om å samle folk i nabolaget og lage vafler, reparere sykkelen eller bare slå av en prat. Det er det folk har behov for, mener Elias.
Om Nordic Edge
Nordic Edge er en konferanse og utstilling som går av stabelen i Stavanger 26.–28. september 2017. Konferansen har på få år rukket å bli en av Nordens og Europas viktigste arenaer for kunnskapsutveksling og inspirasjon innenfor smarte samfunn. DOGAs paviljong på årets Nordic Edge er utviklet av studenter ved AHO, i samarbeid og med støtte fra AHO, Termowood, Vestre og MAD arkitekter. Studentene som står bak vinnerforslaget er: Elias Bjørnson Olderbakk, Inés Andrea Høvring Delgado, Marte Wang Engen, Tim Caesar Knutsen og Geir Atle Hustof